Memlekette bir çağdaş sanat patlaması yaşanıyor. Artık mağazalar-dan otellere, gökdelenlerde belediyelere her kurum bir çağdaş sanat projesi yapıyor. Hatta sanal ortamda yarışmalar bile düzenleniyor
Hiçbir şeyden çekmedim şimdiye kadar, adımdan çektiğim kadar. Çağdaş beyi isteyenlere “Buyurun, ben Çağdaş” demekten yorgun düştüm. Aynı kelime içinde ç, ğ ve ş harfleri sayesinde yabancılar için telaffuzu daha zor olan başka bir isim daha duymadım. Ama ne olduysa oldu, çağdaş sanat patlaması sağ olsun, adım altın çağını yaşıyor. Artık şehirde yeni tanıştığım yabancılar bile adımı bir çırpıda öğreniyor, rahat rahat söylüyor.
Malum memlekette bir çağdaş sanat patlaması yaşanıyor. Evet, dünyada da çağdaş sanat yükselişte. Ama bir şey popüler olunca, her alanda, her şeyinden yararlanma durumu bize özel. Artık mağazalardan otellere, gökdelenlerden belediyelere her kurum bir çağdaş sanat projesi yapıyor.
Günlük yaşamda karşımıza çıkıyor
Birkaç örnek verelim. Beymen Zorlu Center’daki hipnoz etkisi yaratan mağazasında “Unexpected” projesiyle çağdaş sanatı destekliyor. Sanat tarihçisi Dr. Necmi Sönmez küratörlüğünde, Murat Germen, Burak Bedenlier, Lale Delibaş ve Ali İbrahim Öcal mağazaya özel yeni işler yarattı. Artık alışveriş yaparken ya da müze gezer gibi mağaza gezerken Murat Germen’in video çalışmasını ve dijital tekniklerle geliştirdiği duvar yerleştirmesini, Burak Bedenlier’in 4 farklı parça olarak üretilen enstelasyonlarını, Ali İbrahim Öcal’ın boynuzlarıyla güç yarışına giren geyik heykelini, Lale Delibaş’ın neon heykeli ve video yerleştirmesini görmek mümkün.
Yılların Sürmeli oteli ise yenilendi, artık S-art adıyla bir de sanat galerisi var içinde. Otelin sanat danışmanı Figen Batı. İlk sergi Devrim Erbil’in işlerine ayrıldı. Sırada 21 Kasım’da açılacak olan Adnan Çoker küratörlüğünde bir karma sergi var. 19 Kasım’da ise Çiftçi Towers, Devrim Erbil sergisine ev sahipliği yapacak.
Beşiktaş Belediyesi çok önemli bir sergiye hazırlanıyor. Tam 35 sanatçı Sivas Katliamı davasının zaman aşımına uğramasına tepki göstermek için kısmen yaktıkları eserlerini “Unutmamak” sergisinde bir araya getiriyor. Kimler mi var bu sanatçılar arasında? Ara Güler’den Komet’e, Seyhun Topuz’dan Balkan Naci İslimyeli’ye, Mustafa Ata’dan Seçkin Pirim’e uzun bir liste sayabiliriz. 35 sanatçının işlerini bir araya getiren küratör ise Bubi.
Alain de Botton neden haklı?
Artık günlük yaşamın her alanında çağdaş sanat karşımıza çıkıyor. Boşuna Alain de Botton “Sanat hayatın zorluklarıyla başa çıkmamıza yardımcı oluyor. Materyal tutkumuzu, bilinmezlerden korkumuzu, sevilme isteğimizi ve umut ihtiyacımızı karşılıyor” demiyor. Malum son zamanlarda daha da çok ihtiyacımız olan tek şey: Umut.
ARTKOLiK YARIŞMA
Çağdaş sanatla devam ediyoruz. Artık çağdaş sanatçıları bir araya getirecek, amatör ve profesyonellerin işlerini sergileyebileceği sanal bir sanat platformu var, Artkolik.biz.
Nazlı Keçili Öztarhan’ın kurduğu Artkolik şimdi bir de yarışma düzenliyor. “Amacım, ‘En Artkolik Eserler Yarışması’nı senede en az iki kez gerçekleştirmek ve önümüzdeki yıl Artkolik.biz sitesini İngilizce yayına sunarak sanatçılarımızın global pazarda da sunulmasını sağlamak. Ayrıca site üzerinden eser satışını başlatarak gençlere katkıda bulunmak istiyorum” diyor Nazlı Keçili Öztarhan.
Peki ama yarışma hangi dallarda? Resim, heykel, grafik, ürün tasarımı ve fotoğraf. Seçkin Pirim’den Ayşegül Sönmez’e jüri üyelerinin seçeceği işler Zorlu Center New Balance mağazasında sergilenecek ve satışa çıkacak. Yarışmaya katılmak için tek yapmanız gereken 15 Kasım’a kadar Artkolik’e ücretsiz üye olup işlerinizi yüklemek.