Ülkemizde yeterince üzücü haber yokmuş gibi, bir de ‘Angelina Jolie’nin hayranlarını üzen haber’ başlığı çıktı karşımıza. Oysa aslında Jolie’nin hayranlarını üzecek bir şey yoktu. Sağlığı yerindeydi, meme ve yumurtalık kanserine yakalanma riski yüksek olduğu için memelerini aldırmış ve yerine protez taktırmıştı. Dikkatinizi çekerim, işte bu aşamada aynı kadın yerine inatla bayan demeyi tercih edenler gibi meme kanseri yerine göğüs kanseri diyenler de oldu. Biz daha hastalığın adını bile doğru telaffuz etmekten aciziz.
Angelina Jolie gibi 24 saat paparazziler tarafından takip edilen bir yıldız, ardı ardına ameliyat geçirdi ama kimsenin ruhu duymadı. Ta ki ABD’li aktris, New York Times’da yaşadıklarını yazana kadar.
Angelina Jolie, çok sevdiği annesini erken yaşta (56) kaybetti ve hatta annesinin ölümünden sonra neredeyse bambaşka biri oldu çıktı. Aynı acıyı çocuklarına yaşatmamak için önlem almaya karar vermesi anlaşılır bir şey. Kan testlerinde BRCA1 ve BRCA2 geni taşıdığını ve meme kanseri riskinin yüzde 87 olduğunu öğrenince bu riski yüzde 5’e indirebilmek için mastektomide karar kılması da anlaşılır. “Kolay olmadı böyle bir kararı verebilmek” diyor. Ancak riskini öğrendikten 2 hafta sonra kararını veriyor ve uzun bir süreç için hazırlıklar başlıyor.
New York Times’da Angelina Jolie’nin yazısı kadar bu yazıya gelen yorumlar da ilginçti. Herkes, hep bir ağızdan Jolie’yi kahraman ilan ediyordu, cesaretinden dolayı. Ancak unutulan bir şey var, kaçımız onun kadar şans-lıyız? Dünyanın en seksi kadınlarından biri ol, dünyanın en çok beğenilen adamıyla beraber ol, 6 çocuğun olsun, sonsuz imkanın olsun, eee bu durumda kendi seçimini yapabilmek tabii ki daha kolay. Zaten Angelina Jolie de sırf kanser riskinin ne kadar olduğunu ölçen kan testinin bile 3 bin dolar olduğundan bahsediyor yazısında.
Sağlık sigortası gerçeği
Dünyada kaç kadın kansere yakalanmadan, sırf yakalanma riskini ölçebilmek için böyle testler yaptırabilecek? Dünyada kaç kadın bu testlerin sonucunda kanser teşhisi konulmadan bu ameliyatları olabilecek maddi-manevi güce ve onu destekleyen eşe sahip?
Ülkemizde özel sağlık sigortalarının bile sırf aileden gelen meme kanseri riski olduğu gerekçesiyle mamografisinde hiçbir sorun olmayan sigortalıyı hasarlı saydığını biliyoruz. Gelecekte meme kanserine yakalanırsa yıllarca ödediği özel sağlık sigortasının karşılamayacağı bile daha en başından bildiriliyor. Özel sağlık sigortaları bile böyle, bir de SGK’yı ve sigortası olmayanları düşünün.
Bütün bunları göz önüne alınca Angelina Jolie’nin seçimi sadece bir cesaret örneği değil. Bunu yapabilmek için cesaretten çok daha fazlası gerekiyor. Kaldı ki artık genç-leşme ve güzelleşme uğruna denenen sonsuz seçenekten sonra şimdi bir de uzun ömür için yapılacaklar listesi uzadıkça uzuyor. Oysa hayat bu, hiç belli olmuyor. Ölüm sizi maç çıkışında da gelip bulabiliyor, yolda yürürken de. İşte o zaman böyle bir dünyada kanser olma riskini azaltmak için yapılanlar boşa kürek çekmekten farklı gelmiyor.