1764'TEN KALAN TARİFLER
“Onun için” diyor, “Kullanılan zeytinyağ çok güzel, bütün malzemeler en iyi neredeyse oradan geliyor, onun için burada kalan yemekler dökülebiliyor, onun için en zor mezeler en iyi şekilde yapılıyor, yoğurdun içine bir şeyler katılıp meze diye sunulmuyor, onun için topik İstanbul’un en iyi topiği.”
Övündüğü topiğin tarifi Takuhi Tovmasyan’ın kitabından. Zaten Behzat Şahin’in doymak bilmeyen bir lezzet avcılığı merakı var. Sürekli yeni kaynaklar araştırıyor, yemek seyahatleri yapıyor. Bu araştırmaların en hayırlı sonuçlarından biri, Osmanlı’daki ilk el yazması yemek kitabı olarak bilinen 1764 tarihli Yemek Risalesi’nden alınıp defalarca denenerek mönüye katılan bir tür balık turşusu: ‘Saraylı’.
Cibalikapı Balıkçısı’nda ne yiyeceğini şaşıranlar için şahane bir çözüm var artık ki, biz son sefer bunu seçtik: İki kişilik tadım mönüsü. İçki hariç 120 TL ödediğiniz bu mönüyle o gün mutfakta ne piştiyse hepsinden tadıyorsunuz. Yani yaklaşık 20 çeşit meze, salata, mekanın meşhur ara sıcakları; ahtapot, bütün kalamar, parmesanlı midye favorilerim, balık ve de tatlı.
Tatlıya özel bir yer ayırmak gerek aslında. Cibalikapı Balıkçısı yıllardır fırında tahin pekmeziyle meşhurdu. Bu yıl yeni bir tatlı eklemişler mönüye. Behzat Şahin uzun süre peşinden koşup tarifini elde ettiği tatlının içinde ne olduğunu yiyene tahmin ettirmeyi çok seviyor ama bizden size tüyo; ‘enginar tatlısı’nı mutlaka deneyin.
Finalin kahve ve ev yapımı likörlerle yapıldığı Cibalikapı Balıkçısı, artık ziyafet ve ‘catering’ işine de girmiş. Hatta “Evime üç beş arkadaşımı çağıracağım, mahçup olmayayım” derseniz bir telefon açıp istediğiniz mezeleri hazırlatabilirsiniz de. Ama Haliç manzarasına karşı ya da Moda’da bahçeye nazır çok da özel müzikler eşliğinde demlenmenin yerini tutar mı, artık karar sizin. www.cibalikapibalikcisi.com