Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İlk Şarkılar’, ‘Yeni Şarkılar’ derken, bir de ‘Güz Şarkıları’ geldi Fazıl Say’dan. Ünlü şairlerimizin bildik şiirlerinden bestelediği sekiz şarkı... Hani dinlerken şiiri ezbere okuyasınız geliyor, o derece tanıdık, ama benim gibi şiirin hakkının verilerek bestelenmesinin neredeyse imkansız olduğuna inananları da utandıracak kadar yeni ve özgün... “Bu şiir bu melodiyle de doğmuş olabilir” diye düşündüklerim oldu, öyle özetleyeyim.

Mesela Ece Ayhan’ın ‘Zambaklı Padişah’ından seçmelerden oluşan şarkı... Ya da Cemal Süreya’nın ‘Şiir’ adlı eserinden bestelenen ‘Usulcana’... Nazım Hikmet’in ‘Güz’ü bugünü beklemiş hep sanki. Behçet Aysan’ın ‘Aşk Prelüdleri’nin “Süngüler aşkı yasaklayamaz” diye haykıran bölümü de. Ahmed Arif’in ‘Vay Kurban’ından ‘Hasreti Uykularda’ şarkısı çıkmış, Attila İlhan’dan ‘Adım Sonbahar’.

Haberin Devamı

BAHAR COŞKUSU VEREN GÜZ ŞARKILARI
Neredeyse hepsini saymış oldum. Daha önce Derya Köroğlu tarafından bestelenip hafızalarımıza kazındığı halde, kendini benimseten Can Yücel’in ‘Yeşilmişik’i ve Nazım Hikmet’in ‘Akrep Gibisin’le başladığı gibi usulca bitiyor albüm.

Hemen de başa dönüyor çünkü tadı damağınızda kalan, sözleri ve müziğiyle anında aklınıza yerleşen şarkılar bunlar.

Gurur duyabiliriz

Fazıl Say kartonet yazısında, bunun Türkiye’de ve dünyada en çok sevilecek albümü olduğunu hissettiğini yazmış ki haklı bence. İçinde Türk musikisi de var, caz da var, kabare de var, dediği gibi ve ‘Doğu-Batı sentezinden’ söz edeceksek buraya bakmamız yeterli. Ve tabii müthiş bir solist var; 2002’deki ‘Nazım Oratoryosu’ndan beri Fazıl Say ile yolları sık sık kesişen Güvenç Dağüstün seslendiriyor bütün şarkıları. ‘Güz’deki umutlu hüznü de, ‘Akrep Gibisin’deki sitemi de, hâlâ benim favorim olan ‘Zambaklı Padişah’taki mizahı da taşıyan bir yorumu var.

BAHAR COŞKUSU VEREN GÜZ ŞARKILARI

Fazıl Say ilk kez bir albümünde piyano partisini kendisi çalmamış, sadece müziğini değil, hayatını da paylaştığı yetenekli piyanist Ece Dağıstan’a emanet etmiş. Dağıstan da yine kartonette yazdığı gibi “Elinden gelenin en iyisini değil daha fazlasını hak eden bu eserlerin” hakkını vermiş.

Haberin Devamı

Bütününe bakınca ‘Güz Şarkıları’ doğru isim mi bilmiyorum. Çünkü garip bir hüzün taşımakla beraber içlerinde, bir bahar coşkusu da veriyorlar insana. Bestecisini Ömer Hayyam rubaisi tweet’ledi diye yargılamamışız gibi mesela, bu şarkılar bu topraklardan çıkıp dünyaya yayıldığı için gurur duyabiliyorsun.

Bütün şarkılarının orkestrasyonu Fazıl Say tarafından yapılan Ada Müzik etiketli albümde o kadar iyi müzisyenler çalıyor ki tek tek yazmazsam olmaz: Derya Türkan (kemençe), Hakan Güngör (kanun), Ertan Tekin (duduk), Aykut Köselerli (vurma sazlar), Volkan Hürsever (bas gitar), Ediz Hafızoğlu (davul), Gürtuğ Gök (altosax), Bülent Evcil (flüt), Ecesu Sertesen (klarnet), Mehmet Yasemin (keman), İmge Tilif (keman), Filip Kowalski (viyola) ve İndira Mas (violonsel).

2018 sonunda Spotify’da bu yıl en çok dinlenenler listemin başında olacağı şimdiden belli ‘Güz Şarkıları’nın... Ama şu anda sadece CD formatında bulunuyor. Yılbaşında sevdiklerinize iyi müzik hediye etmek iyi fikir değil mi?