Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

En son kime, ne zaman gülen suratsız bir mesaj yazdığımı hatırlamıyorum. Artık her mesajın sonuna nokta yerine bir gülücük yerleştiriyoruz, söylediklerimizi daha sempatik hale getirmek için.
Kendimizi kelimelerle ifade ederken güçlük çektiğimizde, çekindiğimizde ya da utandığımızda da emojiler yardıma yetişiyor, hayatı kolaylaştırıyor, eğlendiriyor.
Belki her geçen gün daha çok gülmeye ihtiyacımız olduğu için, belki artık neye güleceğimizi şaşırdığımız için...

Aradığımız  ortak dil bulundu: Emoji
Erden’den neler öğrendim?
İşte o yüzden Levent Erden, ‘21. yüzyılın dili: Emojiler’i anlatacak dediklerinde hiçbir şey durduramadı beni, hemen izleyiciler arasında yerimi kaptım. Levent Erden, ayaklı ansiklopedi gibi, Google’la kapışacak kadar çok şey biliyor, eğlenceli anlatıyor, güldürerek öğretiyor. Peki ama emojiler konuşmasından neler aklımda kaldı?
- ‘Ben burdayım’ deme ihtiyacı mağaralarda taşı kazıyıp iz bırakmayla başladı, çok dilli yaşamdan ortak dil arayışına geçiş ise 1964’te Tokyo Olimpiyatları’ndaki işaret ihtiyacından doğdu.
- Gülen suratı, Harvey Ball bir sigorta şirketi rozeti için çizdi, karşılığında 45 dolar kazandı. Rozet hiç tanıtımsız 1 milyon adet sattı. Son gülen ise Franklin Loufrani oldu, uyanıklık yapıp gülen surat ikonunu tescil ettirdiği için. Bugün hâlâ her emojiden milyonlarca dolar kazanıyor.
- Başparmakla beğeni işareti Hollywood’dan çıktı. Hollywood filmlerinde gladyatörlerin kılıç kınından çıkmasın diye yaptıkları işaret bu. Oysa gerçek gladyatörler başka bir işaret kullanıyordu. Beğeni almak, ölüm-kalım meselesi ve hatta hayatta kalmanın sembolü.
- Emojiler de demokratikleşti, her ırka uygun renklerde emojiler çıktı. Bir tek meslekler konusunda henüz kadın-erkek eşitliği yok. Meslek sahibi olan emojilerin hepsi erkek, kadın emojilerin ortak noktası ise süslenme.
- Kozmetik firması L’Oreal, iş başvurularını Twitter üzerinden emojilerle yazılmış CV’lerle isteyen ilk şirket oldu, dil üstünlüğü nedeniyle değil, yaratıcı ve ifadesi güçlü olanlar öne çıksın diye.

Haberin Devamı

- Chevrolet sırf emojilerden oluşan bir basın bülteni paylaştı.
- Moby Dick’ten Alice Harikalar Diyarı’na birçok klasik emojilerle yazıldı.
- Kristin Stewart ve Robert Pattinsonlu ‘Alacakaranlık’ filminin emojilerle altyazısı var.
- Roger Federer, Twitter’da mesajlarını emojilerle yazarken, kendi emojisi yapılmış ve kendi emojisine reklam almayı başarmış ilk yıldız.
- Oxford Dictionary, ‘face with tears of joy’u (gözünden yaş gelene kadar gülmek) yılın kelimesi seçti, böylece emojiler bir dil kurumu tarafından da tescillenmiş oldu.
- Emojiworks emojili klavye çıkardı.
- Emojili oda servisi menüleri kullanan oteller var. Telefonla hiç konuşmadan, Whatsapp’dan emojilerle sipariş verebiliyorsunuz.
- Graham Bell, telefonu icat ettiğinde, dönemin ABD Başkanı Rutherford’ın açıklaması: “İyi bir buluş ama kim, niye kullansın ki?”
- Emojitracker ile sosyal medyada atılan bütün emojili mesajlar takip ediliyor ve böylece insanların ruh hali anlaşılıyor. Türkiye’de hala en çok kalp ikonu kullanılıyor, dünyada ise gözlerinden yaş gelene kadar gülen surat.
- 17 Temmuz Dünya Emoji Günü.
- Henüz kendi yaygınlaşmadan, emojisi çıkanlar var: Bkz. ‘Augmented reality’ (Artırılmış gerçeklik). Gerçek görüntüler üzerine eş zamanlı olarak sanal objeler ve bilgiler ekledikçe hayat çok farklı olacak, kimse kimseye ihtiyaç duymayacak. Tekil sosyallik artacak, tatmin olma şansı minimuma inecek.
Konuşmayı kaçıranlara sevindirici haber: Emojilerin ilginç hikâyesi bu akşam 19.10’da NTV’de Levent Erden ile İstanbul Kafası’nda.