Bihter Ayyıldız

Bihter Ayyıldız

tbkrxm@yahoo.fr

Tüm Yazıları

Günümüz dünyasında müzik kadar evrensel olan bir diğer alan da tasarım. Bir ülke ne kadar çok nitelikli tasarımcı yetiştirebilirse, dünya çapında o kadar çok tanınıyor. Birkaç yıl öncesine kadar haritada Türkiye’nin yerini gösteremeyen, bizim hâlâ develerle gezdiğimizi düşünen insanlar, genç tasarımcılarımız sayesinde ülkemiz hakkında daha net bilgilere sahip olabiliyor.

Tabii dünya çapında dikkat çekip, sürdürülebilir bir başarıya sahip olmak için trendleri takip edip, estetik tasarımlar ortaya çıkarmanın yeterli olmadığını söylemeye gerek yok herhalde.

Haberin Devamı

Her tasarımın kendine has bir hikayesi olması ve tasarımcının konsepti ne kadar farklı olursa olsun, her koleksiyonda imzasını yansıtması gerekiyor.

Türkiye’yi dünyada bu anlamda çok iyi temsil ettiğini düşündüğüm iki tasarımcıdan bahsetmek istiyorum.

Sanat ve tarihten beslenen tasarımlar

Sezon trendlerinden tamamen bağımsız olarak, kültür ve tarih gözlemlerinden ortaya çıkardığı kendine özgü tasarımlara imza atan Aslı Filinta, bu toprakların kültürü ve tarihinden ilham alarak oluşturduğu koleksiyonlara bir yenisini daha ekledi.

Nazım Hikmet’in ‘Yaşamaya Dair’ şiirinden esinlendiği, 2015 Sonbahar/Kış koleksiyonunda, şiire atıfta bulunan beyaz gömlekleri, mavi kadifeleri ve zeytin dallarını görmek mümkün. Koleksiyonun defilesi ise Çin’de düzenlenen Shenzhen Fashion Week kapsamında 23 Mart’ta gerçekleşmişti.

Fazıl Say’ın müzikleri ve Genco Erkal’ın seslendirmesiyle bu şiiri keşfettiğini ve etkilerini koleksiyona yansıttığını belirten Filinta, kadife kafes şeklinde şeritlerle dantel elbiselere, renk olarak ise ekru, yeşil, lacivert ve turkuazlara yer veriyor. Kadife kafesler bir yandan Nazım Hikmet ile hapiste olmayı temsil ederken, “Kolların bağlı arkadan” sözleri ise önden çapraz arkada bağlanan eklentili siyah uzun kabana aktarılmış.

Türkiye’de V2K Designers, Brandroom ve www.aslifilinta.com sitesinden satışa sunulan tasarımlar, Çin, Japonya ve Tayvan gibi Asya ve Uzak Doğu ülkelerinin yanı sıra, Orta Doğu’yla bazı Avrupa ülkelerinde satışı bulunan marka, bu sezon Opening Ceremony NY, Galeries Lafayette Paris gibi satış noktalarında da bulunabilir.

Haberin Devamı

New York’ta bir Türk

Dünyanın farklı ülkelerinde Türkiye’yi temsil eden bir diğer isimse, takı tasarımcımız Evren Kayar. Bu yaz tasarımları dünyanın en gözde tatil noktalarından Capri’de satılmaya başlayan Kayar, 29 Eylül - 3 Ekim 2015 tarihleri arasında New York Mad’de (The Museum of Arts and Design) dünyadan sadece 50 tasarımcının seçilerek katıldığı Loot organizasyonunda yer alacak.

Bu yıl 15’incisi düzenlenen Loot, mücevher tasarımını bir sanat dalı olarak ele alan tasarımcıların bir araya geldiği en prestijli sergi ve satış organizasyonu. Loot’a katılmak aynı zamanda dünya üzerindeki en önemli mücevher koleksiyonerleri ve mücevher meraklıları tarafından da tanınmak anlamına geldiğinden, Türkiye’den bir ismin burada bulunması ülkemiz adına çok önemli bir gelişme.

H&M’den bir bomba daha

Balmain x H&M koleksiyonu için nihayet geri sayım başladı. Kasım ayında Türkiye’de satışa sunulacak koleksiyondan ilk görüntüleri resmi sitesinde yayınlayan marka, heyecanı daha da artırdı. Son zamanlarda özellikle Kim Kardashian ve Kayne West çiftinin yer aldığı kampanyalarla ve seksi tasarımlarıyla konuşulan ultra pahalı markanın tasarımları sonunda uygun fiyatlarla kadınların gardırobunda yerini alabilecek.

Haberin Devamı

Her zamanki gibi sınırlı sayıda üretilecek koleksiyonda, Balmain’in imzası haline gelen tasarımlar yer alıyor. Bunların başındaysa pembe bodycon elbiseler, kolsuz maskülen smokin ceket ve harem tarzını andıran geniş pantolon gibi glam - rock parçalar bulunuyor.