“Artık Issız Adam hakkında söylenecek bir şey kalmadı” dedikçe her girdiğim ortamda yeni bir tartışmaya denk geliyorum...
En çok da filmin erkek kahramanı Alper’i ‘anlayanlar’ ya da ona haksızlık edildiğini düşünenlerle gerçek hayattaki ıssız adamzedeler çatışıyor... Bir de olan biteni tamamen anlamaz gözlerle izleyenler var ki, daha evvel de yazmıştım onlara gıpta ediyorum. Başka bir kuşağın temsilcileri kendileri, ne mutlu onlara...
Mesela annem, filmden çıktığımızda “Peki sebep neydi yani?” diye sordu... Ortada bekar bir adam vardı, karşısına güzel, tatlı, akıllı bir kız çıkmıştı, birbirlerine âşık olmuşlardı. Tam her şey iyi giderken adam bir anda delirip ayrılmak istemişti. Sebep neydi?
Üst kuşakla köprü
Ona maalesef artık kimsenin ‘sorumluluk’ almak, hayatında başka birine yer açmak için kendi ‘özgürlüğünden’ ödün vermek istemediğini anlattım. Üzülerek başını salladı, “Doğrudur” diyerek...
Bir başka arkadaşımın annesi filmden çıkınca “Seni şimdi daha iyi anlıyorum” demiş mesela... Galiba bir üst kuşakla köprü kurmamızı sağlıyor bu film.
Bir de “Bizi amma harcamış kardeşim, yok böyle bir erkek türü” diyen ‘belli bir yaş’ grubuna mensup adamlar var ki onların bu günlerdeki manifestosu Reha Muhtar’ın birkaç gün önceki köşe yazısı.
Bana “Bu ne saçma hikâye” teziyle gelen bir erkek arkadaşımı önce “Senin sevmemen normal, anlatılan sensin” diyerek geri püskürttüğümü sandım ama bu kez tuttu o yazıyı kuşanıp çıktı karşıma.
Sıyrık adam
Filmin kadınları anlarken erkekleri harcadığını söylüyor Reha Muhtar. “Alper her kadının hayatta bir dönem başına gelen ‘sıyrık’ adamlardan biri...” diyor.
Ve onun o mükemmel giden ilişkiyi ‘nedensizce’ terk edivermesini inandırıcı bulmuyor. “30’lu yaşlardaki Alper filmde kim vurduya kurban edilmiştir... Kimdir Alper?.. Kafayı nasıl sıyırmıştır?.. Bu adamın bir hikâyesi, sıyırmışlığının bir nedeni, niçini yok mudur?..”
Bunlar ne doğru sorular. Ama tahmin ediyorum ki Reha Muhtar günümüz 30 yaş erkeğiyle yeterince haşır neşir değil. Alper öyle her kadının hayatta ‘bir’ dönem başına gelen sıyrık adamlardan biri filan değil. Adımınızı attığınızda bir Alper’e çarpıyorsunuz artık.
Kimdir bu Alperler?
Evet bir kadının peşinden koşuyorlar, aynen Alper gibi ‘hayır’dan yılmıyor, hatta daha da kamçılanıyorlar ve karşılarındakini dize getirdikten çok kısa bir süre sonra ya o can sıkıcı klişe cümlelerle (Sorunlarım var, kafam karışık, travma geçirdim vs) ya da daha güzeli hiçbir şey söylemeden bir başka ‘Ada’ya uçuyorlar.
O yaş grubunun erkekleri filmi çok iyi anlayıp mahçup mahçup gülüyorlar, yüzlerinde bir “Eyvah yakalandık” ifadesiyle.
Reha Muhtar “Bu mudur bir erkek yani?.. Bu kadar basit, bu kadar anlamsız, bu kadar sıyırmış ve fakat nedensiz sıyırmış bir yaratık?..” gibi bir şahane soru daha sormuş. Lakin bir mesele bu kadar yaygınsa, bir kuşağın ilişki’cik’lerine bu kadar damgasını vurmuşsa bunu ayağı yere basmayan bireysel bir öykü gibi alamayız...
Bu bir kuşak meselesi... “Bu mudur bir erkek yani?” sorusunu bir de böyle bakarak sorsak?
Maç yapacaktık çünkü
Sürekli ‘Yılın annesi’ ödülünü vermek istediğim bir can dostum var. Çocuklarıyla iletişim kurma konusundaki yeteneği bir yana, gördüğüm en müthiş oğlan annelerinden biri kendisi.
Çünkü bir kadın dünyaya bir erkek çocuk getirdiği anda içine düştüğünü sandığım “Benim oğlum büyüyecek, kızlar ona hasta olacak, o hepsini peşinden koşturacak” temalı sakat düşünceden eser yok onda.
Aksine, kadınları üzmeyecek, duyarlı, düşünceli birer erkek yetiştirmeye gayret ediyor dünyaya. Ve olay bence büyük ölçüde annelerde bitiyor zaten...
İlanı aşk
Fakat bir de tabii erkeklik var serde. Geçen gün 7 yaşındaki iki yakışıklı oğlundan birine bir kız ilanı aşk etmiş. Hem de nasıl bir kız? Uzun süredir bizimle ilgilensin istediğimiz bir kız. Gelmiş demiş ki “Ben senden hoşlanıyorum.”
Cevap ne olsa beğenirsiniz? “Sen şimdi git, biz arkadaşlarla maç yapacağız.”
Arkadaşım hayretler içinde... “Oğlum niye böyle dedin, kalbini kırmışsındır kızın... Sen ondan hoşlanmıyor musun?” “Hoşlanıyorum.” “Peki neden böyle dedin?” “E çünkü maç yapacaktık...”
Şimdi biz her sözün altında muhtelif anlamlar arıyoruz ya... Bundan mı dedi, şundan mı dedi...
Aslında bu kadar yani, bu kadar... Yaş 7. Her yaştan kadınlara duyurulur.