Zayıflama ürünlerinde hastalık riski
Doktor kontrolü olmadan kullanılan zayıflama ürünleri birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.
Dicle Üniversitesi Beslenme ve Diyet Bölümü öğretim görevlisi diyetisyen Kadir Arı, insanların doktora gitmeye ve tetkik yaptırmaya üşendiği için hastalıklara kendi çabalarıyla çözüm üretme yoluna gittiğini bildirdi.
Aktarda satılan otlar, güzellik merkezinde önerilen ve pazarlama usulü ile yasa dışı olarak zayıflamayı vaat eden ürünlerin tüketiciye çok kolay ulaştığını ifade eden Arı, şöyle konuştu:
"Bu ürünler doktor kontrolü olmadan kesinlikle kullanılmamalı. Hipertansiyon, şeker, kronik böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olan hastaların hastalıklarını artırır. Tek başlarına da büyük risk oluşturur. Yemek yemeden alınan tabletlerle, ürünlerle haftada 4 veya 2 kilo verilebileceği söyleniyor. Bu kesinlikle ciddi bir risktir. Posa değeri düşük olduğu için bağırsak ve mide fonksiyonlarını bozabilir.
Zamanla vitamin, mineral yetersizliği ile kronik kabızlığa neden
olabilir. Bilinçsizce kullanılan zayıflama ilaçları, ürünleri idrar atımını artırdığı için böbrekleri aşırı yorar."
Kişiye özel diyet programı uygulanması, popüler olarak lanse edilen diyetlere itibar edilmemesi uyarısında bulunan Arı, doktor kontrolü olmadan zayıflamayı vaat eden ürünlerden herkesin uzak durması gerektiğine işaret etti.
Arı, şunları söyledi:
"İlaç zehirdir. Bu zehiri kullanma yetkisi de doktora verilmiştir.
Doktor kontrolü ve önerisi olmadan kesinlikle bu ürünler kullanılmamalıdır."
Zayıflamada en önemli kuralın kişilerin kendilerini sevmesi ve öz güven olduğunu, zayıflamayı takıntı haline getiren insanların en büyük sorununun kendilerini sevmemeleri olduğunu ifade eden Arı, zayıflamanın kesinlikle kişinin kendisine hakim olmasına bağlı olduğunu söyledi.