Bihter Ayyıldız

Bihter Ayyıldız

tbkrxm@yahoo.fr

Tüm Yazıları

İsviçre’nin İstanbul Konsolosu Monika Schmutz Kırgöz, tam bir Türkiye aşığı. Bir Türk’le evli olan konsolosun Türkiye’de en çok hayran olduğu şey misafirperverliğimiz alışamadığı tek şeyse İstanbul trafiğiymiş. Bu sebeple davetlere çoğu zaman metroyla gidiyor. Boğaz manzarasını çok seven konsolosla bayram şekeri tadında bir sohbet gerçekleştirdik.

İSTANBUL BÜYÜLÜ BİR ŞEHİR

Ne zamandır İstanbul’da yaşıyorsunuz?

Bu ay tam olarak dört yılı geride bıraktım. Bu sürede ülkede büyük değişikliklere şahit oldum. Rüya destinasyonum olan İstanbul’da yaşadığım ve çalıştığım için kendimi çok şanslı hissediyorum.

Haberin Devamı

Eşinizle nasıl tanıştınız?

2000 - 2004 yılları arasında Ankara Büyükelçiliği’nde çalıştığım dönemde tanıştık. Tesadüf eseriydi. Bern’de çalışan Türk bir diplomat arkadaşımla, Galatasaray Spor Kulübü’ne gittiğimde karşılaşmıştık.

İstanbul ve doğduğunuz şehir olan Basel arasında çok fark var mı?

İki şehir zıt diyebilirim. Ortak noktaları İstanbul’da Marmara Denizi ve Basel’deki Rhine Nehri’yle, havaalanları. Basel hakkında gurur duyduğum şeyse 200 bin nüfusuna rağmen, muhteşem bir opera binasına, sayısız tiyatroya ve dünyanın en iyi müzelerine sahip olması. Ayrıca Basel’de yaşayan insanlar toplu taşıma ve bisikletle ulaşımlarını sağlıyor.

İstanbul sizin için ne ifade ediyor?

Çok şey. İstanbul’u çok seviyorum. Napoleon’un dediği gibi, “Dünyanın sadece bir başkenti olsaydı, İstanbul olurdu.”

İstanbul büyülü bir şehir, tarihsel derinliğe sahip ve burada yaşamış tüm kültürleri hissetmek mümkün. Bu şehir küresel bir mirasa sahip ve bazen keşke değeri daha iyi bilinse diye düşünüyorum.

Yerel lezzetler hoşunuza gidiyor mu?

Geleneksel Türk mutfağına bayılıyorum. Sokak lezzetleriniz de benim için değerli. En çok sevdiğim ev yemekleri. Türkler misafirperverlikleri konusunda ne kadar gurur duysalar az.

Favori mekânlarınız hangileri?

Gaja bunlardan biri. Hafta sonları çocuklarla Kadıköy’deki Çiya’ya gidiyoruz. Gaziantep mutfağını çok seviyorum. Sadece bunun için bile orada yaşarım.

Türkiye’deki tatil destinasyonlarınız hangileri?

Haberin Devamı

Türkiye’nin birçok yerini gezdim. Bugüne kadar gördüğüm en nefes kesici yer Ani Harabeleri. En büyük arzum Ağrı Dağı’na tırmanmak. Arkadaşım Nasuh Mahruki söz verdi. Heyecanla bekliyorum.

İstanbul’da favori alışveriş adresleriniz nereler?

Konsolosluk Kanyon’a yakın olduğundan, genellikle acil şeyler için oraya gidiyorum. Artık ev gibi oldu. Nişantaşı ve Kapalıçarşı da en sevdiğim yerler. Oralarda hizmet kalitesinin olağanüstü

olduğunu düşünüyorum.

‘Gardırobumu Türk markalarından oluşturdum’
Tercih ettiğiniz Türk markaları var mı?
Türk markalarını çok başarılı buluyorum. Bir keresinde konferans için İstanbul’a gelmiştim. Havaalanından otelime giderken, billboard’da Vakko’nun bir elbisesini gördüm. Otele varınca concierge’den, Vakko’yu aramasını ve Yeşilköy’de gördüğüm elbiseyi otele göndermelerini istemesini rica ettim. Elbiseyi gönderdiler ve satın aldım. Bunu diğer ülkelerde anlattığım zaman kimse bana inanmıyor.
O günden beri bu marka favori markanız mı?
Vakko çok sevdiğim bir marka ama hepsinden alışveriş yapıyorum. 2000’de Ankara’ya ilk geldiğimde gardırobumu Türk markalarından oluşturdum. Roma’ya tayin edildiğimde, konsoloslukta çalışanlar Armani’den giyinip giyinmediğimi sordu. Bunun, Türk markalarına büyük bir iltifat olduğunu düşünüyorum.