Bihter Ayyıldız

Bihter Ayyıldız

tbkrxm@yahoo.fr

Tüm Yazıları

Jalil Lespert’in yönettiği ‘Yves Saint Laurent’ filmi, ünlü modacının bir defile sırasında tanışıp aşık olduğu Pierre Berge’nin destekleriyle çekildi. Ancak çekimler pek kolay geçmemiş. Tüm arşivi yapımcılara açan Berge, bazı elbiseleri giyen mankenlerin oturmalarına dahi izin vermemiş

Picasso’nun çok sevdiğim bir sözü vardır: “Je ne cherche pa, je trouve.” Türkçe meali, “Aramam, bulurum”dur. Benim bu sözden anladığım, hayatı olduğu gibi karşıladığınızda güzel şeyler mutlaka sizi bulacaktır.
Ben de yakın bir zamanda böyle güzel bir tesadüf yaşadım. Paris Capitale de la Creation (Paris Tasarım Başkenti) etkinliği için 24-28 Ocak tarihleri arasında bulunduğum Paris’te bana göre şehrin en güzel otellerinden biri olan Westin Vendome’da kaldım. O kadar yoğun bir tempoda koşturuyordum ki, otelin lobisinin duvarlarındaki fotoğrafları son gün fark ettim.
Otelde çalışan bir görevliye Yves Saint Laurent’ın hayatını anlatan filmin fotoğraflarının neden duvarlada asılı olduğunu sorduğumda; Laurent’ın Westin’i çok sevdiğini, yaşamında ise birçok defilesini bu otelde gerçekleştirdiğini, filmin bazı sahnelerinin de bu sebeple ‘Imperial’ balo salonunda çekildiğini söyledi.
Çok şanslıymışım çünkü, 16 Aralık’ta başlayan 12 fotoğraftan oluşan sergi, 31 Ocak’ta sona erdi. Birkaç gün arayla filmin çekimi sırasında Thibault Grabherr ve Anouchka de Williencourt tarafından çekilen fotoğrafları görme şansım oldu.

Haberin Devamı

MODA DÜNYASI  BU FiLMi BEKLiYOR

BİR YOL HİKAYESİ
Türkiye’de 28 Mart’ta vizyona girecek, Jalil Lespert tarafından çekilen film, Yves Saint Laurent’ın asistanlığını yaptığı Christian Dior’un vefatıyla Dior’un başına geçmesinin ve ününün tüm dünyaya yayılmaya başlamasının hikayesini anlatıyor.
Biyografik bir film olan ‘Yves Saint Laurent’, bir defile sırasında tanışıp, büyük aşk yaşadığı Pierre Bergè’nin destekleriyle hazırlanmış.
Dior’un vefatından 3 yıl sonra, kendi markası olan Yves Saint Laurent’ı yaratan modacıyla iş hayatında da birlikte çalışan Pierre Bergè, filmdeki tüm detaylarla yakından ilgilenmiş.
Pierre Niney’nin Yves Saint Laurent’ı ve Guillaume Galienne’in Pierre Bergè’yi canlandırdığı filmin çekimleri pek de kolay geçmemiş. Filmin çekimi için fotoğraflar, krokiler ve çizimlerin bulunduğu arşivleri yapımcıyla paylaşan Pierre Bergè, kullanımı izinli olan elbiseleri giyen mankenlerin oturmalarına dahi izin vermemiş.
2013 senesinde Hedi Slimani’nin kreatif kreatörü olmasıyla markanın ismini ve logosunu yenilemesiyle moda dünyasında büyük yankı uyandıran modacının hayatını anlatan filmin nasıl tepkiler alacağını merakla bekliyorum.

Haberin Devamı

FARKLI BİR ‘BALAYI’

Romantik komedi ‘Balayı’, Sevgililer Günü’nde vizyona giriyor. Koray Baliç’in senaryosunu yazıp yönettiği filmin başrollerini Seda Tosun ile Emre Kılıç paylaşıyor.
Yönetmen Koray Baliç, filmin doğuş hikayesini şöyle anlatıyor:
“Üç sene önce Doğu Karadeniz’de yaylaları dolaşırken İzmirli bir çiftle tanıştım. Balayı tatilini geçirmek üzere Karadeniz’e gelmişlerdi. Onlarla yaptığım sohbet, bende ‘farklı bir balayı teması’ üzerine bir senaryo yazma isteği doğurdu. İstanbul’a dönünce yazmaya başladım.”