SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Yorgunluk ve stresin sebebi yedikleriniz olabilir!

Yetersiz ve dengesiz beslenme, kalitesiz ve yetersiz uyku, hareketsiz bir yaşam yorgun ve stresli hissetmenin en büyük nedenlerindendir. Yorgunluk ve stres beraberinde yaşam kalitesinde düşüş, kızgın ve depresif hal, duygusal yeme ve yeme bozuklukları meydana getirmektedir. Beslenmede yapılan bazı hataları düzeltmek ve beslenmeye bazı besinleri eklemek tüm bu problemlere çözüm getirebilir. Diyetisyen Hülya Çağatay konu hakkında bilgiler verdi.

|

Yorgunluk ve Stres Durumları Obeziteye Neden Olur 

Stres, kaygı, yorgunluk gibi durumlarda duygu ve düşüncelerinden sıyrılıp, rahatlamak için açlık olmadığı halde daha fazla beslenmeye yönelim olması duygusal beslenme durumudur. Yapılan çalışmalar stres ve yorgunluk kaynaklı yeme ataklarının fazla kilolara yol açtığını göstermektedir. Çünkü bu noktada tercih edilen besinler şeker ve yağ içeriği yüksek olan besinlerdir. Stres ile kortizol hormonunda artış meydana gelir ve bu durum kişiyi duygusal açlığa iter.  

Triptofandan Zengin Beslenilmeli 

Serotonin mutluluk hormonudur. Ruh hal, iştah ve uyku ile oldukça ilişkilidir. Vücutta serotonin sentezi arttıkça mutluluk ve ilişkili olduğu yorgunluk, stres gibi durumlar da olumlu yönde etkilenir. Serotonin sentezini aminoasit olan triptofan başlatmaktadır. Bu sebeple beslenmeye triptofan içeriği yüksek olan hindi, kırmızı et, süt, peynir, yoğurt, yumurta, badem eklenmelidir. 

Fiziksel Aktivite ve C vitamini Stresin Önüne Geçer 

Dopamin de bir mutluluk hormonudur. Fiziksel aktivite, dengeli beslenme, C vitamininden zengin olan portakal, mandalina, greyfurt, kivi, ananas, çilek ve kırmızı biberi beslenmeye eklemek mutluluk hormonunu arttıracak ve yorgunluk, streste olma halinizin önüne geçecektir. 

Bitkisel Yağlar Tercih Edilmeli 

Yapılan bir araştırmada margarin ve palm yağı gibi doymuş yağ tüketen bireylerin, zeytinyağı gibi bitkisel yağları tüketen bireylere kıyasla daha fazla yorgunluk görüldüğü tespit edilmiştir.  

Düşük Karbonhidrat Yorgunluk Düzeyini Azaltır 

Yapılan bir çalışmada bireylerin diyetinde balık, sebze ve meyve tüketimi arttırıldığında, yağ alımı kısıtlandığında ve düşük karbonhidratlı beslenildiğinde bireylerin yorgunluk düzeylerinde azalma olduğu saptanmıştır. 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.