Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul 7-10 Kasım tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre Sarayı’nda gerçekleşecek. Öncesinde bu yılki yenilikleri Ali Güreli’den dinledik

Cuma akşamı Nişantaşı’nda Sofa Otel’de dev bir masanın etrafında toplanıyoruz, Akbank Private Banking, Yıldız Holding ve Zorlu Center yöneticileriyle birlikte. Ev sahibi Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli.
Malum 8’inci Contemporary Istanbul 7 Kasım itibarıyla Lütfi Kırdar Kongre Sarayı’nda başlıyor. Bu yıl 21 ülkeden 92 çağdaş sanat galerisi, 650 sanatçı, 3 bin eser katılıyor. Fuar, 10 Kasım’a kadar devam edecek. 6 Kasım’daysa davetlilere özel ön izleme var. Zaten satışların çoğu da işte bu ilk günde gerçekleşiyor.
Geçen yıl tam da bu zamanlarda fuardan birkaç gün önce “Çağdaş sanatta bu kadar hız sağlıklı değil” demişti Ali Güreli. Bu açıklamasıyla çoğumuzun hislerine de tercüman olmuştu. Geçen yıldan bu yana hız konusunda bir değişiklik yok, çağdaş sanat hız kaybetmeden ilerliyor. Hatta yeni çağdaş sanat fuarları da yapılıyor. “İşte yeni sanat fuarlarının yapılması doğru yolda olduğumuzu gösteriyor” diye başlıyor Ali Güreli konuşmaya. Sonra sıra geliyor, Contemporary Istanbul’da bu yılki yeniliklere...

Dijital sanat yükselişte
Beni en çok heyecanlandıran dijital sanatlara ayrılan Plugin Istanbul bölümü. Sanırım dijital sanatları yeterince anlamadığımı düşündüğümden ve daha çok örnek görerek kendimi geliştirmek istediğimden. Zaten beğenseniz de beğenmeseniz de, son 10 yılda dijital sanatlar daha çok öne çıkıyor.
“Sanat, tasarım ve teknolojiyi birbirine yaklaştırmayı amaçlıyoruz. Plugin Istanbul ile galerileri, tasarım ve mimari stüdyolarını ve bu alanlarda çalışan yazılım ve teknoloji firmalarını projenin içine çekmeyi arzuluyor, dijital sanatın en iyi örneklerini bir araya getirmenin yanında izleyicilerin bütün duyularına hitap eden ve onları şaşırtan bir proje yaratmak istiyoruz” diyor Ali Güreli. Bunun için de fuarda 1000 metrekarelik özel bir bölüm ayırmışlar. Ayrıca Plugin Istanbul’un ileride bağımsız bir fuar olmasını da hedefliyorlar.

Konuşmalar merak uyandırıyor
Fuarda her yıl olduğu gibi yine en çok CI Dialogues adlı konferans serisi ilgimi çekiyor. Bu yıl “Yeni medya, yeni teknolojiler ve sanat” odaklı CI Dialogues programı “Sanatın geleceği, geleceğin sanatı” üzerine bir tartışma platformu oluşturacak. Dünyadan yeni medya koleksiyonerleri, sanatçıları, küratörleri ve eleştirmenlerinin katılacağı program fuar alanında gerçekleşecek. Medya fuarı Unpainted’ın Direktörü Annette Doms, Loop Art Fair Komites Üyeleri ve Yeni Medya Koleksiyonerleri Isabel & Jean-Conrad L’emaitre de konuşmacılar arasında.
Bu yıl “Yeni Ufuklar” bölümündeyse Rusya’dan galerilere, sanatçılara, küratörlere, sanat eleştirmenlerine ve koleksiyonerlere yer veriliyor. Ayrıca OMV’nin sponsorluğunda yeni bir proje var, “Diyalog: Viyana’dan Sanat”. Bu bölümde Avusturyalı çağdaş sanatçıların eserleri sergilenecek.

Yabancı koleksiyonerler geliyor
Fuarı izlemek üzere yurt dışından birçok koleksiyoner de İstanbul’a gelecek. Hatta Uluslararası Kurumsal Çağdaş Sanat Koleksiyonerleri Derneği IACCCA’nın 30 üyesinin fuara katılacağı şimdiden belli.
Contemporary Istanbul’un başlattığı Art Istanbul sanat haftasıysa bu yıl 4-10 Kasım tarihlerinde ikinci defa hayata geçiriliyor. Art Istanbul boyunca İKSV, İstanbul Modern, Sabancı Müzesi, Pera Müzesi, Proje 4L Elgiz Müzesi, SALT başta olmak üzere daha birçok sanat kurumu özel rehberli programlar düzenliyor. Sanat haftasını da fuarı da heyecanla bekliyoruz.