Teknolojiyle büyüyen çocuk okula gittiğinde elinden teknolojiyi alırsanız çocuğun ilgisini de kaybetmiş olursunuz. İşte bu yüzden eğitimde yeni bir dönem başlıyor
Şimdiki çocuklarla biraz zaman geçiren herkes farkında, eğitim sistemi değişmeli. 5 yaşında Google’da arama yapan, elinden düşürmediği iPad’de sürekli oyunlar oynayan ve büyükleri yenen bir nesilden söz ediyoruz. Teknolojiyle büyüyen çocuk okula gittiğinde elinden teknolojiyi alırsanız çocuğun ilgisini de kaybetmiş olursunuz.
Tabii ki bizim okuduğumuz ders kitapları onları kesmeyecek. Cilt cilt ansiklopediler karıştırılarak yapılan araştırmaları asla anlamayacaklar. Bize verilen ezberler onlara çok saçma gelecek, ulaşmak istedikleri her bilgi sadece bir telefon uzaklıklarındayken ve o telefon ellerinden düşmüyorken. Kendi telefonları da olması gerekmiyor, anne, baba, eş, dost, akrabanınki de yeterli. Nerede telefon görseler oynamaya başlıyorlar. Bizden çok ama çok ilerideler. Bu durumda eğitim sisteminin de onlara ayak uydurması gerekiyor.
Apple’dan ders kitapları
Tam iki hafta önce Apple dijital öğrenmede yeni bir devir başlattığını açıkladı. Ders kitaplarının iPad versiyonlarını çıkardı. Bu da demek oluyor ki, artık ders kitapları interaktif olacak. 3D grafikleri bile hareket ettirebilecekler. Tablette önemli şeylerin altını çizmek ve not almak bile daha kolay. Ayrıca ders kitaplarının dijital olması demek sürekli yenilenmeleri anlamına da geliyor. Normalde ders kitapları 5-6 yılda bir yenilenerek basılıyordu. Şimdi sürekli güncellenecek.
Kağıt ve baskı masrafı olmayacağı için ders kitabı fiyatları da ucuzlayacak. Ama tablet bilgisayarların fiyatlarının da ucuzlaması gerekiyor. Gerçi Apple gibi firmalar okullar için daha uygun fiyatlar yapacaklarını söylüyorlar.
Fatih projesi tam 52 okulda başladı
Dijital öğrenim önemli bir adım ama uzun bir deneme süreci gerekiyor. Okulların ve öğretmenlerin de bu yeniliğe ayak uydurması zaman alacak.
Bakınız Fatih projesiyle Türkiye’de de yeni bir adım atıldı. Önceki gün tam 52 pilot okulda öğrencilere tablet bilgisayar dağıtıldı.
Araya başka konular girdi, proje hak ettiği kadar konuşulmadı. Çocuklarını nasıl yetiştirmek istediğine elbette aile karar verir. Çocuklarla ilgili devletten beklediğimizse belli, iyi bir eğitim sistemi. Eğer Fatih projesiyle pilot okullarda başlayan tablet bilgisayar uygulaması başarılı olur da Türkiye’ye yayılırsa, ne mutlu bize!
BÜYÜK GÜN: 7 HAZİRAN
Onu ya çok seviyorsunuz ya da hiç sevmiyorsunuz. Arası yok. Çok sevenler bile “Artık yaşlandı” derken Madonna yine yaptı yapacağını. Super Bowl’daki şovu izlenmeye değerdi, sakat diziyle sahneye çıkmasına ve düşme tehlikesi geçirmesine rağmen.
Madonna 53 yaşında, ama hâlâ gençlere oynuyor. Şovuyla da şarkılarıyla da.
Bu arada Madonna’nın sahneden bir anda yok oluşu ve arkasından ‘World Peace’ (Dünya barışı) mesajı çıkması hepimize Meltem Cumbul’un Altın Küre konuşmasını hatırlattı. Belli ki Madonna Meltem Cumbul’un vermesi beklenen ödülü kendisi verince Cumbul’la ilgilenmiş. Daha önce de “Ben de Altın Küreleri izleyerek büyüdüm” diyerek Cumbul’a gönderme yapmıştı. Dünya barışı mesajları 90’ları hatırlatıyor. Eee, Madonna da 80’lerde başlamasına rağmen asıl 90’ların yıldızıydı ama hâlâ parlıyor.
Onu sahnede bir kez daha izlemeyi çok istiyorum. İşte o yüzden, bir BKM organizasyonu olan 7 Haziran’daki Madonna İstanbul konserini heyecanla bekliyorum. Bakalım Türk Telekom Arena Madonna sahnesinin altından kalkabilecek mi?