Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul’un dördüncü sezonunu geride bıraktık...
2009 senesinde İstanbul Fashion Days ile başlayan moda haftası serüveninde, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği (İTKİB) ve Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) hedeflerini, beş yıl içinde İstanbul’u dünyanın en önemli başkentlerinden biri olarak dünya moda ajandasına kaydetmek olarak açıklamıştı. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi, sektör adına Türkiye’de yeni bir dönem başlattıklarını ve Istanbul Fashion Days’in moda sektörüne bir ivme kazandırırken, Türk ekonomisine de katkıda bulunacağını belirtmişti.
Su gibi akıp geçen 5 senenin ardından hedeflerin gerçekleştiğini görmek gurur verici.
Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul’da Les Benjamins, sadece lüks spor giyim yapıyor.
1- DÜNYAYLA PARALEL MODA HAFTASI
Moda haftasını önce bölgesel, sonra da dünya çapında bir aktör olarak konumlandırma hedefi olan Mercedes Benz’in 4. sezon sponsorluğu, sonunda meyvelerini vermeye başladı. Bu sene ilk kez Hollandalı modaevi Ilja Visser Group, hazır giyim markası ‘Ready
to fish by Ilja’ ile İstanbul Moda Haftası’nda defile yaptı.
2- ‘THE CORE İSTANBUL’ DOĞDU
İHKİB, MTD ve İstanbul Moda Akademisi işbirliğiyle gerçekleşen The Core İstan-bul’un amacı; 41 tasarımcının koleksiyonlarının ticari faaliyete geçmesini sağlamak. Ortaköy Hamamı’nda kurulan The Core için, dünyanın dört bir yanından satın almacılar geldi.
3- SEKTÖRÜN YAN KOLLARI GELİŞTİ
Sektörün desteğiyle kurulan İstanbul Moda Akademisi, moda haftasının uluslararası normlarda gerçekleşmesi ve tasarımcılar için vazgeçilmez olan tüm alanlarda eğitim verir hale geldi. Moda editörlüğü, styling ve moda fotoğrafçılığı bunlardan bazıları.
4- HER MODACI ALANINI BELİRLEDİ
Nihayet Türk modacılar hazır giyim, haute couture ve spor giyim olmak üzere alanlarını rahatça belirleyebilir hale geldi. Özgür Masur ve Zeynep Tosun’un, dünya modaevleriyle aşık atacak abiyeleri sahiplenmesi, Aslı Filinta’nın sadece hazır giyim yapması, Les Benjamins’in sadece lüks spor giyimde ilerlemesi örneklerden sadece birkaçı...
5- MODA SANATLA BİR ARAYA GELDİ
Mehtap Elaidi’nin doğanın uyanışını simgeleyen çiçeklerden ve coşkulu bahar kutlamasından aldığı ilhamını, beyaz gömleklere yansıttığı ‘Celebration’ adlı ilkbahar/yaz 2015 koleksiyonu, ‘74VENUE’de gerçekleşti. Sunum için hazırlanan ve doğanın uyanışını yansıtan müraller, illüstrasyon sanatçısı Pelin Kırcı imzasını taşıyor.
6- HİKAYELER ÖN PLANA ÇIKMAYA BAŞLADI
Tasarımcı Deniz Berdan’ın tüketim toplumunu eleştiren sloganlarla hazırladığı koleksiyonu şahaneydi.
7- ERKEK MODASI İDDİALIYDI
Artık erkek koleksiyonları, kadın koleksiyonları kadar dikkat çekici ve başarılı. Niyazi Erdoğan, Hatice Gökçe, Benan Bal ve Emre Erdemoğlu’nun koleksiyonları çok özgün ve iddialıydı.
MODA HAFTASININ ŞIKLARI
Slip-on ayakkabıları ve renkli ceketiyle spor şıklığı harika bir şekilde özetlemiş.
Maskülen tarzın en seksi örneklerinden birini sergiledi. Renk geçişleri ve detaylarla moda haftasının en şıkları arasındaydı.
MODA HAFTASININ RÜKÜŞLERi
Yaşına daha uygun bir görüntü beklerdim. Bir de o çanta olmamış. Bu takımın hakkı clutch’tır.
Çıplak ten üzerine giyilen trench modasına uymak istemiş ama anlatım yanlış. Dar kesim bir trench ve sivri burun ayakkabıyla muhteşem olabilirdi.
Elbisenin bacak boyunu kesen bantlı ayakkabılar, aldığı kiloları daha da ortaya çıkarmış.