Cadde Bayram keyfini kaçırmayın

Bayram keyfini kaçırmayın

10.10.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bayramı sadece yemek yeme eylemi olarak deÇil, sevdiklerinizi görmek, onları dinlemek ve sevginizi anlatmak için bir fırsat olarak görün. Sevginizi yemek ve tatlı ile ifade etme yoluna gitmeyin

Bayram keyfini kaçırmayın

bilgi@mezurasaglik.com.tr Bu bayramın en büyük özelliÇi, bayramlaşmaya gelen dostlara ikram edilen tatlılar, çikolatalar ve şekerlerdir. İnsan metabolizması karmaşıktır ve her saniye bu sistem aynı düzeni ister. Vücudun ihtiyacı olan her şeyi bayram günü olsa da dengeli tüketmek gerekir. Dolayısıyla günlük ihtiyaç duyulan enerji, besin öÇeleri, vitamin ve mineraller, yeterli ve dengeli bir şekilde alınmalıdır. Tabii ki 'Geleneksel yemeklerden vazgeçin, hiç şekerli besin yemeyin' mesajı bayramda doÇru deÇil ama hayatın her döneminde olduÇu gibi, yine önemli olan "neyi, ne kadar, nasıl ve ne zaman" tükettiÇinizdir. Şeker Bayramı, aslında en çok çocukların büyük heyecanla bekledikleri bir bayramdır. Yeni kıyafetler, bayram sabahı büyüklerin elini öptükten sonra heyecanla beklenen cep harçlıkları ve tabii ki kapı kapı gezerek şeker toplamak. Bu durum onlar için eÇlenceli bir oyun aslında ama bir yandan da tehlike çanlarının çalıp da, sesinin duyulmadıÇı bir dönem! Çocukların beslenmesi yetişkin beslenmesinden daha hassas bir konudur. Özellikle büyüme ve gelişme döneminde, aÇız ve diş saÇlıÇı, beslenme alışkanlıklarından etkilenir. Aşırı şeker ve şekerli ürünler tüketilmesi, çocukların dişleri açısından sakıncalıdır. Bu durum mide ve baÇırsak hassasiyetine de sebep olur. Sürekli şeker ve şekerli ürünlerin tüketilmesi, çocukların açlık duygusuna engel olarak, ana yemeklerin ve aralarda olması gereken saÇlıklı atıştırmaların reddedilmesine yol açar. Çocukların sadece şeker ve çikolata yerine, sütlü tatlı ve meyve yemeleri saÇlanabilirse, daha doÇru bir yol çizmiş olunur. Bunun için bayramdan önce çocuÇunuz ile oturup konuşun ve ona şekerli gıda tüketiminin fazlasının zararlı olabildiÇini anlatın. Sınırlı miktarda çikolata ve şekere müsaade edebileceÇinizi söyleyin. Tamamen yasaklamayın. Çünkü bu durum, çocuÇunuzun gizli gizli şeker veya çikolata yemesine sebep olabilir. Ramazan Bayramı sadece çocukların deÇil, büyükanne ve babaların de özlemle beklediÇi bir bayramdır. Tüm sevdiÇi çocuk ve torunlarını bir arada görmek fırsatı, büyüklerimiz için sanırım en büyük hediyedir. Ancak onların hayattaki en önemli isteÇi ve mutluluÇu, sevdiklerini mutlu görmek ve onlara bir şeyler pişirip yedirmektir aynı zamanda. İşte burada her iki tarafın dikkat etmesi gerekiyor. Sıcacık pideler, tulum peyniri, zeytin, bal ve reçeller yediÇiniz güzel ramazan sofralarının ardından bayramda ikram edilecek tatlıların hayalini kuruyorsanız, bayram sonrasında işiniz daha zor olabilir. Geleneksel olarak bayram kahvaltısıyla başlayan ve devam eden bu günlerde, tüm aile bir arada olduÇu için sofralar her zamankinden çok daha çeşitli besinler içerir. Büyükannelerin börekleri, el yapımı tatlıları ve özel pişen yemekleri reddetmek, bazen büyüklere saygısızlık gibi de algılanmakta veya bu mazeretin arkasına sıÇınılarak aşırı yemek yenilebilmektedir. Sevgili büyükler, bayram için çok özel, yaÇlı, hamurlu yiyecekler hazırlama fikrini tekrar gözden geçirin. Çok fazla özel yemek hazırlamak hem sizin için büyük bir fiziksel yorgunluk ve hastalık, hem de sevdiklerinizin beslenmesi için bir risk haline gelebilir. Beraber yapılan sohbetlerin keyfini çıkarmaya çalışın. Sadece fiziksel açlıÇınızı giderecek kadar yiyin, disiplininizi kaybetmeyin. Bayram sofralarında geçirilen zamanın uzun olması, yenilen yemek miktarını da artırabilir, dikkat edin. Başlangıç yemeklerinde hafif salata ve zeytinyaÇlılar olmasına özen gösterin ve bol su için. Bayramı sadece yemek yeme eylemi olarak deÇil, sevdiklerinizi görmek, onları dinlemek ve sevginizi anlatmak için bir fırsat olarak deÇerlendirin. Büyüklere öneriler Aşırı şerbetli, yaÇlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar veya meyve tatlısı tercih edin. Sütlaç, kazandibi, ayva tatlısı, elma tatlısı, armut tatlısı, kabak tatlısı, kuru kayısı, kuru incir dolması iyi seçimlerdir. Ana yemeklerinizi hazırlarken, fırınlama, buÇulama, haşlama yöntemlerini kullanın, hayvani yaÇlardan ve yaÇlı etlerden uzak durun kızartma yöntemini tercih etmeyin. Günde ortalama iki litre sıvı tüketimini unutmayın. Bayram ziyaretlerinde yakın mesafeler için araç kullanmak yerine yürüyerek gitmeyi tercih edin. Bayram önerileri Tansiyon, şeker hastalıÇı veya kalp damar hastalıÇı olanlar, Ramazan Bayramı'nda yediklerine daha da çok dikkat etmeleri gerektiÇini lütfen unutmasınlar. Özellikle tereyaÇı, katı margarin veya hayvansal yaÇlar kullanılmış yemeklerden uzak durmaları ve yedikleri et cinsine dikkat etmeleri önemli. Şeker hastası olanlar, meyveli tatlıları tatlandırıcı ile hazırlayabilir veya diyet pudingler kullanabilirler. Şeker ve kalp hastaları dikkat