Atilay Kandemir

Atilay Kandemir

atilaykandemir@gmail.com

Tüm Yazıları

İki yılı aşkın süredir devam eden yoğun pandemi döneminin ardından hayatın normal akışına dönmeye çalıştığı şu günlerde, Kurban Bayramı heyecanı yaşanıyor. Biz de cemiyet hayatının önde gelen isimlerine bayramı nasıl geçireceklerini ve kendileri için ne ifade ettiğini sorduk. İşte yanıtları...

‘Sıralasam kelimeler yetmez!’

Turhan Kaşo: “1940-1960 arası doğanların özel bir döneme tesadüf ettikleri, şanslı oldukları hakkında bilimsel çalışmalar var. Ben 68 kuşağı kişisi olarak ‘Neyi eksik yaşadım ki?’ diye düşündüğümde inanın adeta haksızlık yapmış gibi hissediyorum. Her şeyi ama her şeyi yaşadık. Sıralasam kelimeler yetmez. Doğal çevre, kültür, örfler, gerçek arkadaşlıklar, sevgi paylaşımı, güzel duygular, dans etmek, aile olmak, bir araya gelebilmek... En azından bayramlarda birbirimize sarılmak, sevgiyi içimize sokmak gibi... Bugün bayramımız var ve güzelliklerimiz ile kutlayalım temenni ediyorum. Her şeye rağmen yaşayalım bunları.”

Haberin Devamı

CEMİYETİN BAYRAM COŞKUSU

‘Eski bayramları yaşatır umarım’

Nihat Özdemir: “Pandemi sebebiyle birçok bayramı evimizde geçirdik, en yakınlarımıza bile gidemedik ancak görüntülü telefonlarla bayramlaştık. Ama bu sene Kurban Bayramı’nı yasakların olmadığı, inşallah eski bayramları yaşatan bir heyecanla kutlayacağız. Ülkemizin ve tüm İslam aleminin bayramını kutluyorum.”

CEMİYETİN BAYRAM COŞKUSU

‘Heyecan içerisindeyiz’

Prof. Dr. Neşe Kavak: “Gelenek, adet ve örflerimizi yaşatmamıza imkan tanıyan, yardımlaşma ruhumuzu canlandıran, bizleri maneviyatla kucaklayan bir Kurban Bayramı’nı daha karşılamanın heyecanı içindeyiz. Uzun süren ve halen devam eden küresel salgın döneminde bayramı kutlayacağız. Gerçek anlamda sıkıca sarılamasak da dostlarımızı yardımlaşma, dayanışma duyguları ve bayram coşkusuyla sarıp sarmalayacağız. Sağlıklı ve m-utlu bir bayram diliyorum.”

‘Çocukluğum demek’

Sema Güral Sürmeli: “Bayramlar benim için çocukluğum, bayram kıyafetlerim, sabah kalkıp bayram namazından gelen aile büyüklerim ile kahvaltı sofrası, ellerini öpmem, beyaz mendil içerisine sıkıştırılmış bayram harçlığım ve şekerpare tatlısıdır.”

Haberin Devamı

CEMİYETİN BAYRAM COŞKUSU

‘Mutluluğu paylaşmalı’

Gaye Donay: “Bayramı bayram yapan birlikte olmak, birlik olmaktır. Mutluluğu, sevgiyi paylaşmaktır. Her bayram aynı heyecanla beklenir, aynı sevinçle yaşanır. Ailemizden, sevdiklerimizden uzak geçirdiğimiz bayramlar da var elbet. Ne kadar uzak olsak da kalbimiz hep onların yanında ve onlar için çarpar. Sevgi, huzur dolu nice bayramlarımız olsun.”

‘Sosyalleşmeyi azaltmamız gerekiyor’

Enis Pekuysal: “Bu bayram dünyanın geçirdiği salgın sebebiyle yine diğer bayramlardan farklı olacak. Pandeminin devam etmesinden dolayı hepimizin daha dikkatli olup, sosyalleşmeyi azaltmamız gerekiyor. Bu nedenle bayramın ilk günü Bodrum’daki evimizde ailece bayramlaşıp, ikinci günü tekneyle Gökova Körfezi’nde bir tur planladık. Bu şekilde kalabalıktan uzak bir bayram geçirmeyi düşünüyoruz.”

