Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Karşınızdaki görevli “Park etmeyin” diye sizi uyarıyor ama burası tam da evinizin önü. Nasıl yani? Bu aralar ustümüze park cezaları yağıyor Haklı olduğumuzu savunmaksa zor geliyor
İstanbul’da trafik sorunundan sonra şimdi bir de park derdiyle uğraşıyoruz demiştim üç ay önce. O zamanki durum fenaydı. Evinin önüne arabasını park edenler hem İspark görevlilerine para ödüyor hem de sonradan internet sitesine girip baktığında plakasına ceza kesilmiş olduğunu görüyordu. Şimdi durum daha da vahimleşti.
Maçka Caddesi’nde altında garajı olan apartmanlara park cezası yağmaya başladı. Hal böyle olunca apartman sakinleri de ‘Kim uğraşacak itiraz etmekle, ödeyelim gitsin!’ demez mi? Bir bakıma haklılar. İtiraz etmeye kalksalar iş uzayacak. Oysa itiraz etmeyince de kimin, neye göre kestiği belli olmayan haksız cezalar ödenecek.
Artık öyle bir hale geldik ki, kimse haklı olduğunu kanıtlamak için uğraşmak istemiyor. Öyle bir enerji ve zaman yok.

Haberin Devamı

Türünün tek örneği: Pera Thai
İstanbul’daki Uzakdoğu restoranları arasında önemli bir istisna var. Herkes yemeğinin ne kadar iyi olduğu konusunda hemfikir ama nedense en sevdiğiniz restoranlar denince hemen akla gelmiyor. Neden mi? Son derece basit. Restoran medyatik değil, olmak için de en ufak bir çabası yok.
Pera Thai’dan bahsediyorum. Hürriyet Cumartesi Pera Thai’a En İyi Uzakdoğu Restoranı demiş, Time Out En İyi Etnik Restoran ödülünü vermiş. Hatta restoran, 2006’da Tayland devletinden ‘Thai Select’ ve 2009’da Tayland Ulusal Yemek Enstitüsü’nden de ‘Tayland’ın Gururu, Mükemmel Thai Restoranı’ ödülünü almış.
Şimdi’nin işletmecisi, Asmalımescit’in muhtarı Gügü (Gülsün Sami) sayesinde Pera Thai’ın sahibi Neval Gürçay ile tanışma fırsatım oldu. Kendisine sordum, bu ödüller için Tayland’da nereye başvurduklarını. Kendileri başvurmamışlar, bu ödüller için değerlendirme habersiz yapılıyormuş.

‘Neden Etiler’de açmıyorsun?’
Neval Gürçay Pera Thai’ı bundan tam dokuz yıl önce bugünkü yerinde açtığında herkes şaşırmış. O zamanlar kendisine “Neden Etiler, Nişantaşı gibi bir yerde açmıyorsun? Burada çok para kaybedersin” demişler ama o kimseyi dinlememiş, bildiğini yapmış. Şimdi dokuz yıl sonra Şişhane en parlak dönemini yaşıyor.

Haberin Devamı

Taylandlılar neden beğeniyor?
Zaten etnik bir restorana gidecekseniz, içeride etnik kökenli müşteriler varsa tamamdır. Gözünüz kapalı o restorana gidebilirsiniz. Pera Thai’da köri ve diğer soslar da katkı maddesi eklemeden ev yapımı burada hazırlanıyor. Taylandlılar farkı anlıyor ve İstanbul’a gelen Taylandlı gruplar mutlaka Pera Thai’a yemeğe gidiyor. İstanbul’un en havalı isimleri de özel kutlamalarını burada yapıyor. Bilen biliyor ama Neval Hanım isim vermemekte kararlı. ‘Burada rahat ettikleri için geliyorlar. Ben onların ismini kullanıp prim yapmak istemiyorum. Öyle yapsam bir daha gelmezler’ diyor.
İşte Pera Thai İstanbul’da türüne alışık olmadığımız bir yer. O yüzden de kesinlikle el değiştirmemeli ve hep böyle kalmalı.

Evinizin garajında  bile park cezası yiyebilirsiniz


Kendinize vereceğiniz en heyecanlı hediye
Artık siz de fotoğraf sanatçısı Ali Kabaş ve grafik tasarımcı Yetkin Başarır ile birlikte fotoğraf çekebilirsiniz.
Ali Kabaş ve Yetkin Başarır bir araya gelip Departures Photography Workshops’u kurdu.
Sıfırdan başlayacaksanız beş saatte fotoğrafa giriş kursları tam size göre. Eğer ekipmanı tanıyorsanız ‘İstanbul’da bir gün’ ya da şehir dışı çalışmalarına da katılabilirsiniz.
Perşembe-pazar hem teorik bilgi edinecek hem fotoğraf çekeceksiniz. Ali Kabaş’ın hava fotoğrafları da sualtı fotoğrafları gibi görülmeye değer. En yakın Kapadokya workshop’u ne zaman mı? 25 Mart-28 Mart arası. Kaçırmayın derim.
www.dpw-tr.com