Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Dünya içimde karanlık oyunlar oynuyor, Anne!’ Ebru Ceylan’ın son fotoğraf sergisinin adı. ‘Yalnız ve güzel ülkemiz’in durumuna ve şu anki duygularımıza tercüman oluyor. Ama fotoğraflara baktıkça nedense içiniz kararmıyor, tam tersine derinlerde bir umut beliriyor

EBRU CEYLAN’IN SON ÇIĞLIĞI

Aylar önce Berrin Yoleri’den aldım haberi. Ebru Ceylan bir sergi hazırlığında. Berrin Yoleri ve Ebru Ceylan daha önce Çağdaş Eğitim Vakfı’nın (ÇEV) ‘Kutup Yıldızları’ projesinde birlikte çalışmıştı. ‘Kutup Yıldızları’nı Ebru Ceylan fotoğraflamıştı.

Haberin Devamı

ÇEV’e büyük destek
Şimdi de bu ikili bir araya geldiğine göre ÇEV için de bir şeyler yapılıyor demek dedim. Gerçekten de öyle çıktı. Sergiden elde edilecek gelirin bir kısmıyla fotoğrafçı olmak isteyen bir ÇEV öğrencisine burs verilecek. Üstelik serginin kataloğu da ÇEV yararına 50 TL’ye satılıyor.

Sadece çocuklar değil, hepimiz aynı durumdayız
Şimdi gelelim asıl vurucu noktaya. Serginin adı ‘Dünya içimde karanlık oyunlar oynuyor Anne!’. “Bir çocuğun büyük bir bilinmezlik olarak dünya karşısında tedirgin iç dünyasından yola çıkıp, çocuk dünyasına dair ontolojik bir bakış denemesi” diye tanımlıyorlar. Aslında şu günlerde sadece bir çocuğun değil, hepimizin peş peşe gelen facialar karşısında durumu bu, hepimiz tedirginiz. İşte belki de o yüzden daha da çok etkiliyor fotoğraflar insanı çünkü hepimizin ortak çığlığı bu.

Kendi oğlu ilham verdi
Ebru Ceylan aslında kendi oğlunun cümlesinden yola çıkmış. Serginin başlığı da bu cümle zaten. Fotoğrafladığı çocuk da kendi oğlu. Zaman zaman basit rüşvetlerle onu kandırdığını da söylemekten kaçınmıyor.

Nuri Bilge Ceylan da destekledi
Bazı fotoğraflarda Ebru Ceylan’ın eşi Nuri Bilge Ceylan’ı da görüyoruz. Sinema ve televizyon eğitimi alan Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan filmlerinde senarist olarak da oyuncu olarak da karşımıza çıkıyor. Ailenin bütün fertlerinin birbirlerine destek olduğu bir çalışma bu. Arkasında ne kadar emek olduğu belli. Ne kadar karanlıklar ve yalnızlıklardan bahsetse de, fotoğraflar ne kadar etkili ve sarsıcı olsa da Milli Reasürans Sanat Galerisi’nden çıkarken içiniz sıkılmıyor. Tam tersine böyle yaratıcı ve üretken bir ailenin işini gördüğünüz için içiniz umutla doluyor. En azından benim öyle oldu.
Sergi 10 Aralık’a kadar devam edecek. İlk fırsatta gezmenizi tavsiye ederim.
Milli Reasürans Sanat Galerisi pazar ve pazartesi hariç her gün 11.00-18.30 arası açık. Tel: 0 212 230 19 76

Lucca’ya rakip geliyor
Önümüzdeki hafta Bebek’in yeni bir lounge-bar’ı oluyor. Adı Poupon. Sadece akşamları açık olacak. Özlediğimiz mahalle barı konseptinde. Nerede mi? Bebek Kitchenette’in 3. katında. Daha önce Havana, Margaux, Ansen gibi mekanlardan tanıdığımız Bubu lakaplı Burak Akkök işletecek Poupon’u. İstanbul Doors mekanı olması mı, Burak Akkök’ün şehre ve işletmeciliğe dönüşü mü, yoksa Bebek’in göbeğinde Lucca’ya komşu olması mı daha etkili olur bilmem, ama Poupon’un kısa sürede popüler olacağına eminim.