Bihter Ayyıldız

Bihter Ayyıldız

tbkrxm@yahoo.fr

Tüm Yazıları

İstanbul Modern Sinema, British Council işbirliğiyle beyaz perdede “gerilimin efendisi” olarak kabul edilen Alfred Hitchcock’un ilk dönem yaptığı 9 sessiz filmi Türkiye’de ilk kez gösterime sundu

MODA DÜNYASININ EFENDiSi; Hitchcock

DCP formatında gösterilen filmlere, İngiltere’den John Sweeney, Türkiye’den ise Replikas, Hakan Ali Toker ve Erdem Helvacıoğlu gibi müzisyenler canlı performanslarıyla eşlik etti. Bu vesileyle, moda ve tasarım dünyasının yıllardır ilham kaynağı olan Alfred Hitchcock’un kendine has stilini ve Hitchcock’dan ilham alınan çalışmaları mercek altına alıyoruz.
Hitchcock deyince ilk akla gelen “Kuşlar” filmidir. Bu film birçok modacıya ve birçok tasarıma ilham kaynağı olmuştur. Yüksek mücevherin en önemli isimlerinden olan Harry Winston’un Laziz Hamani tarafından fotoğraflanan kampanyasında, siyah bir kuşun boynunda çok zarif pırlanta bir bileklik görürüz.

Haberin Devamı

MODA DÜNYASININ EFENDiSi; Hitchcock

Hitchcock kadını gibi görünmek için bu sezon, Celine, Prada, Nina Ricci, Lanvin ve Gucci’den ilham alabilirsiniz.

İlham dağıtıyor
Kuşlar filminde, Melanie Daniels’in kaçış sahnesi ve bu sahnedeki kıyafeti yıllardır tekrar tekrar yorumlanıyor. Bu sahneden esinlenilerek yapılmış Barbie’nin bile olması hiç şaşırtıcı değil.
Lanvin’in kuşlar filminin kaçış sahnesindeki kuşlar yerine kullandığı kelebeklerle dekore ettiği Paris vitrinleri de Hitchcock’dan alınan ilhamın bir parçası.
Hitchcock’un filmleri kadar, filmlerinde oynayan aktrislerin stilleri de günümüzde birer ikona dönüşmüş durumda. Grace Kelly ve Melanie Daniels, akıllara kazınan Hitchcock kadınlarının başında gelirler. Öyle ki moda dergileri bu ikonik kadınları yeniden ve yeniden canlandırmayı çok sever.

HÂLÂ TAKiP EDiLiYOR

Hitchcock kadınlarının sadece beyaz perdedeki tarzları değil, perde arkasındaki hareketleri bile bugün hâlâ dünya starları tarafından takip ediliyor. Jennifer Lawrence’ın geçen seneki Oscar ödüllerinde sahneye çıkarken ayağı takılıp düştüğü an verdiği poz ve Grace Kelly’nin film setinde Hitchcock ile sohbet ettikleri karedeki duruşu ne kadar da benzer değil mi?