Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tam sekiz yıl önce Paris Moda Haftası’nın en farklı gösterisini Grand Palais’de Ayşe ve Ece Ege’nin markası Dice Kayek yapmıştı.
2014 ilkbahar-yaz koleksiyonlarını ‘Noir’ ve ‘Pearl’ adlarını verdikleri iki filmle tanıtarak, moda haftasına yenilik getirmişlerdi.
Dice Kayek, uzun süredir defile yapmak yerine başka formüller arıyordu.
Daha önce ‘Istanbul Contrast’ adlı bir sergi düzenlemişlerdi, yıllar sonra da bir moda filmi ve sanal defileyle karşımıza çıktılar.
İlk filmin adı ‘Noir’dı (Siyah), 1961 yapımı Alain Resnais film-noir’ı ‘Last Year at Marienbad’ın kilit sahnelerini tekrarlıyordu.
İlk defa bir moda filminde başrolde kıyafetler değil, karakterler vardı.
Tasarımlar özellikle geri plandaydı.
İlk filmde hırslı ama elegan bir kadının nasıl kendi kendini yok ettiğini izlemiştik.
İkinci film ‘Pearl’de (İnci) ise aynı kadının sonradan yeniden hayata geldiğinde hırslarından arınmış bambaşka birine dönüştüğünü görmüştük.
‘Pearl’, bir moda filminden çok, sanal bir defileydi aslında... Modelin önümüzden podyum yürüyüşüyle geçmediği, kendini müziğin ritmine kaptırdığı filmde Kayek tasarımlarını hem yakından hem uzaktan görme fırsatı vardı.
Tasarımlar kendileri konuşuyordu, detaylar ve kusursuz teknik ikinci filmde ön plana çıkıyordu.
Filmin yönetmeni moda filmleri denince ilk akla gelen Showstudio’nun yönetmenlerinden Marie Schuller’dı. ‘Noir’ filminin styling’ini Kayek’in kreatif direktörü Ece Ege kendisi yapmıştı.

Haberin Devamı

Dice Kayek  bugün Paris  Moda Haftası’nda
Hatta Ece Ege film çekmeyi çok sevmiş, “1950’lerden beri defileler var. Artık herkes farklı bir şeyler görmek istiyor. O yüzden ve tabii filme ilgim nedeniyle 2014 ilkbahar-yaz koleksiyonumuzu iki filmle sunuyoruz. Şimdiki aklım olsa moda yerine film okurdum” demişti.
Aradan tam sekiz yıl geçti, pandemi nedeniyle moda haftaları dijitalleşti, modaevleri defile yerine filmlere yönelmek zorunda kaldı.
Mart 2021’de Dice Kayek, dijital olarak düzenlenen Paris Moda Haftası’na İstanbul Pera Palace Oteli’nde Marie Schuller’in çektiği moda filmiyle katıldı.
Ünlü yazar Agatha Christie’nin ‘Doğu Ekspresi’nde Cinayet’ romanından esinlenilen filmde aralarında Ahu Yağtu, Burak Hakkı, Candan Erçetin, Hatice Aslan ve Selma Ergeç gibi ünlü isimlerin yanı sıra, Dice Kayek’in yakın çevresinden arkadaşları da yer aldı.
Şimdi ise Dice Kayek, Paris Moda Haftası resmi takviminde İlkbahar/Yaz 2022 koleksiyonunu sergilemeye hazırlanıyor.
Marie Schuller’in bir kez daha yönetmen koltuğuna oturduğu, Paris’e bir saat uzaklıkta bulunan Château d’ Aunoy’da çekilen İlkbahar/Yaz 2022 koleksiyon filmi, bugün Türkiye saatiyle 11.00’de Paris Moda Haftası resmi sitesi http://www.fhcm.com/’un yanı sıra www.dicekayek.com adresinden ve markanın Instagram hesabı @dicekayek’ten de yayınlanacak.
Ayrıca bugün moda endüstrisinin önde gelenleri ve özel davetliler, Dice Kayek koleksiyonunu markanın Paris’teki butiğinde de görme fırsatı bulacak.