Bihter Ayyıldız

Bihter Ayyıldız

tbkrxm@yahoo.fr

Tüm Yazıları

BU KOLEKSiYONDA 34 BEDEN YOK
Hayatının her döneminde balık etli bir kadın olduğumdan, eğer bir tasarımcı “Koleksiyonda 34 beden yok” derse, beni kalbimden vurur. Öğrenciliğimin ilk yılında fast food yemekten 44 bedene yaklaştığım günlerde, Paris’te Gucci’nin satış danışmanı tarafından “Sizin gibiler için bir şeyimiz yok” lafını duyan benim gibi kadınlar beni daha iyi anlayacaklar.

Peki kimden mi bahsediyorum?

Yeni keşfettiğim bir tasarımcı olan Begüm Bakkal’dan. 26 yaşında son derece hiperaktif ve heyecanlı biri olan Begüm moda dünyasının kalbinde doğmuş. Kumaş üreticisi bir ailenin kızı olan Begüm’ün en kuvvetli yanı koleksiyondaki kumaşların kendi üretimleri olması. Hatta ilk koleksiyonu olan 2015 Sonbahar - Kış hazır giyim koleksiyonundaki bazı kumaşları da kendisi tasarlamış.

Haberin Devamı

Tasarımcının en önemli özelliğiyse kıyafetleri, tasarladığı kişinin karakteristik vücut şekline ve anatomisine göre uyarlayarak tamamlaması.

İki beden küçültüyor

Tasarımcının önceliği ‘iyi kalıp, iyi dikiş, iyi kumaş’. 42 parçalık hazır giyim koleksiyonu over size ceketler, yüksek bel, İspanyol paça ve ipek pantolonlar, deri ve süet tight pantolonlar, manşetleri volanlı dik yakalı bluzlar, A - line ve geometrik kesimli eteklerden oluşuyor.

BU KOLEKSiYONDA 34 BEDEN YOK
Kullandığı likralı kumaşlar ve korsajlı tasarımlarla olduğundan iki beden daha ince görünüm garantisi de benim en çok hoşuma giden kısım. Yakın zamanda ilk haute couture defilesini yapacak olan tasarımcıyı takibe alın derim.

‘Moda geçici stil kalıcıdır’

Beren Saat’in ekim ayının başında Cannes’da gerçekleşen ‘Muhteşem Yüzyıl - Kösem’ dizisinin tanıtım partisinde giydiği Alexander Mcqueen elbisenin fiyatının çok yüksek olması ya da elbisenin çok rüküş olması hakkında çok şey yazıldı, çizildi. Amacım konu tekrarı değil. Burada konu elbise de değil.
Konu stil sahibi olmak ve kendine has bir tarz yakalamış olmak. Boşuna dememişler, giysi yürütür, para konuşturur diye. İşte bazı giysiler de yürütmek yerine bakanları güldürür. Bu arada yanlış anlaşılmak istemem. Amacım Beren Saat ile dalga geçmek değil. Ama her kadının bir stili var. Mesela Beren Saat birkaç yaz önce Elle dergisinin kapağında makyajsız pozlar vermişti.
Üzerinde bir kot bir tişört vardı. Saat, duru ve sade güzelliğine uygun yalın kıyafetlerle en azından kendisi gibi olmanın avantajını kullanabilir.

Böyle kişiliğine birkaç beden büyük kıyafetler üstünde sırıtıyor. Bu kıyafet defilede dramatik bir saç ve makyajla tanıtılmıştı. Mankenin ifadesi de elbiseyi taşımasına yardım ediyordu. Ama Beren Saat sanki üzerinde eşofman varmış da piknikte fotoğraf çektiriyor gibi gülmüş. Bazı elbiseler aksesuar olarak yüz ifadesi de ister. Yani kısacası her elbiseyi taşımak kolay değildir.
Oyuncu bu elbiseyi para verip mi aldı, yoksa ona giysin diye mi verdiler bilmiyorum ama son zamanlarda oyuncular davetlere katılırken giydikleri kıyafetlere neredeyse hiç para vermiyorlar.
Markalar moda danışmanları aracılığıyla ünlüleri giydiriyorlar. Ama bu gibi sonuçlar ortaya çıkınca, hem ünlü kişi, hem moda danışmanı hem de marka komedi üçlüsü durumuna giriyor.