Bihter Ayyıldız

Bihter Ayyıldız

tbkrxm@yahoo.fr

Tüm Yazıları

Artık İzmir’in de moda günleri var. İlk Alsancak Moda Günleri İzmir Alsancak Tren Garı’nda, Konak Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir’in yerel dergisi Dora Magazin tarafından 16 - 17 Nisan tarihlerinde gerçekleşti.
MBFWI’un dahi zor dönemlerden geçtiği günümüzde İzmir’in böyle bir adım atmasını çok cesur buldum. Ülkemizde her sektörün bu tarz açılımlarını gönülden destekliyorum. Tabii bir de işin diğer yanı var. Bu adım cesur olmakla birlikte çok da çalışma, araştırma ve özveri gerektiriyor. Alsancak Moda Günleri’nin önünde daha çok uzun bir yol var. İçerik ve uygulama konusunda geliştirmeye açık çok noktası var. Öte yandan bu organizasyon modaya gönül veren genç isimler için de büyük önem taşıyor. İstanbul’da varlık göstermek için henüz imkanı olmayan gençleri destekliyor. Ve bu gençler gerçekten de çok yetenekli.
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tasarım Bölümü’nün ‘Şiddet’ temalı defilesinde, kadına karşı şiddeti kumaşlarla ve aksesuarlarla yalın ama bir o kadar da çarpıcı bir şekilde anlatabilmeleri beni çok etkiledi.

Haberin Devamı

Bu ismi takibe alın
Alsancak Moda Günleri kapsamında başarılı ve ödüllü tasarım öğrencilerine de mini koleksiyonlar üretme ve bu koleksiyonlarını stantlarda sunma olanağı tanındı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda Tasarım bölümünde yüzde 50 burslu okuyan şeref öğrencisi Bengisu Demir de bu isimlerden biri. Şimdilik sadece ‘bengdesigns’ Instagram hesabı üzerinden satış yapan Bengisu’nun çok sağlam bir altyapısı var. Mehtap Elaidi stajı, Xanthi 2. Biennale of Academy and Children’s Art Museum yarışmasından altın madalya, Ege İhracatçılar Birlikleri’nin düzenlediği 2016 ‘Varoluş’ temalı moda tasarım yarışmasında ‘Oluşum’ adlı koleksiyonunuyla ilk 10 finalist arasında yer almak ve Koza Moda Tasarım yarışmasında da yarı finale kalmak Bengisu’nun CV’sinin sadece küçük bir bölümü.
Alsancak Moda Günleri’nin yeni bağlantılar kurmasına, müşteri kazanmasına çok katkısı olduğunu söyleyen Bengisu, bu etkinliğin devam etmesini diliyor ve Alsancak Moda günleri İzmir’in, İzmir’li moda tasarımcılarının kendilerini geliştirmeleri için harika bir fırsat olduğunu düşünüyor.
Ben de aynı görüşteyim diyerek yazımı bitiriyor, Bengisu’yu takibe alın diyorum. İleride adından çok söz ettirecek bir yetenek.

Haberin Devamı

Yeni nesil Showrrom Butikler

Moda dünyası büyük bir değişim hatta devrimin içinde. Kurallar yıkılıyor, bozuluyor yeniden yapılıyor. Çok büyük moda evleri tasarımcılarıyla yollarını ayırıyor. Bazısı hazır giyimi bırakıyor, bazısı defile yapmayı reddediyor. Sanatla tasarım arasında sınırlar kalkıyor.
Tabii tüm bu değişimlerin odağında tüketici var. Artık tüketiciler her alanda farklı deneyimler yaşamak istiyorlar. Moda tek başına yeterli kalmıyor. İnsanlar markaların vadettiği ettiği dünyayı yaşamak istiyorlar. Bu noktada da perakendenin de kuralları değişiyor. Artık sadece ürün satılan şık dekore edilmiş butikler müşteriye yetmiyor.
Bu da Milano’daki 10 Corso Como, Paris’teki Colette, New York’daki Story gibi showrrom butiklerin yayılmasında büyük bir rol oynuyor. Tuba Ergin’in Maçka Caddesi’nde yeni açtığı Showroom Butik yeni nesil alışveriş konseptinin iyi bir örneği. Tuba Ergin’in tasarımlarının yanı sıra, ortağı Ayşegül Hotiç’in kurduğu tasarım obje markası Sadece’nin de ürünlerin satıldığı showroom butik’te bir de Ayşegül Hanım’ın seçtiği farklı tasarımcı işleri de görmek mümkün.
Mekanın bir de gizli bir bahçesi var. Bu bahçeyi de yakın zamanda bir kafe yapma planları var.
Kafe açıldığında ilk müdavimi ben olacağım herhalde.