Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları


Londra O2 Arena’daki Sade konserinden Nişantaşı sakinlerinin isyanına geçiyoruz. Nişantaşı’nda oturmak bile bile lades mi?



Sade bir efsane. Tam 18 yıl sonra ilk defa sahneye çıktı. Londra’da O2 Arena’da. BKM, Sade’yi İstanbul’a getirmek istiyor. Sade uçak korkusu nedeniyle başta çekimser kalıyor. Tabii bir de 18 yıllık aranın etkisi var. Bunu fırsat bilip BKM’nin her şeyi Selma Semiz önderliğinde bir grup “O bize gelmiyorsa, önce biz ona gideriz, ikna ederiz” diye yola çıkıyor. Ve işte Garanti Ödeme Sistemleri Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Elvan Bilge’nin ev sahipliğinde O2 Arena’da Garanti American Express Card locasındayız. Burası stadyumlardaki localar gibi. Açıkbüfe yemek, bar her şey var. Konserin başlamasını kanepelerde yayılarak bekliyoruz. Önce bir reggae grubu çıkıyor.
Sade sahneye çıkınca hepimiz soluksuz kalıyoruz. 52 yaşında, ama hepimizden daha fit. İki saat boyunca hiç ara vermeden şarkı söylüyor, dans ediyor ve bir an bile sesi gitmiyor. Sanki o 18 senelik ara hiç verilmemiş gibi. Bu arada konser öncesi kaç tane Sade şarkısı biliyorsun deseler, sayamazdım ama konserde anlıyorum ki Sade’nin bildiğim çok şarkısı var. Ayrıca gözünüzde çok büyütmeden geldiğiniz konserlerden daha çok etkilenerek çıkıyorsunuz. Tabii bunda hem sahne performanslarının hem de müthiş sahnenin etkisi çok. Sahneyi tül perdelerle kapatıyorlar. Tüllerin üzerine farklı görüntüler yansıtılıyor ve büyüleyici bir şeye dönüşüyor.
Biz Sade konserini konuşurken BKM’ciler çoktan yeni bağlantıların peşine düşmüş. Çok yakında Sade’yi İstanbul’a getirebilirler.


Haberin Devamı


Nişantaşlılar şikayetçi

‘Nişantaşı barlar sokağı’ yazısından sonra Nişantaşı sakinlerinden şikayetler yağıyor. Oysa işletmeciler durumdan son derece memnun.
Dün Ersin Süzer “Asla eğlencenin kalbinde oturmam. Atiye Sokak’ta oturmak bile bile lades” demiş. Ersin, gece hayatının içinde, gazeteciliğinin yanı sıra işletmecilikte de başarılı bir isim. O yüzden böyle bir durumda tarafsız kalmasını bekleyemeyiz. Üstelik unuttuğu çok önemli bir gerçek var, burası çok kısa bir süre önceye kadar sadece dolmuşların sokağıydı, eğlencenin kalbi falan değildi. Nişantaşı’nda benim yaşım kadar uzun yıllardır yaşayanlar da var. Hepsi durumdan şikayetçi. İşte bu noktada mahalleden iki değerli isme söz vermek istiyorum.

18 YIL SONRA SADE

Haberin Devamı

“Kent sakinlerini düşünen yok”
İsmi Atiye Sokak’la özdeşleşen, burada mağazası da bulunan Gönül Paksoy, “Yazınız için sokak adına teşekkür etmek istedim. Biz de bu durumdan oldukça rahatsızız. Bizim binamızda oldukça yaşlı insanlar bulunmakta ve onlar da o kadar rahatsız” diyor.
Galeri Nev’in sahibi Haldun Dostoğlu ise nasıl Nişantaşı’ndan taşınmak zorunda kaldığının hikayesini anlatıyor.
“Ne yazık ki kent içinde kent sakinlerini düşünmeden organize edilen faaliyetlerin yarattığı rahatsızlık dile getirilemiyor.
Sekiz sene evvel Atiye Sokak’ta otururken bir pazar sabahı saat 06.00 civarında olağanüstü bir gürültüyle uyandık. Sokağa bir podyum kuruluyordu. “Ne oluyor burada?” diye sorduğumda “İbrahim Tatlıses konseri olacak” cevabı gelince, pazar günü ‘kendi’ evimizden apar topar saat 07.00 civarı kaçtık. Gece 22.00 gibi geri geldiğimizde sokağa hatta evimize girme imkanı bulamadık.
Ben her türlü ‘otorite’yle temas ettim. Ne yazık ki kimse duruma bir çözüm üretemedi. Neticede 20 yıl oturduğum Nişantaşı’ndan apar topar evimizi yok pahasına satarak kaçtık.
Kimse bu bölgede oturan yüzlerce insanın -ki çoğu yaşlıdır- neler çektiğinin farkında değil... İlçenin yerel yönetimiyse zaten neyin peşinde olduğu belli... Birtakım ‘celebrity’ ikoncanlar uğruna 40 yıllık dolmuş durağı yerinden edildi, birilerinin oğulları hatırına sokak sakinlerinin canına okunuyor... Atiye Sokak’la kalsa neyse...”