Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bodrum’da fiyatlar uçmuş durumda. “Neden?” diye sorulduğunda, cevap belli “Sezon kısa.” Peki ama sezonun sadece 2 ay olmasının bedelini biz müşteriler mi ödeyeceğiz?

50 dakikalık Bodrum uçuşu 4 saatlik Avrupa uçuşundan daha pahalı oldu. Sezon kısa dedik.
50 liralık lahmacuna, bu parayı lahmacuna değil, ambiyansa ödüyoruz dedik. Ardından da ekledik, Bodrum’da sezon kısa. 5N1K’da Cüneyt Özdemir sordu, “Bodrum pahalı mı?” “Çook” dedim gözlerim faltaşı gibi açılarak. “Neden?” diye sordu. Ezberlemiş gibi “Sezon kısa” deyiverdim.
En son Cumartesi akşamı Yalıkavak marinada bir restoranda kişi başı 200 TL hesap ödedik, hem de içki içmeden. Bulaşıkları yıkamayı tercih ederdim, o hesabı ödeyeceğime. Yine masada herkes birbirini aynı cümleyle sakinleştirdi, “Sezon kısa, o yüzden.”

Bu yemeklere bu para olmaz
Dünyanın neresinde olursanız olun, St. Tropez’den Capri’ye en pahalı tatil yerlerinde de olsanız içkisiz, sırf yemeğe adam başı bu fiyatı vermezsiniz. Hadi kişi başı böyle bir rakam vereceksiniz diyelim, o zaman da ya müthiş bir ambiyans, ya anlata anlata bitiremeyeceğiniz bir lezzet ya da şahane bir sunum olur. Bizde ne serviste iş var, ne sunumda, ne de yemeklerin lezzetinde. Pekala evde kendi kendinize yapabileceğiniz ayarda bir yemek için böyle bir hesap ödemek zorunda kalmak olacak iş değil.
Birçok kişi ayıp olmasın diye kuzu kuzu hesabı ödüyor, bazıları daha cesur davranıp üstünü çizip geri gönderiyor. Ama ne olursa olsun, işletmeciler papağan gibi hep aynı şeyi tekrarlıyor, Bodrum’da sezon kısa. Artık nasıl beynim yıkandıysa ben de aynı şeyi tekrarlıyorum sürekli. Sanırsınız Yunan adaları ya da dünyadaki diğer tatil yerleri büyük şehirler gibi 12 ay iş yapıyor. Daha geçenlerde bir arkadaşım bir Yunan adasında 6 kişi şaraplarla beraber 120 euro hesap ödediklerini anlatıyordu. Kişi başı 20 euro yani 50 TL.
Sorarım size, Bodrum’da sezon kısa diye cezasını hep biz mi çekeceğiz? Sezon bu kadar kısaysa, fiyatlar fahiş olmadan kurtarmıyorsa o zaman neden inatla
İstanbullu restoranlar Bodrum’da 2 ay için şube açıyor? Zaten İstanbul’da her köşe başında olan zincirlere Bodrum’da yine neden İstanbullular akın ediyor,
anlamak mümkün değil. Yerel lokantalar, balıkçılar dururken neden hem memnun olmayıp hem de Bodrum’da da aynı yerlere gitmeye devam ediyoruz? Bu nasıl bir şartlanma böyle? Sesimiz çıkmadıkça, kuzu kuzu gitmeye devam ettikçe, kimbilir seneye fiyatlar nasıl olacak?

Haberin Devamı

Kaçırılmaması gereken 2 konser

Haberin Devamı

5N1K sayesinde hayranı olduğum iki müzisyenle tanıştım. Dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay ve caz denince aklımıza gelen ilk isim Kerem Görsev’le Bodrum Kalesi’nde sohbet etme fırsatım oldu. Şanslıyız, iki müzisyeni de bugün ve yarın canlı izlemek mümkün.
Gülsin Onay, bu akşam Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin açılışında bir konser verecek. Üstelik bu konserin kendisi için özel bir anlamı da var çünkü keman sanatçısı olan oğlu Erkin Onay ile birlikte çalacak.
Kerem Görsev’in ise geçen ay ‘City of Prague Philharmonic Orchestra’ ile birlikte yaptığı ‘To Bill Evans’ adlı albümü çıktı. Kerem Görsev’i yarın akşam İstanbul Caz Festivali’nde ‘Deutche Philharmonie Merck’ ve Opera Wing Quartet ile birlikte Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda izleyebileceğiz.
Bodrum’da ve İstanbul’da olanlar bu konserleri kaçırmamalı.

Haberin Devamı

Bodrum klasikleri

Bodrum’da yeni açılan yerlerden söz ediyoruz sürekli. Oysa bir de artık Bodrum’un klasiklerinden olmuş yerler var. Yıllardır aynı başarıyı korumak asıl zor olan. İşte şimdi zoru başarmış birkaç örnek verelim.
* Gemibaşı: Bodrum merkezinde, 40 yıllık bir lokanta. Taze balıkları ve makul fiyatlarıyla övgüyü hak ediyor.
* Körfez: Dile kolay, 1927’den beri var. Girit mutfağı ağırlıklı. Balık çorbası meşhur.
* Berk: Bodrum yerlilerinin merkezde en çok tercih ettiği balıkçı.
* Ali Doksan: Bodrum çarşısında, postanenin kar-şısında bir esnaf lokantası. Izgara şiş köftesi meşhur.
* Manastır Otel: Halikarnas’a gelmeden, Bodrum’un en güzel manzarasına sahip.
* Kısmet: Konacık’ta
bir esnaf lokantası. Esnaf lokantası deyip geçmeyin. Ev yemeğine meraklıysanız bu yemeklere bayılacaksınız.
* Sakızana: Yahşi’de, ev yemekleriyle ünlü.
* Sünger Pizza: Bir pizzacıya verilebilecek en kötü isimlerden biri ama
21 yıldır Bodrum’da. 12 ay açık ve her zaman dolu.