Cadde Beşikten yatay geçiş!

Beşikten yatay geçiş!

21.05.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Beşiğine sığamıyor, korkuluklarından aşağı sarkıyor, geceleri kendi başına tuvalete gidebiliyor ya da ona yeni bir kardeş geliyorsa çocuğunuzun artık başka bir yatağa geçmesinin zamanı gelmiş demektir

Beşikten yatay geçiş

Beşikten yatağa geçiş aşaması bir çocuğun gelişiminde en önemli adımlardan biridir. Genellikle 1-3 yaş periyodunda gerçekleşen bu adımı çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesini sağlamak için ona yardımcı olmalısınız. Çünkü değişiklere adapte olmak hiç de kolay bir durum değildir. Hele ki küçük bir çocuğun bu değişiklere adapte olması daha da zor olabilir. O nedenle “beşikten yatağa geçiş periyodu” diye adlandırdığımız bu dönemi önemsemeli ve çocuğunuza adaptasyon için yardımcı olmalısınız.
Eğer çocuğunuz rahat bir şekilde beşiğini kullanmaya devam edebiliyorsa bu geçiş sürecine girmek için acele etmeyin. Çünkü bu geçiş beraberinde zaten bazı problemler getirebilir, bu aceleci tavır sadece problemlerin daha ağır ve uzun süreli ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu geçişin nedenleri farklı olabilir:

Haberin Devamı

Beşikten sarkıyor olabilir
Beşiğin çevresindeki parmaklıkların boyu çocuğunuzun göğüs hizası ile eşit-lendiğinde artık onun için değişim zamanı gelmiş demektir. Çocuklar, boyunun uzaması, motor kabiliyetlerinin gelişmesi ve merak duygularının artması sonucu beşikten sarkmaya başlar.  

Beşiğine sığmıyor olabilir
Bacaklarının beşiğine göre uzun olması, kollarının yanlardan sarkması bu ihtiyacın en önemli göstergeleri. 

Yeni bir yatak istiyor olabilir 
Eğer böyle bir istek çocuğunuzdan geldiyse bu fırsatı kaçırmamalısınız. Çok şanslısınız, zira çoğu anne-baba için çok zor olan bu periyodu kolay atlatacaksınız.

Tuvalet alışkanlığı kazandığında
Çocuklar kendi kendilerine tuvalete gitme alışkanlığı kazandığında, geceleri de uyanabilirler. Çevresi parmaklıklarla kaplı olan bir yataktan tek başına kalkmak ve tuvalete gitmek, tehlikeli sonuçlara bile yol açabilir.  

Yeni bir kardeş yolda ise
Çocuğunuza yeni bir kardeş gelecekse tabii onun beşiğini kullanmayı ve yeni bir yatak almayı düşünebilirsiniz. Evet, bu düşünce çok mantıklı ama bir o kadar da hassas. Çünkü çocuğunuzda kovuluyormuş hissi yaratabilir ve daha doğmamış olan kardeşine kızmasına neden olabilir. Bu geçiş döneminde gelen kardeşten daha çok, çocuğunuzun ihtiyaçlarına odaklanın. Çocuğunuzla konuşurken ona bu değişikliğin nedeninin büyümesi olduğunu hissettirin.

Yatağı seçerken çocuğunuza danışın
Çocuk yatağı:
Farklı modellerde dizayn edilmiş ve onun ölçülerine uygun hazırlanmış çocuk yataklarından birini seçebilirsiniz.
Yetİşkİn yatağı: Çocuğunuzun alacağınız yatağı uzun bir süre kullanmasını planlıyorsanız, yetişkinler için tasarlanmış yataklardan alabilirsiniz.
Yere bir şilte: Çocuğunuzun karyoladan düşebileceğini düşünüyorsanız, vücut ölçülerine uygun bir yer yatağı alabilirsiniz. Böylece düşme tehlikesinin önüne geçmiş olursunuz.
Ranza: Yer sorununuz olduğunu düşünüyorsanız ona tek başına ya da kardeşi ile beraber kullanabileceği bir ranza alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yeni yatağına kolay alışsın
Aşağıda bu konuda size yardımcı olabilecek bir kaç yaklaşım bulabilirsiniz. Ancak hangi yaklaşımın sizin için en iyisi olduğuna karar vermek için çocuğunuzun karakterini ve odanın fiziksel koşullarını göz önüne almalısınız.
Yeni yatak için bir parti yapabilirsiniz. Hem yeni yatağın gelişini kutlamış olursunuz hem de ona geçiş döneminin önemli olduğunu göstermiş olursunuz. Partiden sonra yeni yatağında yatmak için heveslenecektir.
Beşiğinde yer alan yatak, yorgan, yastık vs. malzemeleri yeni yatağa yerleştirin. Çocuğunuz burada tanıdık bir şeyler görünce daha kolay adapte olabilir.
Yavaş geçiş stratejisini uygulayabilirsiniz. Yeni yatağını beşiğinin olduğu odaya koyabilir ve bu sürecin yavaş yavaş gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz. 
Bu dönemde sabırlı olmanız ve onu bu geçişe cesaretlendirmeniz gerektiğini unutmayın. Çocuğunuz bu dönemde geceleri sık sık uyanabilir, sizinle yatmak isteyebilir ya da yatağa gitme saatini geciktirebilir. Bunların hepsine hazırlıklı olun ve hoşgörünüzü ondan esirgemeyin.