‘İstanbul’un tadını çıkaracağım’

Gülay Kamaz: “Çeşme ve Marmaris tatilinden yeni döndüm. Bayramda İstanbul’da olmak istediğim için mezarlık ziyaretleri, ablamlarla bayram yemeği ve şehrin tadını çıkarmak gibi bir program yaptım! Hepinize şimdiden iyi bayramlar dilerim.”

Haberin Devamı

‘Şehrin sakinliğini değerlendiriyoruz’

Müge Sırmabıyık: “Bayramı İstanbul’da, şehrin en sakin anını değerlendirerek, aile büyükleri ve dostlarımla geçirmeyi planladım. Sağlıklı, mutlu, paylaşılarak geçirilen bir bayram diliyorum.”

CEMİYETİN BAYRAM COŞKUSU

‘Tadı yok artık’

Beyhan Benardete: “Çocukluğumuzun bayramları çok özel kutlanırdı. Giyisilerimizi giyer, aile, eş-dost hemen herkesin elini öper, bayram harçlıklarımızı alırdık. Ama şimdi artık tadı yok bayramların. Bu kadar korku yaşarken bayram sevincini unutuverdik. Korkularımız da olsa sevinçlerimizi yaşamalıyız. Çalışkan bir yapıya sahip olduğum için böyle 3-4 gün tatili kabul etmiyorum, bayram bir gün olmalı ve ertesi gün herkes çalışmalı. Ülkemizin çalışan insanlara ihtiyacı var.”

‘Kalabalıktan uzak duruyorum’

Ece Kıral: “Tabii ki eski bayramların tadı ve hasretiyle yaşıyoruz, ancak delta varyantı riskinin yoğun olduğu şu dönemde  tedbiri elden bırakmıyorum ve kalabalıktan mümkün olduğunca uzak duruyorum. Gönül ister herkes bu hassasiyeti gösterse, benim tercihim bayramdan sonra küçük ve sakin bir tatil. Sağlıklı, mutlu ve refah dolu nice bayramlara.”

‘Gezegen son demlerini yaşıyor’

Burcu Keçeci-Murat Topuz: “Bayramlar eskiden çok daha anlamlıydı benim için. Tüm aileyi iki günde rahatça dolaşır, geçmiş günleri, büyüklerimizi anardık. Maalesef teknoloji hayatımızı girdi gireli genelde mesajlarla, Zoom ve FaceTime’lar ile büyüklerimizi kutlamaya başladık. Dünya eskiyor, gezegen son demlerini yaşıyor.

Hayat bize bunu açıkça gösteriyor. Gençlerimize bırakacağımız bu dünyada, bu ülkede umarım herkes bayramların gerçek anlamını anımsar ve yaşar.”

CEMİYETİN BAYRAM COŞKUSU

‘Kucaklaşmak ayrı bir güzellik’

Nejdet Ayaydın: “Herkesin malumu geçtiğimiz sene mart ayında pandemiden dolayı kapandık. Hem kendi sağlığımız hem de sevdiklerimizin sağlığı için fiziki bayramlaşamadık. Bu sene maalesef pandemi tam olarak bitmiş değil ve yine fiziki değil, dijital bayramlaşma yapacağız. İnsanoğlunun sevdiklerine sarılıp, kucaklaşması ayrı bir güzelliktir. 2022’de sevdiklerimize sarılacağımız bir bayram geçirmek dileği ile, herkesin bayramını kutluyorum.”

‘Ailemizle birlikte geçireceğiz’

Aslıhan Sabancı: “Bayramların yeri benim için çok özeldir. Bu bayramı ailemizle birlikte geçireceğiz. Bu vesileyle aramızda olanların kıymetini bilip sevgiyle sardığımız, bizi yetiştiren, gelenekleri öğreten aile büyüklerimizi andığımız, sağlık, huzur dolu nice bayramlar diliyorum.”