Başak Demiriz

Başak Demiriz

basak.demiriz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Uzun dönemli hedeflere ulaşmak zordur. Bu yüzden önceliği günlük hedeflere verin. İngiltere’de yapılan bir araştırma ‘günde beş basit şey’ yapıldığında insanların daha sağlıklı bir ruh haline sahip olduklarını savunuyor

Danışan: Bu yılbaşında kendime bir sürü sözler verdim ve bu sefer tutmak istiyorum.

Dr. Başak: Yeni yıla girerken çoğumuz kendimize sözler veririz. Bunların başında, kilo vermek, sigarayı bırakmak ve daha fazla egzersiz yapmak gelir. Sizin listenizde de bunlar var mı?

Danışan: Evet, komik bir tesadüf, benim de listemde bunlar var. Ama sizin başka tavsiyeleriniz var mı merak ediyorum. Çünkü bu yıl hayatımı daha kontrollü ve dolu yaşamak istiyorum.

Dr. Başak: Geçen seneye baktığınızda, yapmak isteyip de yapamadığınız neler geliyor aklınıza? Belki bunları da listenize ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Danışan: Ailemle çok fazla zaman geçiremediğim için mutlu değilim.

Dr. Başak: Öyleyse bunu da listenize ekleyelim.

Danışan: Daha fazla kitap okumak istiyorum. Bir hobi edinmek istiyorum. İngilizcemi ilerletmek istiyorum. Eski eşyalarımdan kurtulmak istiyorum.

Dr. Başak: Bunları yaptığınızda hayat kalitenizin artacağı şüphesiz. Anladığım kadarıyla listenizde hem uzun döneme yaymanız gereken hedefler hem de daha kolay ulaşabileceğiniz hedefler var. Örneğin, kilo vermek için daha fazla zamana ihtiyacınız var ve hedefinize ulaşmak için daha sabırlı olmanız gerekecek. Diğer yandan ailenizle daha fazla zaman geçirmek istiyorsanız bunu her gün sabah uyandığınızda planlayıp o gün içinde uygulamalısınız ki hedefinize ulaşabilin.

Danışan: İyi fikir. Erteleme huyumdan dolayı hedeflerime çoğunlukla ulaşamıyorum.

Dr. Başak: Uzun dönemli hedeflere ulaşmak daha zor. Öyleyse, önce günlük hedeflerden başlayalım.
İngiltere’de 400’den fazla bilim insanı, araştırmaları sonunda, ‘günde beş basit şey’ yapıldığında insanların daha sağlıklı bir ruh haline sahip olduklarını buldu. İsterseniz bu listeden başlayabilirsiniz:
1. Her gün insanlarla iletişim halinde olun: Güçlü aile ve arkadaşlık bağları duygusal destek ve mental uyarılma sağlar.
2. Her gün mutlaka bir fiziksel aktivite yapın: Fiziksel aktivite fit olmanızı sağlayarak genel sağlığınıza ve mutluluğunuza katkıda bulunur.
3. Kendinizi ifade et menin yollarını bulun: Örneğin bahçeyle uğraşmak etrafınızdaki dünyayla iletişime girmeye yardımcı olur. Ya da şiir okumak duygularınızın farkına varmanıza yardımcı olur.
4. Her gün yeni bir şey öğrenmeye çalışın: Örneğin, yeni bir dil veya yemek pişirmeyi öğrenmek için zaman ayırın. Hayat boyunca devam eden öğrenme, hem zekanızı keskin tutmaya yarar hem de eğlencelidir.
5. Başkalarına yardım edin: Yardım kuruluşlarına, arkadaşlarınıza, ailenize veya yabancılara yardım edin. Vermenin, kendi başına bir ödül olduğunu göreceksiniz.

Haberin Devamı

Danışan: Bunları her gün yapmayı hatırlamak kolay olabilir. Bir kağıda yazıp kendime hatırlatacağım. Ama uzun döneme yaydığım sözlerimi tutmakta zorluk çekiyorum. Onlar için neler yapmalıyım?

Dr. Başak: Organize olmak çok önemli. Bunun için yapmanız gerekenleri de sıralayabilirim:

1. Her hedefinizi bir kağıda yazarak tüm detaylarıyla tanımlayın.
2. Hedefinize ulaşmayı planladığınız zamanı belirleyin. Çünkü zamanla sınırlaması olmazsa hedefinize ulaşmanız neredeyse imkansız olacaktır. Eğer işte, okulda zaman sınırları olmasaydı, emin olun ki bir çoğumuz bizden beklenenleri yapmazdık. Örneğin her sabah saat 8.30 da işte olmanız gerekmeseydi, o saatte işe gider miydiniz?
3. Hedefinizi nasıl ölçeceğinize karar verin. ‘Kilo vermek’ hedefini ölçmek kolay ama “Ailemle daha fazla vakit geçireceğim” hedefinizi nasıl ölçeceğinize baştan karar vermelisiniz. Net sonuçlara odaklanmak daha kolay olur.
4. Hedefinizin nedenlerinin, karşılığında size sağlayacağı yararların uzun ve detaylı bir listesini yazın. Hedefinize ulaşmak için çaba sarfetmek gerektiğinde ama bu çabayı sarfetmek canınız istemediğinde, yazdıklarınızı okumak sizi motive edecektir.
5. Hedefinize ulaşmadığınızda neler olacağının da listesini yapın. Listeye yaşayacağınız tüm olumsuz duyguları eklemek çok faydalı olur.
6. Hedefinize ulaşmanızı engelleyebilecek şeyleri önceden belirleyin ve bunlar için çözümler hazırlayın. Bu çözümler her zaman elinizin altında olsun.
7. Hedeflerinizi yakınlarınızla paylaşın, saklamayın. Böylelikle etrafınızdakiler de hedeflerinize ulaşmanız için size destek olacaktır.
8. Hedeflerinizin hayalini kurun, tarifini yapın, aklınızda canlandırın.
Yeni yılda tüm hayallerinize ve hedeflerinize ulaşmanızı dilerim.