Bilgi RehberiKüflü peynir problemine en kolay çözüm! 2-3 adet kabına atın

Küflü peynir problemine en kolay çözüm! 2-3 adet kabına atın

12.05.2025 - 16:34 | Son Güncellenme:

Evde peynirin kısa sürede küflenmesi hemen herkesin karşılaştığı can sıkıcı bir durumdur. Özellikle açıkta satılan ya da doğal yollarla üretilmiş peynirler, katkı maddesi içermediğinden daha hızlı bozulabilir. Ancak bu durumun önüne geçmek için kimyasallara başvurmaya gerek yok. Evde kolayca uygulayabileceğiniz birkaç doğal yöntemle peynirinizi uzun süre taze tutabilirsiniz.

Küflü peynir problemine en kolay çözüm 2-3 adet kabına atın

Peynir, protein ve yağ bakımından zengin bir süt ürünüdür ve bu özellikleri sayesinde küf sporları için ideal bir ortam oluşturur. Nemli ve havasız ortamlarda saklanan peynirlerde küf oluşumu hızlanır. Ayrıca, peynirin saklandığı kabın yeterince temiz olmaması ya da sürekli buzdolabı kapağının açılıp kapanması da bu süreci tetikler.

Haberin Devamı

KÜFLENMEYİ ÖNLEYEN DOĞAL YÖNTEM: KÜP ŞEKER

Peynirin küflenmesini engellemenin en basit ve etkili yollarından biri birkaç adet küp şeker kullanmaktır. Yapmanız gereken tek şey, peynirin bulunduğu kaba 2-3 adet şeker yerleştirmektir. Şeker, nemi emme özelliği sayesinde peynirin bulunduğu ortamın rutubetini azaltır ve küf oluşumunu yavaşlatır. Şekerle doğrudan temas etmeyen peynir, daha uzun süre taze kalır.

Küflü peynir problemine en kolay çözüm 2-3 adet kabına atın

PİRİNÇ VE KARANFİL DE BİRER DOĞAL KORUYUCU

Şeker dışında, birkaç yemek kaşığı pirinç veya birkaç adet karanfil de aynı işlevi görebilir. Pirinç, nem çekici özelliğiyle tanınırken; karanfil ise doğal antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bu iki malzemeyi küçük bez torbaların içine koyarak peynir kabına yerleştirebilir, küflenmenin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca karanfil peynirin kokusunu değiştirmez, sadece ortamda oluşabilecek kötü kokuları bastırır.

Haberin Devamı

CAM KAPLAR VE HAVA ALMAYAN KAPAKLAR TERCİH EDİN

Peynir saklarken kullandığınız kabın türü de oldukça önemlidir. Plastik kaplar yerine cam kavanozlar ya da hava geçirmez kapaklı saklama kapları tercih edilmelidir. Böylece hem dışarıdan mikrop ve hava girişi engellenir hem de peynir daha uzun süre taze kalır.

PEYNİRİ DÜZENLİ KONTROL ETMEYİ UNUTMAYIN

Her ne kadar doğal yöntemlerle peynirin ömrünü uzatsanız da, düzenli olarak kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Eğer peynirde gözle görülür küf oluşumu başlamışsa, bu kısımları hemen temizleyin veya peyniri tamamen atın. Özellikle yumuşak peynirlerde küf, derine inebileceği için riskli olabilir.

KEŞFETYENİ
Nefesler kesildi! O Ses Türkiye 2025 şampiyonu belli oldu
Nefesler kesildi! O Ses Türkiye 2025 şampiyonu belli oldu

Cadde | 12.05.2025 - 00:54

Beyazıt Öztürk, Hadise, Gökhan Özoğuz ve Melike Şahin’in jüri koltuğunda oturduğu O Ses Türkiye’de büyük finali yapıldı.

Yazarlar