Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bağımsız film festivali !f İstanbul 13 Şubat’ta başlıyor. 13-23 Şubat tarihlerinde Beyoğlu Cinemaximum Fitaş, İstinye Park Cinemaximum, Cinemaximum Budak sinemalarında. 27 Şubat-2 Mart tarihlerinde ise Ankara (Cinemaximum Armada) ve İzmir’de (Cinemaximum Konak Pier).
Daha önümüzde iki hafta var diye sakın rehavete kapılmayın. Söz konusu !f İstanbul olunca sona kalan dona kalıyor. Malum biletler 3 gün sonra satışa çıkıyor ve çıkar çıkmaz da tükeniyor. Şimdi kendinize bir iyilik yapın, listeyi okuyup kendi listenizi hazırlayın ve seans saatini bekleyin.

Haberin Devamı

MUTLAKA İZLEMELİ

* Lars Von Trier hayranlarına: Usta yönetmenin son filmi ‘Nymphomaniac/İtiraf’ her ülkede çok ses getirdi.
Adı yanıltmasın, seks sahneleri çok konuşulsa da, bu erotik bir film değil. Film, iki bölümden oluşuyor. Başrolde bir seks bağımlısı olarak izleyeceğimiz Charlotte Gainsbourg var.
* Moda dünyasını en çok ilgilendiren: Fransız Vogue dergisinin eski editörü Carine Roitfeld’in hayatını anlatan ‘Mademoiselle C/Matmazel C’de; Karl Lagerfeld, Tom Ford, Donatella Versace’yi de izleyeceğiz.
* İlham kaynağı Edward Hopper: Alfred Hitchcock’tan David Lynch’e birçok sinemacıya ilham kaynağı olmuş Edward Hopper’ın 13 tablosunda gördüğümüz bir kadının hikâyesi ‘Shirley: Visions of Reality/Shirley: Gerçekliğin Kehanetleri’.
Arka planda ise 1920’ler Amerika’sının yeniden hayal edilmiş hali var.
* En son keşif: ‘Finding Vivian Maier/Vivian Maier’in Peşinde’
Fotoğrafları ölümünden sonra kazara keşfedilen Vivian Maier, bugün büyük bir sanatçı olarak kabul ediliyor. Maier’ın fotoğraflarını keşfeden John Maloof’un ve yönetmen Charlie Siskel’in gözünden, bu gizemli kadının izini süren bir belgesel.
* Sanat meraklılarına: ‘Tim’s Vermeer /Tim’in Vermeer’i’.
Philadelphia’da doğan Teller, gösterileri Broadway’de sergilenen bir illüzyonist. Tim’s Vermeer (2013), Teller’ın ilk uzun metrajı. Tim Jenison post-prodüksiyon ve grafik alanındaki bilgisayar programlarıyla tanınan bir mucit. Hobilerinin en sonuncusu Hollandalı büyük ressam Johannes Vermeer. Hayatında hiç resim yapmamış Tim, optik bir alet yardımıyla Vermeer’in ‘Müzik Dersi’ isimli tablosunun aynısını yapabilmeye çalışıyor.
* En çok beklenen: ‘Dallas Buyers Club’.
‘C.R.A.Z.Y./Çılgın’, ‘Young Victoria/Genç Victoria’, ‘Cafe de Flore/Ruh Eşim’ gibi filmleriyle tanıdığımız Jean-Marc Valle’nin son filmi. Sarsıcı hikayesi kadar Matthew McConaughey ve Jared Leto’nun oyunculuklarıyla da merak uyandırıyor.
* Gökkuşağı filmlerinde kaçırılmayacak: ‘Voltrans’.
Türkiyeli trans erkek bireylerin ilk örgütlenme mücadelelerine tanıklık ediyor.
* Scarlett Johansson hayranlarına: ‘Femme Fatale’. ‘Sexy Beast/Seksi Hayvan’, ‘Birth’ filmleriyle tanıdığımız Jonathan Glazer’ın Michel Faber’ın kitabından uyarladığı kendisine seksi bir kadın imajı vererek erkekleri avlayan tehlikeli bir uzaylıyı anlatıyor. Uzaylı rolünde Scarlett Johansson var.
* Jude Law hayranlarına: ‘Dom Hemingway’.
‘The Hunting Party/Av Partisi’, ‘Matador’ filmleriyle tanıdığımız Richard Shepard’ın yazıp yönettiği, Jude Law’un başrolde olduğu bir suç komedisi.
* Müzisyenlerimiz anlatıyor: ‘Anarşik Harmoni’.
Koray Kaya’nın yönettiği filmde, İlhan Mimaroğlu’dan Aydın Esen’e, İlhan Erşahin’den Arto Tunçboyaciyan’a önemli müzisyenler çağdaş müziği tartışıyor.

Haberin Devamı

* En çok heyecanla beklediğim belgesel: ‘We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks/ Sırları Çalıyoruz: Wikileaks’in Hikayesi’.
Alex Gibney’nin filminde Julian Assange ve Bradley Manning’in yaşadıkları ve haklarında yaratılan efsaneler anlatılıyor.

Haberin Devamı

* En çok merak ettiğim: Michel Gondry’nin ‘Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam Chomsky’/Uzun Boylu Adam Mutlu mu?’.
Dilbilimci, filozof, tarihçi, mantıkçı, aktivist, siyasi eleştirmen ve yazar Noam Chomsky’le yapılan sohbetlerden oluşuyor bu animasyon film.

FİLM DIŞINDA NELER VAR?

* Erdem Helvacıoğlu’nun Gezi direnişi süresince kayıt ettiği dış seslerden oluşan 60 dakikalık işinin dinletisi “Direnişin Sesleri”...
* 16 Şubat’ta Salt Beyoğlu’nda Ali Kazma, Bejan Matur, Jem Cohen ve Guy Piccioto gibi isimlerin de katılacağı ‘Konuşalım’ başlıklı konuşma.
* Jem Cohen’in Guy Picciotto, Jim White, George Xylouris’den oluşan ekibiyle 19 Şubat’ta Babylon’da vereceği konser...