Yeni hayat peşinde
Yeni hayat peşinde
Savaşın soğuk yüzünü yaşayıp ülkelerinden kaçan Çeçenler sığınacak yer arıyor. 55 gündür TCDD Fenerbahçe Dinlenme Tesisleri’nde kalan 61 Çeçen’den, yaz geldiği için kampı boşaltması istendi. Kırklareli’deki Gaziosmanpaşa Göçmen Kampı’nda kalmak isteyen Çeçenler için henüz bir yer tespit edilemedi. Diğer yandan tesis yetkilileri Çeçenler’in burada kalması için Ulaştırma Bakanlığı’ndan resmi bir yazının gelmediğini sadece sözlü talimatla onların burada barındırıldığını belirtiyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ise kendilerinin sadece elçiliklere sığınanlarla ilgili müdahalede bulunduklarını, pasaportla gelenlerin işledikleri bir suç varsa bunun İçişleri Bakanlığı’nın yetkisi dahilinde olduğunu belirtti.
Fenerbahçe TCDD Dinlenme Tesisleri’nde gayri resmi olarak 55 gündür kalan bu insanların TCDD’ye maliyetinin aylık 275 milyon elektrik ve üç milyar su faturası olduğu ileri sürülürken, yiyecek ve giyecek ihtiyaçlarının da Kafkas Çeçen Dayanışma Komitesi’nce toplanan yardımlardan sağlandığı belirtildi.
Çeçenler şikayetçi
23 Çocuk, 18 erkek ve 20 kadından oluşan Çeçenler, çamaşır, bulaşık, banyo gibi temizlik ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını, üstüste altı yedi kişi küçücük odalarda yaşamak zorunda kaldıklarını belirtiyor ve kendilerine iş sağlanmasını da istiyorlar.
Rus pasaportu taşıyorlar
Polonya’dan sığınma hakkı
Çeçen mültecilere sadece Polonya’nın geçici sığınma hakkı verdiği, bu sebeple Çeçenistan’dan Türkiye’ye oradan da Polonya’ya gidenlerin sayısının her geçen gün arttığı öğrenildi. Savaştan kaçan Çeçenler’in ülkemizdeki durumu ile ilgili sorularımızı yanıtlayan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Türkiye’ye yabancı temsilcilikleri aracılığıyla yapılan başvuruları mülteciler sözleşmesi çerçevesinde değerlendirdiklerini ve gereğini yaptıklarını söyledi. Dışişleri yetkilisi, sınırdan gelenlerin İçişleri Bakanlığı’nın sorumluluğu dahilinde olduğunu belirterek, “Kitlesel bir nüfus akışı, usulüne uygun olmayan başvurular ve Türkiye sınırları dahilinde işlenen suçlar İçişleri Bakanlığı’nın ilgi alanındadır" dedi.
BM’nin bilgisi yok
“Çeçenistan’daki son kriz yüz binlerce insanın göç etmesine.Yaklaşık 350 bin kişi Rusya’ya bağlı İnguşetya’ya kaçtı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği bunlara konvoylarca yardım malzemesi gönderdi. Daha küçük bir grup ise Gürcistan’a sığındı. Gürcistan’a gelenlerin sayısı yedi bin kişi kadardı ve bunları, biz bir hava köprüsü kurarak taşıdık. İnguşetya ve Rusya Federasyonu’nun diğer bölgelerine gidenler arasında bulunan normal seyahat belgelerine sahip olanların bir bölümü oralardan başka ülkelere geçtiler. Türkiye de bu ülkeler arasında yer alıyor. Çünkü Türkiye’de çok sayıda Kafkas kökenli yaşıyor. Seyahat belgesi olanlar, herhangi bir Rus turist gibi normal giriş yaptılar ve yapabiliyorlar. Gürcistan’a sığınan ve daha sonra Türkiye’ye gelmek isteyenler arasında herhangi bir seyahat belgesi olmayanlara ise giriş izni verilmedi. Gürcistan, bu ülkedeki Çeçen mülteciler için gerekli korumayı sağlıyor. Ayrıca, BMMYK ile başta Türk Kızılayı olmak üzere birçok ülke ve kuruluş buraya insani yardım yapıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin, bu kişileri sığınmacı olarak almasını gerektiren bir durum yok. Türkiye’nin 1994 Sığınma Yönetmeliği uluslararası mülteci tanımına uygun yaşayan kişilere, Türkiye’de sığınma hakkı verilmesini düzenlemektedir. Bu tanım, Mültecilerin Statüsü’ne İlişkin 1951 Cenevre Sözleşmesi’nde belirtilmiştir. Avrupalı olmayan sığınmacılar Türkiye’de geçici sığınmacı statüsüyle kalabilir ve üçüncü bir ülkeye yerleştirilme işlemleri tamamlanıncaya kadar ikametlerine müsaade edilir. Türkiye’ye gelmiş Çeçenler’e sığınma hakkı verilmesine ilişkin karar Türkiye’ye aittir. Çeçenler, bir Avrupa ülkesinden geldikleri için de aralarında eğer sığınma talebi kabul edilen olursa, bu kişiler için düşünülecek ilk kalıcı çözüm üçüncü bir ülkeye yerleştirilmek değil, Türkiye’de mülteci statüsüyle kalmak olmalıdır."