Adile Özdağ

Adile Özdağ

eczadile@hotmail.com

Tüm Yazıları

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞININ İLK YARDIMI
Sevgili Okurlar,
Kış mevsimini geride bıraktığımız bugünlerde, her ne kadar hastalık mevsimini de geride bırakıyoruz diye düşünsek de aslında bu mevsim geçişinde soğuk algınlığı ve grip enfeksiyonlarına daha açık hale geliyoruz. Hele bir de düşük bağışıklık sisteminiz varsa hastalık sezonu sizin için hâlâ bitmemiş demektir.
Nezle, grip, zatürre gibi enfeksiyonların sebebi olan virüsler damlacık yolu dediğimiz, hasta kişilerle aynı ortamda bulunmakla kolaylıkla bulaşabilmektedir. Kalabalık şehirlerde kapalı alanlar, toplu taşıma araçları, okullar ve alışveriş merkezleri gibi toplu halde bulunulan alanlar enfeksiyonun yayılması için en uygun ortamlardır.
Özellikle havaalanları ve uçak seyahatleri bu virüslerle en kolay karşılaştığımız yerler. Şimdiye kadar farkına varmamış olabilirsiniz ama uçuşlardan sonra grip ve soğuk algınlığına yakalanma oranı son derece yüksek. Bunun en büyük sebebi ise uçakların yeterli havalandırma sisteminin olmaması ve farklı ortamlardan gelen 300 kişiyle saatlerce uçmak zorunda kalıp herkesle aynı havayı teneffüs etmekten kaynaklanıyor.

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞININ İLK YARDIMI
KORUNMAK İÇİN
Korunmak için bulunduğumuz ortamı sık sık havalandırma, günde 1-2 saat açık alanda kalma, el yıkamaya özen gösterme gibi basit tedbirler almalıyız. Bağışıklık sistemimizi desteklemeli, özellikle kapalı alanlar ve toplu taşıma araçlarını kullanırken antiviral özellik gösteren koruyucu ürünler kullanmalıyız.
Mikro-jel yapısında olan burun spreyleri burun mukozasında koruyucu bir bariyer tabaka oluşturarak solunum yoluyla gelen bakteri ve virüslerin vücuda girişini engelliyor. Evde birileri hasta iken, seyahat sırasında, kalabalık alanlara girerken veya evden çıkarken kullanıldığında burun içerisinde oluşturduğu tabaka sayesinde, hava yoluyla bulaşan bu hastalıkların geçişini önemli derecede engellemekte.
Hastalığın ilk belirtileri ortaya çıktığında kullanılması hem hastalığın gelişimini önlüyor hem de hastalık süresini kısaltıyor. Grip ve soğuk algınlığının bir nevi ilk yardımı niteliğine geliyor.

Haberin Devamı

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞININ İLK YARDIMI
•Grip ve soğuk algınlığı arasındaki farklar
Ateş olmadan ayakta geçirilen, burun akıntısı, boğaz ağrısının eşlik edebildiği, kısa süreli hastalıkların büyük bölümü soğuk algınlığıdır.
Grip enfeksiyonu ise daha ağır seyirli, ateş ve yaygım vücut ağrıları nedeni ile hastanın yatmasını gerektirecek bir hastalıktır.

Haberin Devamı

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞININ İLK YARDIMI
•Antibiyotik kullanılır mı?
Grip, soğuk algınlığı, nezle gibi enfeksiyonların %90’nını virüsler oluşturmaktadır. Antibiyotikler bakterilere karşı etkili olup virüslere etki etmezler. Viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmak bağışıklığı daha da düşürdüğünden faydası değil zararı olmaktadır.

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞININ İLK YARDIMI
•En etkili korunma yöntemi nedir?
Viral enfeksiyonlardan korunmanın en etkili yolu beta glukan, propolis, ekinezya gibi bağışıklık destekleyicilerle bağışıklığı kuvvetlendirmek ve koruyucu burun spreyleri kullanmak.

ÇOK KONUŞULAN BETAGLUKAN

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞININ İLK YARDIMI
Ekmek mayasından elden edilen betaglukan, bağışıklık sistemini uyarıcı etkisiyle hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Bağışıklık sistemimizin ilk savunmasını yapan makrofajlar (beyaz kan hücreleri) üzerindeki özel yüzeylere bağlanarak, bağışıklık sisteminin viral, bakteriyel, fungal ve paraziter enfeksiyonlarla mücadele etme kabiliyetini geliştirdiği için yıllardır bağışıklık sistemi destekleyici olarak ün kazanmış tamamen doğal bir besin desteğidir