Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

FATMAGÜL’ÜN YEMEĞİNDE NELER OLDU

Vakıfların düzenlediği yemekler beni korkutur. Hayır işi için bir araya gelinir aslında. Ortada önemli bir amaç vardır. Ama etrafınıza dönüp baktığınızda saatlerce saç ve makyaj yaptırıp, giyinip kuşanıp iki kare fotoğraf çektirmek, magazin sayfalarında biraz daha yer almak için çırpınan kadınları da görürsünüz. Böyle durumlarda, “Olsun, yine de her türlü destek gereklidir” deyip kendinizi avutursunuz.
Yukarıdaki tablodan tamamen farklı, görüntüyle değil yapılan işle ilgili bir vakıf var, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG). Başında İbrahim Betil var. Yönetimde canla başla çalışan Hülya Eltemur’la da tanışma şansım oldu. Peki ama tam olarak ne yapıyorlar? Gönüllü gençleri toplayıp sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiriyorlar. Bunların sürdürülebilir projeler olmasına dikkat ediyorlar. Geçen yıl toplum gönüllüsü gençler tam 235 bin 349 kişiye hizmet vermiş. Küçümsenemeyecek bir rakam.

Haberin Devamı

Kadınlara büyük destek
İbrahim Betil’den projelerini heyecanla dinledim. Amaç, ‘Fatmagüllerin hikayesi mutlu bitsin diye’ genç kadınların eğitimine destek olmak. Hepimiz üçüncü sayfa haberlerini mümkün olduğu kadar çabuk geçiyoruz, görmemeye çalışıyoruz. Oysa inkar edemeyeceğimiz gerçekler var. TOG, hepimizin önüne bu bilgilerin sıralandığı broşürler koymuş: ‘Türkiye’de her 10 kadından dördü fiziksel şiddete maruz kalmakta, her dört kadından biri yaşadığı fiziksel şiddet sonucu yaralanmakta. Sadece emniyet verilerine göre her gün ortalama beş kadın en yakınındaki erkekler tarafından öldürülmekte. Şiddet uygulayan fail çoğu zaman bir baba, bir ağabey, bir sevgili ya da bir koca...’
‘Türkiye’de 1934’ten beri, kadınların seçme ve seçilmesinin önünde hiçbir yasal engel yok. Buna rağmen parlamentodaki kadın milletvekili oranı yüzde dokuz. Cumhuriyet tarihindeyse sadece bir kadın vali var. Türkiye’de kadınlar sosyal, siyasi, ekonomik alanda yok...’
İşte TOG şimdi bunun için çalışıyor. ‘Kadının İnsan Hakları Eğitici Eğitimi’ ve ‘Eksik Etek Gençlik Yaz Kampı’ gibi projeler hazırlıyor. Bu yemekte projeler için bağış toplandı. Çekilişle dizi setini ziyaret ve misafir oyunculuk hakkı kazananlar oldu. Bakarsınız bir bölümde karşınıza Ferhunde Verdi çıkar. Bu kadar kadın bir araya gelince en çok konuşulan isim Fatmagül’ün Kerim’i Engin Akyürek oldu. Engin’le fotoğraf çektirmek için bütün kızlar toplandık. Dizi ekibi tam kadro oradaydı, bir tek kişi dışında.

Haberin Devamı

Beren Saat gelmedi, telafi edecek mi?
Üç aydır planlanan bu organizasyona Beren Saat aynı gün, son dakikada katılamayacağını bildirmiş. Eminim geçerli bir nedeni vardır. Ama ne olursa olsun, ekibini Fatmagül’süz bırakmamalıydı. Neden gelemediğiyle ilgili kulaktan kulağa çeşitli söylentiler dolaştı. “Reklam çekiminde” diyen de oldu, “Yurt dışındaymış” diyen de. “Angelina Jolie yardım kuruluşları için nerelere gidiyor, Beren Saat Kandilli’ye bile gelemedi” diye uzun uzun konuşuldu. İsmi, TOG’un hazırladığı teşekkür listesinin en başında yer alan Beren Saat, bilet alıp katılanlar kadar vakıf çalışanlarını da üzdü. Umarım Toplum Gönüllüleri’ne yaptığı bu ayıbı en yakın zamanda başka bir projeyle telafi eder.

Haberin Devamı

MONICA’NIN DADISI
Artık o da bizden biri. Bir AVM canavarı daha yarattık. Neyse ki bizimkiler kadar AVM gezmelerini ciddiye almıyor. Mağazaları öyle full makyaj, stilettolarla falan dolaşmıyor. Geçenlerde Kanyon Le Pain Quotidien’de ona rastlayan biri anlattı. Monica’nın orada olduğunu duyup canlısını görmek isteyen bir kadın olay yerine gelmiş ve “Aaa, bu muymuş? Monica’yı değil, dadıyı tanıdım fotoğraflardan” demiş. Kadınlar gerçekten acımasız olabiliyor.