Iamyouth adlı yeni nesil pazarlama şirketinin yaptığı ‘Kampüsün Nabzı’ adlı araştırma raporu ilginç noktalara dikkat çekti. Sayıları dünyada 1.8 milyar, Türkiye’deyse 40 milyonun üzerinde olan Y (1980-1999) ve Z (2000 yılı sonrası doğanlar) kuşağının hayatlarının teknoloji, moda ve kariyer üçgeninde şekillendiğini ortaya koyuyor.
Gençler butik istiyor
Gençler artık devasa mağazalar, AVM’ler yerine daha butik, kendilerini dinleyen, özel isteklerine karşılık veren yerlerden alışveriş yapmak istiyor. Ve yalnızca ürün satan değil, kendileriyle duygusal bağ kuran markaları seviyor.
Araştırmaya göre özgürlük ve özgünlüğün peşinde olan Y ve Z kuşağı yaşam boyu ilişki kurabilecekleri, kendilerine bir felsefe sunan markaları daha çok tercih edecek. Özel seriler, sınırlı üretimler ve kişiselleştirilmiş ürünler kendilerini özel hissetmek isteyen gençlerin gözdesi olacak.Bu kuşağın taleplerini de yine bu kuşaktan çıkan tasarımcılar karşılayabilir... Tüketim tarafında durum böyleyken, bu kuşağın üretim tarafı da aynı şekilde işliyor diyebiliriz.
Y ve Z kuşağı yeni nesil tasarımcılar da artık spesifik bir konuya eğilip, sınırlı üretimlere yöneliyor ve tüketicisiyle bir bağ kurma yoluna gidiyor.
Sırları yaratıcılık ve az üretim
Sadece şapka yapan Merve Bayındır, sadece beyaz gömlekler tasarlayan ‘WhitePosture’ markasının kurucusu ve tasarımcısı Pelin Dumlu, ‘La Dolce Passione’ adlı iç giyim markasının kurucusu ve tasarımcısı Tugce Özimir Erkin... Ve moda eğitimi sırasında renk ve desene yönelen, illüstrasyon okuyup desen tasarımcısı olan Ceylan Kolat... Bu isimler yeni nesil tasarımcılarımızdan sadece birkaçı.
Tüm bu markalar daha birkaç yıl önce kurulmasına rağmen, şimdiden moda dergilerinde ve sosyal medyada büyük markalarla boy ölçüşebiliyor. Sırları; az ve öz üretim ve yaratıcılık.
Pelin Dumlu
Kendine güvenenlere
1984 doğumlu Pelin Dumlu,bir süre eğtimini aldığı iç mimar ve mobilya tasarımcısı olarak çalışmış. Sadece beyaz gömleklerden oluşan koleksiyonlar hazırlayan Dumlu, 2013’te kurduğu markasını duruşuna güvenen kadınlara ithaf ediyor.
Ceylan Polat
Desenler başrolde
“Kıyafetlerin modellerinden ya da kalıplarından çok renk ve desenlerinin ilgimi çektiğini gördüm” diyen 1985 doğumlu Ceylan Kolat, eğitimini illüstrasyon üzerine tamamlamış. Kolat’ın 2010’da kurduğu ‘Fonfique’ adlı markasının çıkış koleksiyonu küçük deri aksesuarlardan oluşuyor.
Tuğçe Erkin
Tutkulu tasarımlar
1985 doğumlu Tuğçe Erkin, Milano’da moda eğitimi almış. Erkin, alanında tecrübe kazandıktan sonra iç çamaşırı sektöründeki açığı fark ederek bu alana yöneliyor ve İtalyanca ‘tatlı tutku’ anlamına gelen La Dolce Passione markasının kuruyor. Marka, birçok önemli mağazada satışta...
Merve Bayındır:
Hayalim şapkalı kadınlar
1980 doğumlu Merve Bayındır, “Daha fazla genç kadını şapkayla görmek en büyük hayalim. Akşam partilerine katılan, sosyal ortamı olan herkes benim hedef kitlem. Şapkanın kişiye güç verdiğini düşünüyorum” diyor. Bayındır, 2011’de kadınlar için şapka tasarlayarak başladığı yolculuğa, erkekler için de koleksiyonlar hazırlayarak devam ediyor.