Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sanatçılar, koleksiyonerler, yerli ve yabancı galeri sahipleri Contemporary Istanbul şerefine Leyla Alaton’un evinde toplandı. Bakın, çağdaş sanatla ilgili en çok neler konuşuldu?

Cumartesi akşamı Lütfi Kırdar’ın yoğun trafiği Büyükdere’deydi. Mehmet Güleryüz’den Bedri Baykam’a, Füsun-Faruk Eczacıbaşı’ndan Can Elgiz’e, Rabia-Ali Güreli’den İnci Aksoy’a sanatçılar, koleksiyonerler, yerli ve yabancı galeri sahipleri Contemporary Istanbul Danışma Kurulu Üyesi Leyla Alaton’un evinde toplandı. Amaç sadece fuarın yorgunluğunu atmak değildi tabii, her yıl olduğu gibi yine çağdaş sanat meraklıları bir araya gelince bol bol çağdaş sanat konuşuldu. Bakın, bu yıl sekizincisi düzenlenen Contemporarary Istanbul’la ilgili en çok neler konuşuldu?
* “Contemporary Istanbul bu yıl büyüledi” ya da “Şimdiye kadar gördüğümüz en etkileyici işler”: Böyle diyenler oldu, oysa çağdaş sanat piyasasını yakından takip edenler onlarla aynı görüşte değildi. Sergilenen işlerin çoğu önceden görülmüş olduğu için.
* “Sanatçıların işleri dönemin ruhunu yansıtmıyor”: “Bırakın sanatçının toplumun önünde olmasını, bizim sanatçılarımız toplumun arkasından geliyor hissi yaratıyor” diyenler de var. Ardan Özmenoğlu’nun “Orgazm” adını verdiği işinin dışında son zamanlarda yaşananlarla ilgili bir şeye rastlamadık. Bu sanatçılardan mı, yoksa galericilerden mi kaynaklandı, emin değilim. Ama söz konusu güncel sanat olunca biraz daha cesaret görmek istiyoruz.
*“Yabancı galeriler artık farklı işleri değil, sadece Türk koleksiyonerlerin beğeneceği işleri getiriyor”: Sık sık duyduğumuz eleştirilerden biri de bu. Sonuçta bu bir fuar, tabii ki satışa yönelik olacak. Ama yurtdışındaki fuarların her yıl daha da şaşırtıcı ve bienal ayarında işler çıkardığını takip edenler için bu bir hayal kırıklığı.
* “Sergilemede ilerleme var”: Yerli galeriler sergileme konusunda kendilerini geliştirdiler. İlk yıllarda halıcılar gibi eserleri üst üste yığanlar da vardı. Şimdi daha çok özen gösteriliyor ama hâlâ yeterince iyi değil.
* “Fiyatlar uçmuş durumda”: En çok tartışılan ise, bu bir balon mu, yoksa gerçekten bu fiyatlar hak ediliyor mu? Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, “Hâlâ birçok yönden piyasada şişkinlik var. Zamanla oturacak. Türkiye’deki çağdaş sanat piyasası çok değişim içinde, kendi kurallarını yeni yeni keşfediyor, herkes çabuk öğreniyor.” demişti önceki konuşmamızda. Belli ki keşif süresi daha uzun süre devam edecek. Bu durumda eserlerin henüz gerçek değerini bulması zor.
* “AVM gezmek kadar sevdik”: İlgilendiğimiz her sergiyi takip etmektense bütün galerilerin bir arada olması hayatımızı kolaylaştırdı. İtiraf etsek de etmesek de, nasıl AVM’leri çok seviyorsak, bir yaşam alanı olarak görüyorsak, çağdaş sanat fuarını da öyle bağrımıza bastık. Boşuna çoluk çocuk kuyruklar oluşmadı. Tabii bunda bu yıl Ülker’in desteklediği çocuk atölyelerinin de etkisi vardı. Kimi “Fuar kuru kalabalık” dedi, kimi de “Sanat toplumla buluştu, bu, satıştan daha önemli” görüşündeydi.
Şimdi Contemporary
Istanbul’un nasıl geçtiğini bir de Ali Güreli’den dinleyeceğim.
Bakalım, Ali Güreli neler
anlatacak?