Tam bir hafta kaldı 32’nci İstanbul Film Festivali’nin başlamasına. Festival, 14 Nisan’a kadar devam edecek. Bu yıl her zamankinden daha çok film var. İşte, hayat kolaylaştıracak listeler
Son bir haftadır masamda bir kitapçık var. Her fırsatta açıp çalışıyorum. Şimdiye kadar o kadar çok sayfa kıvırmışım ki, işin içinden çıkamaz bir haldeyim. Elimdeki kitapçık bakkal defterine dönmüş durumda. Kıvırdığım her sayfada bir film var. Hepsini izlemek istiyorum ama bir yandan da bunun mümkün olmayacağını çok iyi biliyorum. Neyse ki beklenen yardım, İKSV Medya İlişkileri Direktörü Ayşe Bulutgil’den geliyor, İstanbul Film Festivali Direktör Yardımcısı Kerem Ayan’ın seçimlerini gönderiyor bana. Ben de kıvırdığım sayfalarla Kerem Ayan’ın seçimlerini karşılaştırarak kendi listemi yapıyorum. Buyrunuz...
* ’Aklımı Oynatacağım/Los Amantes Pasajeros’: Festivalin açılışında gösterilecek. Pedro Almodovar’ın son filmi. Usta yönetmen, “Hafif bir komedi” diye tanımlıyor. Antonio Banderas, Penelope Cruz ve Paz Vega da ufak rollerde karşımıza çıkıyor.
* ’Yasak Aşk/Two Mothers’: Anne Fontaine’in filmi. Naomi Watts ve Robin Wright birbirlerinin oğullarına aşık olan iki dostu canlandırıyor. Sundance Festivali’nde aile değerlerine ters düştüğü için çok yankı uyandıran filmi izlemeden yargılamamak lazım.
* ’Tim Buckley’den Sevgilerle/Greetings from Tim Buckley’: Yönetmen Daniel Algrant, efsane müzisyenler Tim Buckley ve Jeff Buckley’nin hiç kesişmeyen hayatlarının hikayesini anlatıyor. Jeff Buckley rolünde ‘Gossip Girl’ dizisinden tanıdığımız Penn Badgley var.
* ’Kapital/Le Capital’: Usta yönetmen Costa Gavras’ın kapitalist sistemi sorguladığı bir Fransız filmi.
* ’Çocuk Pozu/Pozitia Copilului’: Dediğim dedik bir anneyle yetişkin oğlu arasındaki ilişkiyi anlatıyor. Yönetmen, Calin Peter Netzer.
* ’Bir Şarkının Peşinde/ Searching for Sugar Man’: 60’ların sonunda keşfedilen müzisyen Rodriguez’in sahnede intihar ettiği söylentileriyle ortadan kaybolması ve Güney Afrika’da bir özgürlük simgesine dönüşmesini anlatıyor. Yönetmen, Malik Bendjelloul.
* ’Marina Abramoviç’in Yaşamı ve Ölümü/Bob Wilson’s Life and Death of Marina Abramovic’: Marina Abramoviç’le yönetmen Robert Wilson’ın 2011’deki işbirliğini anlatıyor. Yönetmen, Giada Colagrande.
* ’Silikon Gelin/The Mechanical Bride’: Allison de Fren’in belgeseli, yapay kadın ve ardındaki fikri inceliyor.
* ’Starlet’: 2012’nin en iyi bağımsız filmlerinden biri deniyor. Biri genç diğeri yaşlı iki kadının dostluğunu anlatıyor. Yönetmen, Sean Baker, başrolde Dree Hemingway var.
* ’Tanrı Amerika’yı Korusun/God Bless America’: Bobcat Goldthwait’in Amerikan kültürünü ve toplumun salaklaştırılmasını eleştiren komedi filmi.
Hatırlatalım, festival bu yıl Atlas, Beyoğlu, Feriye, Nişantaşı Citylife, Rexx sinemalarında ve Pera Müzesi Salonu’nda gerçekleşecek. Yoksa hâlâ biletlerinizi almadınız mı?
AŞK OLMAZSA OLMAZ DİYENLERE
* ’Saksı Olmanın Faydaları/The Perks of Being A Wallflower’
* ’Geceyarısından Önce/Before Midnight’
* ’Güreş ve Aşk/Mes Seances de Lutte’
* ’Kurt Çocuk/A Werewolf Boy’
* ’Büyük Umutlar/Great Expectations’
* ’Bu Aşk Fazla Sürmez/I Give It A Year’
* ’Bayanlar ve Baylar/Final Cut: Ladies and Gentlemen’
* ’Sadece Aşk/Love is All You Need’
* ’Yasak Aşk/Two Mothers’
* ’Ayıcık/Teddy Bear’
MÜZİKSEVERLER E
* ’Son Konser/A Late Quartet’
* ’Dörtlü/Quartet’
* ’Bir Şarkının Peşinde/Searching for Sugar Man’
* ’İnanmaktan Vazgeçme/Don’t Stop Believin’: Everyman’s Journey’
* ’Traviata ve Biz/Traviata et Nous’
* ’Tim Buckley’den Sevgilerle/Greetings from Tim Buckley’
* ’Sound City’
* ’The Sapphires’
* ’Yarım Kalan Şarkı/Song for Marion’
* ’Radyo Evi/La Maison de la Radio’
AKSİYON ARAYANLARA
* ’7 Kasa/7 Boxes’
* ’Kon-Tiki’
* ’Yarım Kalan Hayat/Nairobi Half Life’
* ’Babadan Oğula/The Place Beyond the Pines’
* ’Wasseypur Çeteleri/Gangs of Wasseypur’
* ’Beyaz Fil/White Elephant’
* ’Fidye/A Hijacking’
* ’Tanrı Amerika’yı Korusun/God Bless America’
* ’Hipnozcu/The Hypnotist’
* ’Katil/The Iceman’
RİSK ALMAYI SEVENLERE
* ’Cennet Trilojisi/Paradise Trilogy’
* ’Mekong Hotel’
* ’Uyum Dersleri/Harmony Lessons’
* ’Leviathan’
* ’Gizli Kimya/Upstream Color’
* ’Beyaz Nöbet/White Epilepsy’
* ’Kuş Yemi Yiyen Oğlan/Boy Eating the Bird’s Food’
* ’Zıt Kardeşler/Le Grand Soir’
* ’Karanlıktan Aydınlığa/Post Tenebras Lux’
* ’Ölümün Alfabesi/The ABC’s of Death’