SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Yaz ishalleri tehlikeli olabilir!

Yaz aylarındaki sıcaklık özellikle çocuklarda bağışıklık sistemini fazlasıyla zorluyor. Bu dönemde meydana geeln ishal ciddiye alınmalı!

|

Bunaltan yaz sıcaklarından özellikle çocukları korumanın çeşitli yolları bulunuyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Gastroentereloji Uzmanı Prof.Dr. Raşit Vural Yağcı, sıcak ve nemli ortamlarda çocukların vücut hijyenine özellikle de tükettiği besinlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Yağcı, çocukların sindirim sistemlerini düzenlemek ve bağışıklık sistemi desteği için bağırsaklarındaki dost bakterilerin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi ve probiyotik tüketilmesi uyarısında da bulundu.

Yaz sıcaklarında hem yetişkinlerde hem de çocuklarda ishal ve bağırsak rahatsızlıklarının arttığını, özellikle küçük çocukların bağışıklık sisteminin korunmasına dikkat çeken Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, yaz mevsiminde temizlik ve beslenme alışkanlıklarına daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini belirtti. Prof.Dr. Raşit Vural Yağcı şöyle konuştu:

“Son günlerde sıcaklar mevsim normallerinin üstünde. Özellikle seyahatlerin arttığı bugünlerde hem yetişkinler hem de çocuklar risk altında. Besinlerin çok çabuk bozulup, bakterilerin kolayca üreyebildiği sıcaklarda her zamanki rutin hijyen ve beslenme alışkanlıklarının dışına çıkıp biraz daha özenli olmak gerekiyor.

El temizliğine dikkat

Bu nedenle ailelerin çocuklarına her gün hatta çok nemli ortamlarda günde 2 defa ılık banyo yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Çocukların el temizliklerine dikkat etmeli ve beslenme öncesi ellerini güzelce yıkamaları için onları teşvik etmeli, temizliklerinden emin olmalıyız.

“Çok su içerse yemek yemiyor” demeyin!

Besin olarak öncelikle sıcak ile vücutlarından kaybettikleri suyu düşünerek bol sıvı özellikle su tüketmelerini sağlamalıyız. Bazı anneler çok su içerse yemek yemiyor diye suyu az içiriyorlar. Bu yanlış bir uygulamadır.

Açıkta satılan gıdalar sakıncalıdır. 0-3 yaş çocuğuna meyve dışında pişmeden verilecek gıda önermiyoruz. Özellikle ev dışında salata tüketilmesini önermiyoruz. Mayonez, ketçap, hardal, krema gibi soslar sağlıksız oldukları gibi yazın çok daha kolay enfekte olabilirler. Bunları tüketenlerde ciddi yaz ishalleri, gıda zehirlenme riskleri yüksektir.”

Dost bakterileri güçlendirin antibiyotiklerden uzak durun

Yaz sıcaklarında özellikle sindirimi kolay, serin ve sıvı ağırlıklı besinlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof.Dr. Yağcı, bağırsak bakterilerimizi güçlendirmek ve hastalıklara karşı daha güçlü savunma yapabilmek için bakteri içeren fermente ürünlerin de tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Prof.Dr. Yağcı şöyle devam etti:

“Yaz aylarında ishallerden korunmak ve bağırsak dengemizi sağlamak için doğal yoğurt ve ayran, peynirler yanında taze mevsim meyveleri her gün tüketmeli. Antibiyotiklerden uzak durmak özellikle yaz aylarında daha da önemlidir. Yazın antibiyotik kullananlar çok daha kolay bağırsak sorunları ve ishaller yaşayabilmektedir. Ayrıca bizim sağlığımız için çalışan dost bakterileri de öldürdükleri için de rastgele antibiyotik kullanılmamalıdır.

Özel durumlarda - antibiyotiğe bağlı veya başka nedenle oluşmuş tüm ishallerde, besin hijyeni ve çevre sağlığı açısından riskli bölgede bulunmak zorunda kalanlar, mutlaka kendileri ve çocuklarının sağlıkları açısından koruyucu önlemler almalılar. Vücut hijyeni ve el temizliği, fermente ürünlerin tüketilmesi dışında, korunma açısından dost bakteri dediğimiz probiyotik içeren preparatlardan da yararlanabilirler. Özellikle çocukların besinlerine probiyotik ekleyebilirler.

Gıda takviyesi Bakso

Sandoz’un dünya çapında 40’tan fazla ülkede kullanıma sunduğu 30 yıllık klinik deneyim öyküsü bulunan gıda takviyesi Bakso, içerdiği anne sütünde doğal olarak bulunan dost bakteriler sayesinde sindirim ve bağışıklık sistemine destek olur. Süt, yoğurt ve farklı yiyeceklere karıştırılarak yemeklerle birlikte alım kolaylığı sağlıyor.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.