Cadde Bebeklerde bağırsak sağlığı

Bebeklerde bağırsak sağlığı

20.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Katkı maddeleri içeren gıdaların tüketilmesi,düzenli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının terk edilmemesi ve kötü çevre koşulları bebeklerin sindirim sistemini olumsuz yönde etkiliyor.

Bebeklerde bağırsak sağlığı

Sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlığı, başta obezite olmak üzere, ergen ve erişkinlikte ortaya çıkabilecek çeşitli hastalıkların önlenmesinde rol oynuyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdurrahman Yıldırım, bebeklerin sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmaları için annelere tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

- Bebekler için en uygun beslenme düzeni ne olmalı?

Bebeklerin sindirim sistemi gelişimi için en sağlıklı ideal besin, iki yaşına kadar anne sütüdür. Anne sütü, bebeğin ilk altı ayında enerji gereksiniminin tamamını, 6-8’inci aylarda yüzde 70’ini, 9-12’nci aylarda yüzde 50’sini ve 12-24’üncü aylarda ise yüzde 40’ını karşılar. Tamamlayıcı beslenme, 6-24 aylık bebeklerin, anne sütü ya da formül sütlerden aldığı besinler arasındaki boşluğu doldurur. 6-9 ay arası günde iki ara öğünü ve toplamda 200-250 ml.’yi geçmemelidir. 9-12 aylar arasıysa günde üç ara öğün ve 300-400 ml. olmalıdır. Sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlığı, başta obezite olmak üzere, ergen ve erişkinlikte ortaya çıkabilecek çeşitli hastalıkların önlenmesinde rol oynuyor. Tamamlayıcı beslenmede amaç, çocuğun karnını doyurmak değil, farklı lezzetlere alıştırmak, çiğneme ve yutma fonksiyonu kazandırmaktır.

Haberin Devamı

- Bebeklerin sağlıklı sindirim sistemi yaş ilerledikçe bozulabilir mi?

Eğer sindirim sistemiyle ilgili genetik miras iyiyse, çocukluk çağında mutlu bir dönem geçirilebilir. Sindirim sisteminin doğru gelişimi, alınan besinlerle doğru orantılıdır. Yaş ilerledikçe katkı maddeleri içeren gıdaların tüketilmesi, düzenli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının terk edilmemesi, kötü çevre koşulları gibi faktörlerden,
sindirim sistemi olumsuz yönde etkilenir.

- Annelerin bebek beslenmesinde yaptıkları en sık hatalar hangileri?

Anneler altı aydan önce tamamlayıcı beslenmeye ya da ilk 12 ayda keçi ve inek sütüne başlayabiliyor. Tuzlu-şekerli gıdalar, bal veya konserve besinler verebiliyor. İki saatten daha sık aralıklarla besliyor. Böylece açlık hissi yaşamayan bebeklerde besinlere karşı isteksizlik gelişiyor. Bazı anneler bebeğini ekran karşısında beslemeye çalışıyor.