Yunanca kökenli sanat anlamındaki ‘techne’ ile bir şeyi bilmek, üzerinde çalışmak manasındaki ‘logia’ kelimesinin birleşiminden ortaya çıkan teknoloji; şimdi Latince kaynaklı ‘modo’ sözcüğünden gelen moda ile birleşiyor. Her iki kelimenin ortak noktası ise yenilikçilik.
Bu eşsiz birleşimin za-manlaması da ‘modo’nun anlamı ile açıklanabilir. Birleşimin son noktası ise giyilebilir teknoloji. Amy Winters’ın holografik deriden yaptığı elbise, sese duyarlı. Ses yükseldikçe, elbise renkten renge geçiyor ve bir tür görsel melodi oluşuyor.
Tasarımcının ışığa duyarlı mayosu ile ışıkla birlikte renk değiştiriyor. Yakın bir tarihte sonometre (ses ölçen cihaz) yerine, bu elbiseleri giyen mankenlerin dolaştığı gece kulüpleri görürsem şaşırmam.
TEKNOLOJİK İLK ELBiSE
Bürlesk sanatçısı Dita Von Teese, tamamı 3D yazıcı tarafından oluşturulan dünyanın ilk elbisesini geçen yıl New York’ta tanıtmıştı. Bu teknoloji perakende sektörüne henüz yansımadı ama çok yakında gerçekleşeceğinden hiç şüphem yok. 12 bin adet siyah Swarovski kristalle süslü elbise, tasarımcı Michael Schmidt ve mimar Francis Bitonti tarafından yaratılmış.
İLK KİM TAKACAK
Anvelop elbisenin yaratıcısı, 67 yaşındaki modacı Diane von Furstenberg; Google gözlüklerini daha estetik bir tasarıma kavuşturmak üzere Google ile bir anlaşma yaptı. 2015 Resort koleksiyonu için tasarladığı gözlüklerin fiyatları 2 bin dolar civarında olacak, fakat kim alacak ve takacak? İşte bu benim için merak konusu.
LÜKSÜN EN DİJİTAL HALİ
Angela Ahrendts (54), moda dünyasında lüksü dijitalleştiren kadın olarak anılıyor.
Burberry’de 2006-2014 yılları arasında yöneticilik yapan Ahrendts, lüks ürünlerin internet üstünden pazarlanması konusunda çığır açtı.
Sadece ünlülerin ve moda yazarlarının katılabildiği defileleri, eş zamanlı internetten ilk yayınlayan, sokak modasına lüksü indiren ve bunu internet üzerinden dünyaya yayan Ahrendts, gençlerin özellikle de milenyum kuşağının ilgisini çekmeyi başardı.
2013 yılının eylül ayında gerçekleşen Burberry’nin 2014 ilkbahar-yaz defilesinin 14 adet iPhone 5S ile kaydedilip, Youtube’dan yayınlanmasıyla, aynı hafta satışa çıkacak cihazların kamera kalitesinin tanıtımını yapması, defilenin üzerinden bir yıl geçmeden Apple’da CEO koltuğuna oturmasını sağladı.
TÜRKİYE’NİN ÖNCÜ TASARIMCILARI...
Intel, Opening Ceremony, Barney’s New York ve ABD Moda Tasarımcıları Konseyi, giyilebilir teknoloji geliştiricileri ile moda tasarımcılarını bir araya getiren stratejik bir işbirliği yaptı. Bu işbirliğinin Türkiye’deki ayağı; tasarımcı Ezra-Tuba Çetin kardeşler...
Türkiye’de giyilebilir teknoloji konusunda ilk adımı atan Çetin kardeşler, ileri teknolojiyi dikkat çekici tasarımlarla birleştiren Asus ve bu tasarımların var olabilmesini sağlayan zekayı temsil eden Intel ikilisi ile işbirliğine imza attı.
Adı ‘Look inside, look into the future’... Geleceği anlayabilmek için her şeyin içine bakmalısınız. Gelecek teknoloji ile şekilleniyor; moda da buna ayak uyduracak. Çetin kardeşler, “Intel ve Asus’la çalışarak en yeni ve tasarım harikası ürünleri seçtik ve kendi tasarımlarımızla birleştirdik” diyor.
Ezra ve Tuba’nın Asus ve Intel’le gerçekleştirdikleri çalışmalar, geçen hafta Borusan Oto Dolmabahçe Sahne’deki Sinemagraf Sergisi ile tanıtıldı.
İkilinin eserlerini içeren fotoğraf ve sinemagraf sergisinde teknoloji ve modanın kaynaşmasını anlatan görseller yer aldı. Bu işbirliğinin meyvelerini heyecanla bekliyorum.