Beşiktaş Belediyesi’nin unutulmayacak çağdaş sanat projesiyle başlıyor, Etiler’de yeni açılan Bej’le devam ediyoruz
Çok değil kısa bir süre önceye kadar sanat denince sadece klasikler gelirdi akla. Oysa şimdi çağdaş sanat denince akan sular duruyor. Çağdaş sanatçıların değeri Türkiye’de ilk kez bu kadar iyi biliniyor. Çağdaş sanatçıya saygı artık sadece sergilerle değil, müzelerle de gösteriliyor.
Geçen hafta Levent Kültür Merkezi’nde Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’la bir araya geldik, Beşiktaş Belediyesi’nin kültür-sanat çalışmalarını dinlemek üzere. Beşiktaş Belediyesi’nin tam beş kültür-sanat merkezi var. Tiyatrodan sinemaya müzikten resme her sanat dalını destekliyorlar. Birçok projeleri var, hepsini tek tek anlatmayacağım. Ama beni en çok etkileyen ve hatta Çarşı’dan sonra Beşiktaş’ı sevmek için başlı başına bir neden olduğuna inandığım projeleri anlatmadan edemeyeceğim.
35 sanatçıdan ‘Unutmayacağız’
Beşiktaş Belediyesi şimdi Sivas katliamında kaybettiklerimizi anmak için “Unutmayacağız” adını verdikleri sergiye hazırlanıyor. Bu sergi için her sanatçı eserinin bir köşesini yakıyor. İsmail Ünal’a “Hangi sanatçıların eserleri yer alacak?” diye soruyorum, cevap vermekle yetinmiyor, dev bir kitap getirtiyor makamından. Bu, aslında serginin kataloğu. Sınırlı sayıda basılacak. Her baskı numaralı olacak. Sayfaları çevirirken sanatçıları da eserleri de, eserlerin bir bölümünün yakım aşamalarını da görüyoruz. Kimler mi var? Adnan Çoker, Mehmet Güleryüz, Halil Akdeniz, Mustafa Ata, Balkan Naci İslimyeli, Tülin Onat, Bubi, Devrim Erbil, Seyhun Topuz, Seçkin Pirim’in de aralarında olduğu tam 35 sanatçı. İsimleri duyunca kadro çok iyi diyorsunuz. Bu kadar önemli sanatçıyı bir amaç uğruna bir araya getirebilmek önemli bir iş. Üstelik hepsi projeye gönüllü destek vermiş. Hatta İsmail Ünal’ın anlattığına göre “Ben niye yokum?” diye arayan sanatçılar bile olmuş.
Bu sergi çok yakında Beşiktaş Çağdaş’ta gerçekleşecek. Sergiden sonrası için de Beşiktaş Belediyesi’nin bir projesi var. Butik bir müze kurarak bu eserleri sergilemeye devam edecekler. Müze için de yer çoktan belli olmuş. Bir de kent müzesi projesi var, Beşiktaş Belediyesi’nin ve Beşiktaş Kaymakamlığı’nın bulunduğu alanda.
Müzelerin yanı sıra kamusal alanda sanatla da yakından ilgileniyorlar. Beşiktaş Belediyesi 4. Levent’te kamusal alana yayılmış ve senelerdir ihmal edilmiş olan Bedri Rahmi Eyüboğlu, Sabri Berkel, Eren Eyüboğlu, Ercüment Kalmık, Ferruh Başağa ve Nurullah Berk’e ait 20 mozaik eserin de restore edilerek koruma altına alınması için çalışıyor. Gelişmeleri heyecanla bekliyoruz.
Bej Etiler’de açıldı
Bej’e gidiyorum diyenlere artık “Hangi Bej’e?” diye sormalısınız. Çünkü cumartesi gecesi itibariyle Karaköy Bej’in Etiler’de bir şubesi açıldı. Alkent’te Hillside spor kulübünün girişinde. Sadece sinema ve spor sonrası yeme-içme yeri değil.
Daha önce burada Vox diye bir brasserie vardı. Şimdi Bej’le farklı bir hava gelmiş. Daha ilk geceden Lal Dedeoğlu’nun ve Hakan Özkul’un eli değdiği belli olmuş.
Malum Lal Dedeoğlu, İstanbul gece hayatının en unutulmaz yerlerinden birinin üçüncü kattaki Buz’un kurucusuydu. Daha sonra Karaköy’de Bej’i açtı. İlk yıl sakin geçti, sonra Karaköy’ün patlamasıyla Bej de patladı. Cumartesi akşamüstü partileriyle yine en popüler mekanlardan oldu. Bakalım, şimdi Etiler’deki Bej de bu kadar ses getirecek mi?