Cadde "Bekleyin, bizi seyredin; Daha çok şey çıkacak!"

"Bekleyin, bizi seyredin; Daha çok şey çıkacak!"

06.05.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

2007'den bu yana çağdaş sanat alanında önemli bir koleksiyon oluşturan Vehbi Koç Vakfı'nın yeni mekanı 'Arter', cumartesi günü açılıyor. İlk sergi, Rene Block küratörlüğündeki 'Starter'

Bekleyin, bizi seyredin; Daha çok şey çıkacak

Vehbi Koç Vakfı'nın çağdaş sanat koleksiyonundan oluşturulan 'Starter', Türkiye ve dünya çağdaş sanatından 87 sanatçının 160'dan fazla yapıtını sunacak. Sadece sergilere yer vermekle kalmayıp, aynı zamanda çağdaş sanat alanında yeni üretimleri destekleyecek, bunların izleyiciyle buluşmasını sağlayacak. Seminer, atölye çalışmaları ve sanatçı konuşmalarına ev sahipliği yapacak olan Arter'in yanı sıra, VKV'nin bir çağdaş sanat müze kurma yolundaki çalışmaları da sürüyor. Arter'i ve ilk sergisi 'Starter'ı, Arter'in yürütme kurulunda yer alan VKV Danışmanı Melih Fereli ve Sergiler Direktörü, Küratör Emre Baykal ile konuştuk.

VKV koleksiyonunu oluştururken nasıl bir amaçla yola çıktınız?
Melih F.: Buradaki amaç şuydu: Türkiye'de özellikle Türk çağdaş sanatına odaklanan bir müze yok. Türkiye'de çağdaş sanat alanında girişimlerde bulunan, önemli sergiler yapan kurumlar var. Ama bir elin parmakları kadar bile değil. Ve bunların hiçbirinde de Türk çağdaş sanatının yaşadığı evrimi görmek pek mümkün değil. Oysa bizim arzumuz 1960'lardan itibaren Türk sanatında önemli, tabu yıkmış olan bazı sanatçılardan başlayarak bugüne kadar gelmek. Ve bu sanatçılarımızın mümkün mertebe temel eserleri diyebileceğimiz yapıtlarını da bünyesinde barındıran bir koleksiyon oluşturmak.

Koleksiyonu oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz?
Melih F: Koleksiyonumuzun yüzde 40’ı Türkiye odaklı. Yüzde 35'i Türkiye'ye komşu coğrafya, Balkanlardan Doğu Akdeniz'e, Kuzey Afrika'nın bir bölümünden, Karadeniz'in tüm çeperine, Hazar Denizi'ne kadar uzanan ve İran'ı kapsayan geniş bir coğrafya içerisindeki üretimler. Geri kalan yüzde 25 ise dünyanın diğer ülkelerini kapsıyor. Çağdaş sanat ürünlerinin iyi örneklerini koleksiyonumuza katalım istiyoruz.
Emre Baykal : Şu anda 400'e yakın eserimiz var koleksiyonda. Sanatçı sayısı da 100'ü aşıyor.
Melih F.: Hiçbir zaman bir sanatçıdan tek bir eser almayı uygun görmüyoruz. Çünkü o sanatçının sanatsal evrimini, sanata bakışını, üretimini iyi değerlendirebilmek ve o sanatçı hakkında iyi fikir verebilmek için birkaç eserini almak lazım. Ayrıca bu alımları yaparken mümkün mertebe yeni üretimleri özendirmek istiyoruz.

Arter nasıl bir mekan?
Melih F.: 1910'larda mimar Petraki Meymaridis Efendi tarafından inşa edilmiş bir bina. Fahrettin Ayanlar tarafından restorasyonu yapıldı ve güçlendirildi. 864 metrekarelik, dört kata yayılan sergileme alanı var. Arter, sanatçılara güvenilirliği yüksek, sergileme olanakları dünya ölçeğinde donanmış bir altyapı sunacak. Hem üretimlerinin finansmanını hem de onlarla ilgili yayınları sağlayacak.
Emre B.: Türkiye'de çağdaş sanat ortamında en çok ihtiyaç duyulan alanlar nelerdir, bizim yapacağımız etkinlikler bu ihtiyaçlara nasıl cevap verebilirler sorularından yola çıkarak sergi programını oluşturuyoruz.

İlk serginiz 'Strater'ı oluştururken nelere dikkat ettiniz? VKV koleksiyonun ipuçlarını veren bir sergi olarak mı bakmalıyız 'Starter'a?
Emre B: İzleyiciye biraz bütün koleksiyon hakkında gerçek bir fikir verebilecek, biraz da binayla gerekli diyalogu kurabilecek işler seçti Rene Block. Farklı dönemleri bir araya getirdi.
Melih F.: Bu sergide verilen ipucu esasında serginin başlığına da yansıyor. Bu hakikaten daha bir başlangıç. Bekleyin, bizi seyredin, bizden daha çok şey çıkacak, bizi ilgiyle takip edin mesajını vermeye çalışıyoruz.