Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ahmet Güneştekin’in Marlborough Galeri’deki sergisi açılır açılmaz eserlerin tamamı satıldı. Peki ama açılış ve sonrasındaki kutlama yemeği nasıl geçti? En çok neler konuşuldu?

Ahmet Güneştekin “Son Dönem Resimler” sergisi salı akşamı New York’ta Marlborough Galeri’de açıldı. Açılır açılmaz da sergideki bütün eserler satıldı. Bu, New York’ta olan galeri için bir ilk. İlk defa Türkiye’den bir sanatçının sergisi açılıyor ve anında sanatçının dostları eserleri kapışıyor.
Eserlerin fiyatları 20-110 bin dolar arasında değişiyor. Dün Vahap Munyar yazdı, Ahmet Güneştekin’in “2007’de AKM’de açtığım sergide eserlerimin fiyatı 2-10 bin dolar arasında değişiyordu. 10 bin dolarlık eserim Marlborough Galeri’ye 110 bin dolar fiyatla girdi.
4 Ocak 2014’ten itibaren satılmış veya stokta bekleyen tüm eserlerimin fiyatı yüzde 30 artacak” açıklamasını.

En çok hangi konuda şanslı?
Günümüzde sanat böyle bir şey. Sadece bir eser üretmek yetmiyor, sanatçı pazarlamasından da iş kısmından da sorumlu. Ahmet Güneştekin bu konuda şanslı, hem kendisi bu alanlarda da başarılı, hem de İmam Altınbaş, Emrah Hattat, Sabri Özel ve Ali Selçuk gibi işadamı dostları onu sonuna kadar destekliyor. Hatta aralarında “Ben sanattan anlamam ama Ahmet’e destek olmak için aldım” diyenler de var. Günümüzde zaten kim sanattan anladığını iddia edebilir ki? Sanat piyasası da spekülatif sonuçta. Altınbaş’ın bir sanatçıya sponsor olması da başlı başına önemli bir gelişme. Artık sanatçıların değeri biliniyor.

Yabancı koleksiyonerler de aldı mı?
Bütün eserlerin anında satılması Marlborough Galeri’nin direktörlerini mest etmiş tabii. Ahmet Güneştekin’e soruyoruz, “Peki eserleri alanlar arasında yabancılar da var mı?” diye. “Yarısını Amerikalılar aldı, en büyük olanı ise Marlborough Galeri’nin sahibi Pierre Levai aldı” diyor, son derece mutlu. Pierre Levai’in aldığı 180 bin dolar satış etiketiyle çıkan “İlyada Destanı”.

Sergi sonrası coşkulu kutlama
Sergi sonrası Marlborough Galeri, Ahmet Güneştekin şerefine Four Seasons’da bir yemek daveti veriyor. New York’ta yaşayan Yosun Mermerci-Olivier Reza çiftinden İspanyol sanatçı
Manolo Valdes’e renkli bir kalabalık var. Tatlılardan sonra Pierre Levai ve Ahmet Güneştekin birer konuşma yapıyor.
Pierre Levai, Ahmet Güneştekin sergisinin, son yılların en kalabalık ve başarılı sergisi olduğunu ve sergide yer alan eser sayısının iki katı daha eserin bulunmuş olması durumunda da yine tamamının koleksiyonlara dahil olacağına inandığını söylüyor ve Ahmet Güneştekin’den yeni eserler istediklerini açıklıyor.
Konuşmalardan sonra ise Rojin ayağa kalkıyor ve Ahmet Güneştekin’in en sevdiği Kürtçe türküyü söylüyor. Marlborough Galeri yöneticileri de New York da böyle coşkulu sergi kutlaması görmemiştir.

New York’u fethetti mi?
Peki ama Ahmet Güneştekin, New York sanat piyasasını fethetti mi? Böyle bir şey söylemek için henüz çok erken. Ama Marlborough Galeri’nin Ahmet Güneştekin’le uzun yıllar çalışmak isteyeceği kesin.