Cadde ARTIK DAHA DiKKATLi OLMALISINIZ

ARTIK DAHA DiKKATLi OLMALISINIZ

09.11.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

Yaşlılarda en sık görülen kazalar düşme, yanma ve zehirlenme. Bunların arasında en sık rastlanılansa kırıklara, hastane ve evde bakıma neden olan düşmeler

ARTIK DAHA DiKKATLi OLMALISINIZ

Yaşın ilerlemesiyle tansiyon yüksekliği, kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı gibi birçok kronik sağlık sorunu ortaya çıkar. Ayrıca görme ve işitme yeteneğinin azalması, denge kontrolünün zayıflaması, elin iyi kavrayamaması nedeniyle çeşitli kazalar da meydana gelir.
Medline Operasyonlardan Sorumlu Direktörü Dr. Barış Mutluer, yaşlıların sık yaşadığı kazaları ve bunlara karşı uygulanacak ilkyardım yöntemlerini anlattı:
Kalça kırığı: Gençlerde nadiren, trafik kazası gibi yüksek enerjili travmalarla meydana gelebilirken, yaşlılarda basit bir düşme kırık için yeterli neden olabilir. Yaşlılarda oluşan kalça kırıkları yaşamı tehdit edebilen, hastayı fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan olumsuz etkileyen ciddi kırıklar arasında yer alır. Basit düşme sonucu kırık oluşmasında osteoporoz (kemik erimesi) önemli role sahip. Osteoporozun özellikle menopoz sonrası kadınlarda daha yaygın olması nedeniyle ileri yaş döneminde kalça kırıkları kadınlarda daha sık görülür. Kalitesi azalmış kemik, kişinin evde ayağının bir yere takılıp düşmesi gibi basit bir nedenle kolaylıkla kırılabilir. Düşme sonrası kalçada ağrı ve yürüyememe şikayeti olan yaşlı hastalarda kalça kırığından şüphelenmeli ve hasta kısa sürede hastaneye götürülmeli.
Yanıklar: Kaynayan bir tencereyi iyi kavrayamamak ya da bir anlık titreme, ciddi yanıklara neden olabiliyor. Su buharı, sıcak sıvılar ve ateşin vücuda temas etmesiyle meydana gelen yanıkların tedavisi ileriki yaşlardaki kişilerde daha da zorlaşır. Birinci, ikinci ve üçünü derece olarak sınıflandırılabilen yanıklardan en az şekilde etkilenmek için doğru ilkyardım tekniklerinden yararlanmak gerekiyor.
Su kabarcıklarının oluşmadığı, derinin hafif kızardığı birinci derece yanıkları soğuk su altına tutun. Su kabarcıklarının oluştuğu, derinin tamamen sıyrıldığı ikinci derece yanıkları, 5-10 dakika soğuk suyun altına tutun. Yanığın üzerini temiz bir bezle kapatın. Yanan kişinin elbiselerini çıkarmanız gerekiyorsa, kabarcıkları patlatmadan, elbiselerini yanık etrafından keserek çıkarın.
Zehirlenmeler: Dolapta bozulan ya da tarihi geçmiş bir ürünle yapılan yemek, midesi hassas yaşlıların zehirlenmesine neden olabilir. Gıda zehirlenmelerinin yanı sıra sık rastlanan bir diğer zehirlenme nedeni de şofben ya da sobadan kaynaklanır.
Besin zehirlenmelerinde kazazede baygınsa ve sorulara cevap vermiyorsa, hemen en yakın sağlık kuruluşuna nakledin. Zehrin vücutta emilmesini geciktirmek için bol süt içiriniz.
Solunum yolu zehirlenmeleri: Kazazedeyi zehirli ortamdan uzaklaştırıp temiz havaya çıkarın. Yürütmeyin ve koşturmayın.
Açık ortamda düz bir yere yatırarak bol oksijen almasını sağlayın ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna götürün.
Kalp krizi: Gelişen ülkelerin en büyük ölüm sebeplerinden biri olan kalp krizi, özellikle ilerleyen yaşlarda görülür. Soğuk ter atmak, mide bulantısı, baş dönmesi, nefes alamama, baygınlık, nabzın farklı atması, dudak renginin solması veya morarması, göğüs kemiğinin arka bölümünde keskin, bıçak tarzı ağrı gibi belirtiler dikkatli takip edilmeli. Kalp krizine müdahalede ana kural, kişinin mümkün olduğu kadar hızlı bir biçimde sağlık kuruluşuna yetiştirilmesidir.


Osteoporoza bağlı kırıklardan korunmak için - Yaşa uygun olarak düzenli egzersiz yapın.
- Bebeklikten itibaren yeterli kalsiyum ve D vitamini alın.
- Kalsiyum içeren süt ve süt ürünleri tüketin.
- Güneş ışığından yararlanın.
- Sigara ve alkolden uzak durun.
- Özellikle evde, kazalardan ve düşmelerden korunmak için önlemler alın.


Ne yapmalı?- Eğer birinin kalp krizi geçirdiğinden şüphe ediyorsanız acilen ambulans çağırın.
-Kalp krizi geçiren kişiyi sakinleştirmeye çalışın ve solunumunu takip edin.
-Vücudunu sıkan elbiseleri gevşetin, eğer kravatı varsa çıkartın.
- Kalbin üzerindeki baskıyı hafifletmek için hastayı boynu ve sırt desteklenecek şekilde oturtun veya yere yatırın.
-İlacı varsa verin. Kalp hastalığı bulunan insanların kullandıkları dil altı hapları yaşam kurtarabilir.