Cadde ASIRLIK HAYATLAR

ASIRLIK HAYATLAR

14.02.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

70’inde daha bir çocuksun, 80’inde delikanlı, 90’da çağırırsa ataların seni cennete, aldırma! 100’de geleceğini söyle! İşte ‘uzun yaşam rekortmeni’ Okinawa’lıların hayat felsefesi bu!

ASIRLIK HAYATLAR

Okinawa her yönüyle cenneti andıran bir Japon adası. Güneş, berrak akan bir su, aydınlık mavi bir gökyüzü kilometrelerce yemiş bahçesi. Okinawa, toplamda 160 adadan oluşan Japonya ve Tayland arasındaki Ryukyu takımadaların bir kısmını kaplıyor. 1 milyon 270 bin nüfusuyla dünyada en az kozmopolit olan şehir. İki Fransız gazeteci, Anne Dufour ve Laurence Wittner, bu küçük şehrin insanlarını inceledi ve ‘Okinawa Rejimi’ adlı bir kitap yazdı. Çünkü Okinawa’yı üne kavuşturan özelliği asırlık yaşayanlarının oluşu. Dufuor ve Wittner, kitaplarında Okinawa’daki ‘uzun yaşam’ oranının, Fransa’dan yaklaşık üç kat fazla olduğunu belirterek, şöyle diyorlar: “Fransa’da ortalama 100 bin kişiden 12’si 100 yaşından fazla yaşarken, bu sayı Okinawa’da 33’e kadar yükseliyor. Kesinlikle muhteşem ve incelenmesi gereken bir sonuç! Bu yazı dizisi boyunca, Okinawa’ya özgü bu olağanüstü beslenme rejimini tanıtacağız.


OKINAWA KANUNLARI
Sally Beare, Pegasus Yayınları’ndan çıkan ‘Uzun Yaşama Diyeti’ adlı kitabında Okinawa’lıların beslenme planlarını çok net şekilde özetliyor.

Haberin Devamı


Yüksek-besinsel, düşük-kalorili diyetle beslenirler.
İyi-dengeli, çeşitli bir beslenme alışkanlıkları vardır.
Bolca organik ve yerel olarak yetiştirilen taze sebze ve meyve yerler.
Bol temel yağ asitleri, başlıca balıktan tüketirler.
Düzenli soya yerler. Bu hormonları dengeler ve bitkisel protein sağlar.
Rafine karbonhidratlardan çok tam tahıl yerler.
Az miktarda alkol tüketirler.
Yeşil çay ve kalsiyum zengini su içerler.
Düzenli egzersiz yaparlar.
Yaşamları boyunca zihinsel olarak aktif kalırlar.
Sağlıklı bir psiko-spiritüel hayat görüşüne ve düşük strese sahiptirler.
Mutlu, birbirine sıkıca bağlı topluluklarda yaşarlar.


Ne yapmazlar?
Aşırı yemezler.
Gıdalarını pişirmezler.
Şeker yemezler.
Fazla tuz kullanmazlar.
Rafine ya da işlenmiş gıda yemezler.
Fazla et ya da süt ürünleri tüketmez.
Çay ya da kahve içmezler. (Yeşil çay dışında)
Aşırı alkol içmezler.


GENÇLER ONLARI İZLEMİYOR!
Okinawa’nın yeni nesli, eskileri örnek almıyor ve bunun bedelini sağlıyla ödüyor. Başlangıçta Okinawa’lı insanlar, yurttaşları Japonlardan yüzde 40 daha az yiyordu. Yıllardan beri sebze ve soya fasulyesine dayalı geleneksel beslenmemin yerini süt ve beyaz ekmek aldı. Globalleşmenin bir sonucu olan bu can sıkıcı olay, Okinawa’lı gençleri tipik Amerikan besinleriyle beslenmeye yönlendirdi. Ve sonuçlar gecikmedi, fazla kilolar alındı ve hemen arkasından bunu çeşitli hastalıklar izledi: Diyabet, kalp hastalıkları, kanser ve bütün bunların sonucunda erken ölümler... Araştırmaya göre, yüzde 30 daha fazla kalori tükettikleri için daha şişman; bağırsak, prostat ve göğüs kanserlerinden mustarip olarak, ortalama 17 yaş daha az yaşadılar.

YARIN: OKINAWA REJİMİ İÇİN 12 MÜKEMMEL SEBEP