Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Her yıl aralık ayının en heyecanla beklenen gecelerinden biri oluyor, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı ev sahipliğindeki Gala Modern.

Gala Modern  nasıl geçti

Sadece katılan 600 kişi için ya da çağdaş sanat piyasası için değil, hepimiz için. Çünkü amaç, İstanbul Modern’in yaşamına ve tabii eğitim programlarına katkıda bulunmak.

İstanbul Bienali etkisi

Gala Modern sayesinde şimdiye kadar tam 220 bin çocuk ve genç sanat eğitimi aldı.

Sadece 2015’te 42 bin çocuk ve genç bu programlardan yararlandı. Bu yıl Gala Modern’de toplam 2 milyon 195 bin TL bağış toplandı, bu gelirle yaklaşık 40 bin çocuk ve gence daha sanat eğitimi verilecek.

Haberin Devamı

Gala Modern’e en büyük destek eserlerini bağışlayan sanatçılardan geliyor.

Bu yıl Nuri Bilge Ceylan, Adnan Çoker, Sıtkı Kösemen, Nuri Kuzucan, Kemal Önsoy, Ardan Özmenoğlu, TUNCA, Autoban (Seyhan Özdemir Sarper, Sefer Çağlar) Ziya Tacir’in yanı sıra 4 yabancı isim de katıldı: Adrian Villar Rojas, William Kentridge, Richard Wentworth ve Pae White.

Tabii bunda İstanbul Bienali’nin de etkisi büyüktü.

Gala Modern  nasıl geçti

Geçen yılın yıldızı Tony Cragg’di, bir heykeliyle 1 milyon liralık bir bağış toplanmasına neden olmuştu.

Bu yıl en yüksek fiyata satılan eserler Kemal Önsoy ve Arjantinli sanatçı Adrian

Villar Rojas’a aitti. Raffi Portakal ve Maya Portakal Bitargil’in yönettiği açık artırmada 400’er bin liraya satıldı. Kemal Önsoy’un eserlerinden birini Zafer Yıldırım, diğerini ise Nevbahar Koç aldı.

Gecenin yıldızı Halit Ergenç

Arjantinli sanatçı Adrian Villar Rojas’ın İstanbul Bienali sırasında Büyükada Troçki evinin önünde denizde sergilenen ‘Annelerin en güzeli’ adlı işi ise Emre Eczacıbaşı tarafından İstanbul Modern koleksiyonu için alındı.

Bienal zamanı “Bu eser İstanbul’da kalmalı” konuşmaları çok yapıldı, hatta bienalin ana sponsoru Koç Holding’e bu konuda baskı yapanlar da oldu.

O yüzden açık artırmanın en çok merak edilen eseri de buydu.

Gecenin yıldızı ise Halit Ergenç’ti. Hayır, Sultan Süleyman’dan dolayı değil, Nâzım Hikmet’in ‘Dünyayı Verelim Çocuklara’ şiiriyle başlayıp İstanbul Modern’in ‘Doğa ve sürdürülebilirlik’ temalı, ‘Yok Olmadan’ başlıklı yeni sergisiyle eş zamanlı düzenlenecek eğitim programını tanıtmasıyla.

Haberin Devamı

Paris’te İklim Konferansı’nın olduğu hafta sonu bizde de İstanbul Modern konuya dikkat çekti. Başta Halit Ergenç ve Cem Yılmaz olmak üzere birçok kişi projeye destekte bulundu ve 300 bin liralık ek bir gelir yaratıldı.

Bu yılki Gala Modern’de her zamankinden farklı olarak dizi yıldızları da ilgi çekiyordu.

Bergüzar Korel ve Halit Ergenç’in yanı sıra ‘Kiralık Aşk’ ve ‘Kiraz Mevsimi’ gibi dizilerden tanıdığımız yüzler de vardı. Ana sponsor Eren Holding’in patronu Ahmet Eren’in davetlileriydi.

Ardan Özmenoğlu özetledi: ‘Vicdan’

Gecenin sonunda en çok iz bırakan ise Ardan Özmenoğlu’nun sonsuzluğa giden ‘Vicdan’ adlı neon eseriydi.

Bir kelimeyle özetliyordu geceden ve tabii hepimizden hayat boyu bekleneni.