Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

6 ünlü mimarın bir araya geldiği ‘Geleceğin Mimarları’ projesi için yapılan tasarımlar Esma Sultan Yalısı’nda sergilendi. Bakalım sırada ne var?

Anahtar teslim proje

Esma Sultan Yalısı, bu kez mimarları ağırladı.

Mimarlarla çalışmak zordur, projeleri genelde vaat ettikleri tarihte bitiremezler. 1.5 ay önce tam 6 tanınmış mimarı Berrin Yoleri bir araya getirdi ve onlardan bir sosyal sorumluluk projesinde yer almalarını istedi. 1.5 ay gibi kısa bir sürede 6 mimar da tamamen gönüllü olarak çalıştı ve tam da söz verdikleri gün projelerini teslim etti.
18 Mart akşamı Ortaköy’deki Esma Sultan Yalısı’ndayız, projeleri görmek üzere. Girişe dev bir heykel kurulmuş. Eski dünyayla yeni dünyayı birbirine bağlayan, Serra Gate adı verilen tasarım Gökhan Avcıoğlu’na ait. Aliye Simavi, Avcıoğlu’yla işbirliği yapmış, hatta öğrenciler seramikleri yapıştırırken Aliye Simavi de canla başla çalışmış.

Haberin Devamı

Serra Gate, Nişantaşı’na
Birkaç hafta önce yazmıştım, Gökhan Avcıoğlu’nun artık şehir heykelleri de yapacağını ve Çağla Cabaoğlu Galeri’yle çalışacağını. Çağla Cabaoğlu’na rastlıyorum davette, Gökhan Avcıoğlu’nun Serra Gate’ini Nişantaşı’nda Park Şamdan’ın önünde sergileyecekleri müjdesini veriyor. Yolunuz Nişantaşı’na düşerse, Serra Gate’i bir görün derim. Tabii arka planda Esma Sultan Yalısı olmadan aynı etkiyi hisseder misiniz bilemem, ama yine de mutlaka görün.
En çok etkilendiğim diğer çalışma Mustafa Toner ve oğlu Emre Toner’in Bettina Machler’le hazırladığı sofra. Çok iyi bir işbirliği olmuş. Bettina Machler’in şık sofra düzeni eşliğinde Mustafa Toner, tüketim toplumunu eleştirmiş, kanlı et maketleri asmış. “İçinde yaşadığımız her şeyi tüketen toplumun, özellikle gıda konusundaki aşırı ve gereksiz vahşete çarpıcı bir şekilde dikkat çekmesini hedefledik” diyor Mustafa Toner. Daha ileri gidip kasaptan da malzemeler alacakmış, ama Bettina Machler Mustafa Toner’i durdurmuş. Gerçekten de salondaki en çarpıcı çalışma bu.
Hakan Ezer ‘Sky is the Limit’ demiş ve dev bir çerçeve hazırlamış seramiklerden. Bu çerçevenin içine de güzel bir Derin Mermerci fotoğrafı yerleştirmiş. Derin Mermerci bu işbirliği için Hasan Hüseyin’e poz vermiş.
Melkan Tabanlıoğlu öğrencilerle çok amaçlı bir çalışma ünitesi yapmış. Fikir çok güzel, uygulamaysa belli ki biraz aceleye gelmiş.
Eren Yorulmazer tarzından ödün vermemiş, Leyla Gencer’e ithaf ettiği altın rengi işiyle büyük sanatçıları saygıyla anmış.

Haberin Devamı

Kardeş avantajı
Dara Kırmızıtoprak, bu projede kendisine ortak olarak kız kardeşi Ruken Mızraklı’yı seçmiş. Kardeş olmanın avantajıyla Mızraklı’nın iş ve spor hayatındaki başarılarını ön plana çıkaracak bir platform hazırlamış. Hatta ödül töreninde aile büyükleri de, çocukları da Dara Kırmızıtoprak ve Ruken Mızraklı’ya eşlik etmiş.
Bu çalışmaları ne yazık ki sadece sınırlı sayıda davetli görebildi. Umarım 6 tanınmış mimarın projesi yakında herkese açık bir alanda da sergilenir ve bu kadar emek bir geceyle bitmez. Benim tanıdığım Berrin Yoleri bu projeyi daha da ileri götürür.
‘Geleceğin Mimarları’ projesiyle Seranit Yapı Grubu 20’nci yılını kutladı. Bu projeden elde edilen gelirle Çağdaş Eğitim Vakfı tam 200 öğrencinin eğitimine destek olacak. Üstelik sadece bir yıl değil, 4 yıl boyunca bu destek devam edecek. İleride bu projeyi İstanbul dışındaki üniversitelere de yaymayı hedefliyorlar. Umarım bu proje uzun soluklu olur.