Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Orada uzaklarda bir şeyler oluyor.

Şehrin merkezinde, her şeyin ayağımıza gelmesini bekler hale geldik.

Trafikle birlikte biz de giderek daha üşengeç oluyor ve tembelleşiyoruz.

Oysa biliyoruz, TÜYAP’ta kitap ve sanat fuarı başladı.

Evet, şehrin merkezinden Beylikdüzü’ne TÜYAP’a gitmek çok uzun zaman alıyor.

Ama yine de üşenmemek, ertelememek ve bir an önce fuarları gezmek lazım.

Sadece fuar boyu kitaplar daha düşük fiyatlara satıldığı için değil.

Malum, Türkiye İstatistik Kurumu’nun araştırmasına göre, günde 6 saat televizyon izleyen, 3 saat internete giren Türk insanı, kitap okumaya sadece 1 dakika ayırıyor. Sadece bu bile kitap fuarlarını neden önemsememiz konusunda bir fikir veriyor. Peki ama neden TÜYAP’a gitmeliyiz?

Haberin Devamı

Türkiye’nin dört bir yanından bütün güzel hikâyeler bu iki fuarda buluşuyor.

‘Bir Dağda Mucize Yaratan Ressam’

Bir örnek verelim.

Aslıhan Lodi’nin Hüsamettin Koçan ile gerçekleştirdiği nehir söyleşi “Bir Dağda Mucize Yaratan Ressam”ı okuduğumda, hiç tahmin edemeyeceğiniz bir yerde, sadece bir kişinin çabasıyla neler yapılabildiğini görmüş, umutla dolmuştum.

Zaten Aslıhan Lodi bu kitap projesine “Herkese biraz olsun umut vermek için, en çok da iyiliği, üretimi ve paylaşımı dolaşıma sokmak için” başladı.

“Ülkemizin koşullarındaki türlü imkânsızlık ve zorluklara rağmen kendini mesleğine, öğrencilerine ve ülkesine adayan büyük hocalarla” konuştu.

“Bireysel mücadelenin her geçen gün daha da yüceltildiği günümüzde inanıyorum ki benim kadar sizlere de ilham verecek, şaşırmanızı ve güzelliklere yeniden inanmanızı sağlayacak” demişti.

Evet, Baksı Müzesi bize göre bir ütopyaydı, Hüsamettin Koçan’a göre ise bir hayal... Beklenenden kısa sürede gerçek oldu, hatta Baksı Kültür Sanat Vakfı bu yıl 13. yaşını kutladı.

Hüsamettin Koçan’ın Bayburt’ta, doğduğu Bayraktar (eski adıyla Baksı) köyünde kurduğu müze, Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü de kazandı.

Evet, İstanbul’da müzelere, sergilere doyuyoruz ama Bayburt’un küçük bir köyünde böyle içi dolu bir müzenin olması çok önemli ve değerli.

Haberin Devamı

Müzede çağdaş sanat koleksiyonunun yanında türünün belli başlı örneklerini içeren geniş bir halk resimleri koleksiyonu ve yerel el sanatı örnekleri de sergileniyor.

Hüsamettin Koçan’ın sonraki projesi de Bayburt’ta bir kadın istihdam merkezi.

Amaç doğal boya, el işi atölyeleriyle kadının istihdama katılmasını sağlamak ve yöredeki kadınların üretimini uluslararası pazara açmak.

İşte 16 Kasım Cuma günü saat 14.00’te Aslıhan Lodi ve Hüsamettin Koçan Bir Dağda Mucize Yaratan Adam’ı TÜYAP İstanbul Sanat Fuarı’nda Zai’de konuşacaklar.

Zai, bir dağda olmasa da Bodrum gibi eğlencesiyle öne çıkan bir turizm bölgesinde okuryazarlığı aşılayan bir yeni nesil kütüphane.

Bodrum’da büyük bir eksikliği doldurdu.

Şimdi Bayburt’tan Bodrum’a ilham veren hikâyeler TÜYAP’ta bir araya geliyor.

Uzaklığı, trafiği bahane etmemek lazım.

BODRUMDAN BAYBURTA İLHAM VERİCİ ÖYKÜLER BULUŞUYOR
Mehmet Güleryüz’den Paris’te sergi

Paris’te Türkiye resim tarihi için önemli bir sergi açılıyor bu hafta.

Daha önce İstanbul Modern’de retrospektifi “Ressam ve Resim” ile daha da yakından tanıma şansı bulduğumuz Mehmet Güleryüz, kasımda sadece 80. yaşını kutlamıyor, aynı zamanda Paris’te Galeri Cyril Guernieri’de son iki yıldır yaptığı çalışmaları sergilemeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Sergi 15 Kasım’da.

Heyecanla bekliyoruz.

Yolunuz Paris’e düşerse sakın kaçırmayın!