Zatürre Tekrarlar Mı? Geçmeyen Zatürre Nasıl Olur, Zatürre Tekrarlaması Karşısında Ne Yapılmalı?
Pnömoni adıyla da bilinen zatürre, enfeksiyona bağlı nedenlerle ortaya çıkan bir akciğer hastalığıdır. Çocuklarda ve sigara kullanan bireylerde görülme riski, diğer kişilere oranla 3 kat fazladır. Erken teşhisin kritik bir önem taşıdığı hastalık tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir. Yüksek ateş ve inatçı öksürük, en sık gözlemlenen semptomlar arasında yer alır. Zatürre tekrarlar mı? Geçmeyen zatürre nasıl olur? Merak ettiğiniz soruların yanıtlarını derledik.
Zatürre hastalığının diğer belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir: Göğüste batma hissi, halsizlik, kuru öksürük, yutkunmada ve konuşmada güçlük çekme ve baş ağrısı.
Zatürre Tekrarlar Mı?
Zatürre, kronik değil ateşli bir hastalıktır. Buna karşın özellikle çocuklarda ve yaşlılarda tekrarlama riski yüksektir. Akciğerde biriken enfeksiyonlar başka dokulara ve kana da karışabilir. Kana karışan iltihap, vücuttaki lökosit oranının yükselmesine neden olur.
Genellikle her iki akciğerde görülen zatürrenin tekrarlama riski %50'dir. Bu nedenle hasta, sık sık doktor kontrolünden geçmeli ve muayene edilmelidir.
Geçmeyen Zatürre Nasıl Olur?
Zatürre, ilaçla tedavi edilen bir hastalıktır. Enfeksiyonel bir hastalık olduğu için tedavide antibiyotik kullanılır. İyileşme süresi genellikle 10 - 14 gün aralığındadır. Vücut direnci düşük çocuklarda ve yaşlılarda bu süre 3 -4 haftaya kadar sarkabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ise nüksetme riski fazladır.
Geçmeyen zatürre de belirtiler çok daha ağır hissedilir. Hasta nefes almakta güçlük çektiği gece uykusundan sık sık kalkar. Bazı hastalarda iştahsızlık ile birlikte ani kilo kayıpları da görülür.
Zatürre Tekrarlaması Karşısında Ne Yapılmalı?
Geçmeyen zatürrenin en büyük nedeni mikrobun kana karışmasıdır. İlaçla tedavi edilen hastalar iyileşme belirtileri gösterse de yeniden zatürre olabilir. Hasta, geçmeyen zatürre vakalarında hastaneye yatırılır ve sürekli gözetim altında tutulur.
Tedavi süresince hastaya serum da verilir. Kanda antikorlar üreten serum mikropların çok daha kısa sürede temizlenmesini sağlar.
Zatürre, grip ile benzer semptomlar gösterse de son derece tehlikeli ve ölümcül bir hastalıktır. Bu nedenle mutlaka hastanede tedavi edilmeli ve verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Hastaların tedavi süresince uyku ve beslenme düzenine de dikkat etmesi gerekir.