SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Vitamin Nedir? Hangi Vitamin Ne İşe Yarıyor, Hangi Besinlerde Bulunur?

Vitaminler; hayatın sürdürülmesi adına insan vücudunun ufak oranlarda gereksinim duyduğu organik bileşikler olarak tanımlanabilir. Pek çok vitamin insan vücudu tarafından ya çok az üretilir ya da hiç üretilmez. Bu yüzden vitaminlerin çoğu besinlerden alınır. Peki vitamin nedir? Hangi vitamin ne işe yarıyor, hangi besinlerde bulunur? İşte, tüm detaylar.

|

 Vitaminler; vücudun metabolizması açısından yeteri kadar üretilmediği zaman kişiye uygun takviyelerle ya da besinlerle alınması sağlanır.

 Vitamin Nedir?

 Vitaminler; doğal gıdaların içerisinde yer alan, vücudun belli oranlarda gereksinim duyduğu, enerji üretimine ve hücre yenilenmesine destek olan bileşen olarak tanımlanabilir. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu durumlarda dışarıdan alınması gereken vitaminler, vitamin takviyesi olarak alınabilmektedir. 

 Hangi Vitamin Ne İşe Yarıyor?

 - A Vitamini: Metabolizmanın sağlıklı bir biçimde görevini yerine getirmesi açısından elzemdir.

 - B1 Vitamini: Vücudun gereksinim duyduğu enerjiyi sağlamakla görevlidir.

 - B2 Vitamini: Cildi korumada görevli bir bileşendir.

 - B3 vitamini: Vücudu onarır.

 - B6 Vitamini: B1 vitamininde olduğu gibi enerji üretimi ile sorumludur.

 - B12 Vitamini: Vücudun ihtiyaç duyduğu proteini sağlar.

 - C Vitamini: Enfeksiyon hastalıklarına karşı savaşır.

 - D Vitamini: Kemikleri güçlendiren D vitamini, ilerleyen yaşlarda kemik erimesinin önüne geçer.

 - E Vitamini: Mide hastalıklarının tedavi edilmesinde olumlu etkileri bulunur. Antioksidan görevini üstlenir.

 - K Vitamini: Sıvı şeklinde olan kanın yeterince koyulaşmasına yardımcı olur. Eksikliği ile kan cıvıklaşması görülmektedir. Bu yüzden K vitamini; kalp ve damar sağlığını koruma açısından görevlidir. 

 Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur?

 Vitaminlerin bulunduğu besinler aşağıdaki gibi sıralanacaktır;

 - Mandalina, limon, portakal, greyfurt gibi narenciye meyveleri; ananas, avokado, mango, kivi gibi meyveler, kırmızı renkli meyveler; kızılcık, çilek, yaban mersini, nar, kiraz, vişne gibi meyveler,

 - Kuru fasulye, soya fasulyesi, bakla, mercimek, barbunya gibi kuru baklagiller,

 - Tere, roka, maydanoz, ıspanak, nane gibi yeşilliklerin yanı sıra soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, gibi yeşil yapraklı sebzeler,

 - Kırmızı et, dalak, karaciğer, yürek, beyin, ton balığı, balık, ıstakoz, havyar, karides, hindi, tavuk, ördek, kaz gibi kümes hayvanları eti, yumurta, süt ürünleri,

 - Ayçiçeği çekirdeği, fıstık, fındık, kabak çekirdeği, ceviz gibi tohumlar,

 - Buğday, yulaf ezmesi, mısır, pirinç gibi tahıl türleri,

 - Avokado yağı, Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, çörek otu yağı, susam yağı, fındık yağı gibi türlü yağla

 İçeriğinde bol bol vitamin türleri bulunan besinler yukarıdaki gibidir. Bunlar; içerik bakımından vitaminlerle doludur. 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.