Yemek borusu için gerekli vitaminler
Ağız ve mide arasındaki bağlantıyı sağlayan yemek borusu zarar gördüğünde hangi vitaminlere ihtiyaç duyulur?
Ağzı mideye bağlayan boru olan yemek borusunun bir diğer adı özofagustur. Eğer yemek borusu bir şekilde zarar görmüşse bazı vitaminleri yeterince alarak iyileşmesine yardımcı olabilir ve hasara karşı etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. İster besinleri tüketerek, ister besin takviyeleri şeklinde alın yemek borusuna iyi gelen vitaminler iyileşme sürecinde yardımcı olabilirler.
Bu sayede yemek borusunun iç yüzeyindeki hücreleri korumuş olursunuz ve kansere yol açabilecek şekilde değişmelerini engelleyebilirsiniz.
Yemek borusuna iyi gelen vitaminlerden ilki C vitaminidir. C vitamini Barrett hastalığı denilen bir rahatsızlığın, yemek borusu kanserine dönüşmesini önlemeye yardımcıdır. Barrett hastalığında kişinin yemek borusunun iç yüzeyindeki hücreler, reflü gibi sebepler sonucunda sürekli mide asitlerine maruz kalırlar.
Bu şekilde hasar alan hücrelerde kanser görülmesi riski de artmış olur. Ancak yapılan araştırmalara göre, Barrett hastalığı olan kişiler arasında, yeterince C vitamini alan kişilerin, C vitamini eksikliği olan kişilere oranla yemek borusu kanseri geliştirme riski daha düşük görülmüştür. Yedikleri yiyeceklerden yeterince C vitamini alan kişilerde özofagus kanseri gelişme oranı %50 oranında düşebilmektedir.
Özofagus yani yemek borusu kanserinde ölüm oranlarının da yüksek olduğunun akılda bulundurulması gerekir. C vitamininin önerilen miktarları yetişkin erkekler için günde 90 mg, yetişkin kadınlar içinde günde 75 mg’dır. Domates, brokoli, biber gibi sebzelerde bol miktarda bulunan C vitamini, çilekten ve turunçgil meyvelerden de alınabilir.
D vitaminin alınması kişinin vücudunda 15-prostaglandin dehidrojenaz adlı bir proteinin üretimini artırabilir. Bu protein, yemek borusu kanserlerinde oluşan tümörlerin büyümesini baskılamakta etkilidir. D vitamininin 50 yaşına kadar olan yetişkinler için önerilen günlük miktarı 5 mcg, 51 yaşın üstündeki yetişkinler içinse önerilen miktarı 10 mcg’dir. Vücudun D vitamini üretimi güneş ışığına maruz kalmasıyla artmaktadır ve güneş ışığını yeterince görmemek D vitamini eksikliğine sebep olabilir.
Yemek borusuna iyi gelen vitaminlerden bir diğeri E vitaminidir. E vitamini antioksidan özellikleriyle tanınır. Bu özellikleri sayesinde de yemek borusu kanserine karşı önleyici olabilir. E vitamininin etkilerinin, kişi yeterince C vitamini alıyorsa daha yüksek olduğu da belirlenmiştir. Yetişkinler için önerilen günlük E vitamini miktarı 15 mg’dır.