Cadde ABD’DE TÜRK SiNEMASI RÜZGARI

ABD’DE TÜRK SiNEMASI RÜZGARI

20.04.2012 - 19:40 | Son Güncellenme:

Amerika’da bugüne kadar gerçekleşen en geniş Türkiye sineması retrospektifi ‘Aradaki Mekan: Türkiye Sineması Panoraması’ 27 Nisan-10 Mayıs tarihlerinde New York’ta başlıyor.

ABD’DE TÜRK SiNEMASI RÜZGARI

1950’lerden bugüne çeşitli ödüller kazanmış 29 filmin gösterileceği festival, Raşit Çelikezer’in yönettiği ‘Can’ filmiyle açılacak. Çelikezer de gösterime katılarak seyircilerin sorularını cevaplayacak. Programın ilk haftasında filmleri gösterilecek yönetmenlerden Yeşim Ustaoğlu ve Ali Özgentürk de gösterimlere katılarak sinemaseverlerle buluşacak. Festival 10 Mayıs gecesi Özcan Alper’in ‘Gelecek Uzun Sürer’ filminin gösterimi ve yönetmenle gerçekleştirilecek soru-cevap bölümüyle sona erecek.

Yeşilçam’ın yılda 250-300 film çekilen en parlak devri 1950-1970 yıllarındaki üç önemli film de seçkide yer alıyor. Atıf Yılmaz’ın klasik filmlerinden ‘Ah Güzel İstanbul’ (1966), Metin Erksan’ın Fakir Baykurt’un aynı adlı romanından uyarladığı ‘Yılanların Öcü’ (1962) ve Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı alan ‘Susuz Yaz’ (1964) filmleri seyirci karşısına çıkıyor. Festival boyunca, Türk sinemasının ‘Çirkin Kralı’ Yılmaz Güney’in ‘Ağıt’, ‘Yol’ ve ‘Umut’ filmlerinin yanı sıra ‘Üç Arkadaş’, ‘Uçurtmayı Vurmasınlar’, ‘Tabutta Rövaşata’ ‘Anayurt Oteli’, ‘Gizli Yüz’, ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ ve ‘İklimler’ gibi filmler izleyiciyle buluşacak.