‘Contemporary İstanbul’, 22-25 Kasım’da İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ve İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Tam 100 galerinin ve 600 sanatçının katılacağı fuarın öncesinde yenilikleri konuşmak üzere ‘Contemporary İstanbul’un kurucusu Ali Güreli’yle bir araya geldik. Bakın nelerden söz ettik...
“Kasımda İstanbul’a geleceğim” dedi. Hemen ardından ekledi “Çağdaş Sanat Fuarı için.” Deauville’de gerçekleşen ‘Women’s Forum’da Cartier’nin CEO’su Bernard Fornas’dan bu cümleleri duyunca sanki ‘Contemporary İstanbul’u kendim organize ediyormuş kadar heyecanlandım ve gururlandım. Bunun üzerine, döner dönmez ‘Contemporary İstanbul’un kurucusu Ali Güreli’yle konuştuk.
Contemporary İstanbul’da en başından beri neler değişti?
En son Paris’te FIAC ve Londra’da Frieze çağdaş sanat fuarlarına katıldık. Eskiden randevuları biz talep ederdik, artık bizden randevu talep ediyorlar. Paris’te Art Dubai’nin kurucusu Ben Floyd’la görüştük, New York Armory Sanat Fuarı’nın kurucusu Noah Horowitz’le görüştük. New Yok bizim için çok önemli, Amerikalı galerilerin Türkiye’ye girmesi önemli çünkü sanat pazarının yüzde 35-36’sı Amerikalıların elinde. Londra’ysa yüzde 28’lerde. Çin, özellikle Şangay, Londra’yı bile geçti, yüzde 30’lara geldi. Bu yıl bizzat gördüm, onlar bize işbirliği yapalım diye geldi. Bu temaslar doğru yolda olduğumuzun bir teyidi aslında. Biz de daha güçlü ilerlemek için daha çok çalışıyoruz. Bunun için önce koleksiyonerler fuarlara davet edilecek, seyahatler temin edilecek. Sonra bunu galerilerin getirilmesi takip edecek.
Örneğin, 7 Kasım’da Abu Dabi’deki çağdaş sanat fuarına gidiyoruz. İstanbul’u bir sanat merkezi yapmayı planlıyoruz, koleksiyonerlerle, galerilerle bunun için bizzat tanışıyoruz, onları fuara bizzat davet ediyoruz. Abu Dabi’de Birleşik Arap Emirlikleri Emiri’ni Contemporary İstanbul’a davet edeceğiz.
Bu yılki program nasıl?
Bu yıl fuar Amerikalıların Şükran Günü’ne denk geldiği için bir kısmı istese de gelemiyor. Bunun için seneye fuarı 6 Kasım’da açacağız. Paris FIAC’la Miami Art Basel arasına oturmak istiyoruz.
Bu sene ilk kez düzenleye-ceğimiz sanat haftası ‘Art İstanbul’ bize ve şehre farklı bir ivme kazandıracak. İşin cazibesini artıracak. 19 Kasım’da İstanbul Modern’de açılış yapılacak. Tophane ve Karaköy galerilerinde açılışlar gerçekleştirilecek. Bir şenlik havasında olacak. 20 Kasım’da Nişantaşı’nda Sofa Otel’de Amerikalı sanatçı Hal Buckner’ın Türkiye’deki ilk sergisi açılacak. Daha sonra fuar alanında geçen yıl başlayan ve artık gelenekselleşen Zorlu Holding özel yemeği ve Akbank CEO’su Hakan Binbaşgil’in ev sahipliğinde özel bir açılış yemeği olacak. 21 Kasım’daysa ön izleme ve açılış kokteyli olacak. 22’sindeyse fuar halka açılacak.
Bu yıl Bloomberg ile gerçekleştirilen ‘CI Dialogs’ konferans serisine dünyanın en iyi galerilerinden Marlborough Gallery’nin sahibi Pierre Levai katılacak. Fuara Phillips de Pury&Company müzayedeevinin sahibi Simon de Pury de gelecek. Hasan Bülent Kahraman’ın yöneteceği panele Türkiye’den de önemli bir koleksiyoner konuşmacı olarak katılacak. Roy Lichtenstein Vakfı’nın yöneticisi Dorothy Lichtenstein da bu yıl fuardaki konuşmacılardan biri. Onların gözünden neden fuara bu yıl katıldıklarını dinlemek önemli.
Peki sizce neden bu yıl fuara daha çok yabancı katılıyor?
Türkiye’de çok önemli bir pazar ortaya çıkıyor. Bu saydığım isimler şimdiye kadar hep alanlarında öncülük yapmışlar. Şimdi de İstanbul’a gelerek öncülük yapıyorlar. İstanbul artık hem Körfez bölgesinden hem de Uzakdoğu’dan sermaye birikimlerini çekiyor. Çok yakında İstanbul’da Çinli yatırımcıları da görürsek şaşırmayın.
İlk fotoğraf fuarı gerçekleşecek
Gelecek yıl için neler planlıyorsunuz?
Önümüzdeki yıl fuar ilk kez ‘İstanbul Bienali’yle çakışıyor. ‘Contemporary İstanbul’, ‘Art İstanbul’ haftası ve bienal birbirini destekleyecek. Biri için gelen diğerlerini de gezecek.
Gelecek sene şehrin farklı bir mekanında, tamamen bağımsız, sadece fotoğraf üzerine 20-25 galerinin katılacağı ‘Foto İstanbul’ fuarını gerçekleştireceğiz. Ayrıca, bir de ‘Very very contemporary’ denilebilecek en genç sanatçıların işlerinin sergileneceği, katılım bütçesi sınırlı olanlara özel imkanların verildiği genç sanat fuarımız olacak.
Ayrıca bunu ilk kez açıklıyorum, 16-19 Nisan’da ‘All Arts’ adı altında yine İstanbul Kongre Merkezi’nde çağdaş sanatın yanında geleneksel ve hatta bitmeye yüz tutmuş sanatları da gündeme getirecek bir fuar yapmayı planlıyoruz. İstanbul yeni bir sanat fuarına daha kavuşacak.